Ανησυχία για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS -Για «ερασιτεχνισμό» μιλούν στην Ελβετία

Ανησυχία για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS -Για «ερασιτεχνισμό» μιλούν στην Ελβετία

Ανησυχία προκαλεί στην Ελβετία αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.

Η καταναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse από την UBS με πολύ χαμηλό τίμημα μαζί με τη χορήγηση ισχυρών οικονομικών εγγυήσεων από τις ελβετικές αρχές προκαλούν έντονες επικρίσεις στην Ελβετία, για «ερασιτεχνισμό» και «πλήγμα στην υπόληψη της χώρας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου».

Αλλά ούτε οι επενδυτές είναι καθησυχασμένοι, εν μέσω μιας πολύ αρνητικής παγκόσμιας συγκυρίας για τον τραπεζικό τομέα, ο οποίος έχει πληγεί από την αύξηση των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Η μετοχή της UBS υποχωρούσε κατά 6% στο μέσο της συνεδρίασης και η μετοχή της Credit Suisse βρισκόταν κάτω από τα 76 λεπτά, τιμή στην οποία η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα την εξαγόρασε χθες, έναντι 3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Union des Banques Suisses ενέδωσε με μισή καρδιά για να γίνει ο σωτήρας της Credit Suisse, υπό την ασφυκτική πίεση των ελβετικών αρχών, οι οποίες υπήρξαν προηγουμένως στόχος ισχυρών πιέσεων των μεγάλων οικονομικών τους εταίρων, οι οποίοι ανησυχούσαν για πιθανή πυροδότηση μιας κρίσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

«Μαύρη ημέρα για τη χρηματοπιστωτική θέση της Ελβετίας»

Ούτε ο Τύπος ούτε οι Ελβετοί πολιτικοί μασάνε το λόγια τους για τη συγχώνευση, η οποία δημιουργεί μία υπερτράπεζα και δημιουργεί ερωτήματα για το μέγεθός της στη Ελβετία και για τις οικονομικές συνέπειες που θα προέλθουν από αυτήν, κυρίως στην απασχόληση, εξαιτίας των πολλών υπερκαλύψεων ανάμεσα στα δύο τραπεζικά ιδρύματα.

Η βραδύτητα αντίδρασης των αρχών καταγγέλλεται, επίσης, στην Ελβετία. Χρειάσθηκε η ανακοίνωση αργά χθες το απόγευμα της συμφωνίας ώστε η ελβετική κυβέρνηση να πάρει τον λόγο έπειτα από μία εβδομάδα κρίσης και αλυσιδωτές συσκέψεις.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας και η ρυθμιστική αρχή άφησαν το Χρηματιστήριο να αφηνιάσει την Τετάρτη για να αντιδράσουν τελικά αργά, προς το τέλος του απογεύματος.

Ο πρόεδρος της φιλελεύθερης δεξιάς, Τιερί Μπούρκχαρτ, μιλάει για «ντροπή για την Ελβετία» και χαρακτηρίζει «μαύρη» τη χθεσινή ημέρα «για τη χρηματοπιστωτική θέση της Ελβετίας και για ολόκληρη την Ελβετία».

Για την εφημερίδα «Tribune de Genève», πρόκειται για ένα «κοινωνικό (για την απασχόληση), οικονομικό (για την υπόληψη της χώρας) μπάχαλο, και πολιτικό όνειδος για την ηγεσία που καθυστέρησε υπερβολικά να αντιδράσει».

Πολλοί είναι επίσης αυτοί που καταγγέλλουν τη βραδύτητα στον εντοπισμό των κινδύνων και στην αντίδραση, από το κόμμα των Πράσινων Φιλελευθέρων μέχρι τον συντάκτη του κύριου άρθρου της εφημερίδας «Le Temps».

Πολιτικοί αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι δεν υπήρχαν άλλες επιλογές, αφού η κυβέρνηση μίλησε για την εθνικοποίηση ως μόνη εναλλακτική σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με την UBS.

Οσο για τη ριζοσπαστική δεξιά (UDC), τη μεγαλύτερη πολιτική παράταξη στην Ελβετία, θεωρεί ότι ο τυχοδιωκτισμός στο εξωτερικό ήταν μοιραίος, εκεί όπου η Credit Suisse υπήρξε πολύ κερδοφόρα. Καταγγέλλει επίσης την επιρροή των ρυθμιστικών αρχών και των ξένων εποπτικών αρχών επί του σχεδίου διάσωσης.

Τι σημαίνει για την UBS η εξαγορά της Credit Suisse

Η UBS προσέρχεται σε αυτόν τον αναγκαστικό γάμο σφύζοντας από υγεία -κατά το 2022 είχε κερδοφορία 7 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων- και έχοντας εφαρμόσει μία δοκιμασμένη πλέον στρατηγική. Ομως η συγχώνευση δεν είναι ακίνδυνη για τον τραπεζικό κολοσσό της Ζυρίχης.

«Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και σημαντικά ρίσκα» δήλωσε ο Αντρέας Βεντίτι, αναλυτής της Vontobel, ο οποίος τονίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο οι επενδυτές αξιολογούν την UBS θα αλλάξει σημαντικά.

Η Union des Banques Suisses ήταν το νούμερο 1 παγκοσμίως στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, αλλά από αυτήν τη συγχώνευση θα γεννηθεί ένας μαστόδοντας στον τομέα, με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αξίας 3.400 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι μέτοχοι της UBS δεν έχουν λόγο στο κεφάλαιο της εξαγοράς, για να κινηθούν γρήγορα.

Η συγχώνευση κινδυνεύει επίσης να έχει βαριές συνέπειες στην Ελβετία στον τομέα της απασχόλησης, λόγω των υπερκαλύψεων που υπάρχουν στις δραστηριότητες λιανικής των δύο τραπεζών.

Η UBS στηρίζεται σε ένα δίκτυο 200 περίπου υποκαταστημάτων στην Ελβετία, έναντι 95 για την Credit Suisse.

Και οι δύο τράπεζες ασχολούνται με την διαχείριση στοιχείων ενεργητικού.

Η ελβετική πτέρυγα της Credit Suisse δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς των υποθηκών και των πιστώσεων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Ενα ζόμπι εξαφανίσθηκε, αλλά γεννήθηκε ένα τέρας», είναι ο τίτλος της εφημερίδας «Neue Zürcher Zeitung».

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ