Bloomberg: Πώς η κραταιά Credit Suisse συρρικνώθηκε στο ήμισυ από το 2008 [διάγραμμα]

Bloomberg: Πώς η κραταιά Credit Suisse συρρικνώθηκε στο ήμισυ από το 2008 [διάγραμμα]

Η Credit Suisse, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελβετίας, έχει περιέλθει σε κρίση, καθώς ο παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός τομέας υποφέρει από την ξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Ειδικότερα, η μετοχή της ελβετικής τράπεζας σημείωσε πτώση 24% κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Τετάρτης (15/3) -η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση που έχει σημειώσει ποτέ -πριν ανακάμψει κατά 40% την επόμενη ημέρα, αφού ζήτησε από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας 50 δισεκατομμύρια φράγκα για την ενίσχυση της ρευστότητας, προκειμένου να συμβάλει στη στήριξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Εν τω μεταξύ, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ επανεξετάζουν την έκθεση του δικού τους χρηματοπιστωτικού τομέα στην Credit Suisse.

Ο πανικός ενισχύθηκε όταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, η Saudi National Bank, δήλωσε ότι δεν ενδιαφερόταν να αυξήσει το μερίδιό της, εάν υποβαλλόταν τέτοιο αίτημα, προκαλώντας μια παγκόσμια πτώση της αγοράς που εξαφάνισε την αξία των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά περισσότερο από 60 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Bloomberg.

 credit suisse diagrama 17 3 23.jpg

Βασικές χρηματοοικονομικές μετρήσεις της Credit Suisse εν μέσω πρόσφατων υφέσεων / Bloomberg

Η συρρίκνωση της Credit Suisse ανησυχεί τους επενδυτές

Η κρίση της εταιρείας είναι επίσης το αποτέλεσμα ετών σταθερής πτώσης. Ο άλλοτε πανίσχυρος δανειστής από 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικό ενεργητικό την παραμονή της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης του 2008 έφτασε σε λιγότερο από το μισό σήμερα. Ενώ η τράπεζα είχε δημιουργήσει ένα υγιέστερο ταμειακό μαξιλάρι τα τελευταία χρόνια, το οποίο έφτασε τα 182 δισ. δολάρια στις αρχές του 2022, είχε μειωθεί σχεδόν 60% μέχρι τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Ακόμη και το κεφάλαιο της τράπεζας, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, έκανε βουτιά εν μέσω των μεγάλων ζημιών του περασμένου έτους, προτού η Credit Suisse αντλήσει εκ νέου από τους μετόχους περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα κεφάλαια το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Τα σκάνδαλα των τελευταίων ετών που οδήγησαν στην κατάρρευση της Credit Suisse

Τα τελευταία πέντε χρόνια, ειδικότερα, σημαδεύτηκαν από μια σειρά πρωτοσέλιδων σκανδάλων και διοικητικών λαθών που οδήγησαν την κεφαλαιοποίηση της Credit Suisse από περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο του 2018 σε περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια στο κλείσιμο της αγοράς την Τετάρτη (15/3). Ακόμη και η ανάδειξη νέου διευθύνοντος συμβούλου το 2022 και οι πλούσιοι επενδυτές από τη Μέση Ανατολή που αύξησαν το μερίδιό τους στην εταιρεία δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν την τύχη της τράπεζας.

2018: Ο τραπεζίτης Lescaudron καταδικάστηκε για απάτη

Ένας πρώην τραπεζίτης της Credit Suisse, ο Patrice Lescaudron, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης αφού παραδέχθηκε ότι πλαστογράφησε τις υπογραφές πελατών για να εκτρέψει χρήματα και να κάνει στοιχήματα σε μετοχές χωρίς να το γνωρίζουν, προκαλώντας ζημίες άνω των 150 εκατ. δολαρίων. Μεταξύ των πελατών του ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός της Γεωργίας Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ο οποίος προσπαθεί ακόμη να ανακτήσει τα χρήματά του.

Η Credit Suisse δήλωσε ότι ο διαχειριστής σχέσεων «δεν υποστηρίχθηκε από κανέναν άλλο υπάλληλο της Credit Suisse στις εγκληματικές του δραστηριότητες». Ο Lescaudron αυτοκτόνησε το 2020, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Guardian.

2019: Εταιρική κατασκοπεία

Η Credit Suisse ενεπλάκη σε σκάνδαλο εταιρικής κατασκοπείας και τελικά παραδέχθηκε ότι προσέλαβε ιδιωτικούς ντετέκτιβ για να παρακολουθήσει δύο απερχόμενα στελέχη. Αυτό προκάλεσε ρυθμιστική έρευνα και κατέληξε στην αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της, Tidjane Thiam, το 2020.

Αργότερα διαπιστώθηκε ότι μια ομάδα στελεχών διέταξε παρακολούθηση σε πέντε ακόμη περιπτώσεις μεταξύ 2016 και 2019. Η Credit Suisse δήλωσε ότι είχε απαγορεύσει την παρακολούθηση «εκτός εάν απαιτείται για επιτακτικούς λόγους, όπως απειλές για τη σωματική ασφάλεια των εργαζομένων».

2021: Η κατάρρευση του hedge fund Archipelagos

Η Credit Suisse κατέγραψε ζημίες ύψους 5,5 δισ. δολαρίων λόγω της επικίνδυνης έκθεσής της στο αμερικανικό hedge fund Archegos Capital Management, το οποίο κατέρρευσε στις αρχές του 2021.

Η Credit Suisse δήλωσε ότι έλαβε μέτρα κατά 23 υπαλλήλων και απέλυσε εννέα, ενώ στη συνέχεια υποσχέθηκε να θέσει τη διαχείριση του κινδύνου «στο επίκεντρο» της λήψης αποφάσεων. 

2021: Το σκάνδαλο Greensill

Η Credit Suisse αναγκάστηκε να αναστείλει κεφάλαια επενδυτών ύψους 10 δισ. δολαρίων μετά την κατάρρευση της Greensill Capital, δανείστριας της αλυσίδας εφοδιασμού, της οποίας τα δάνεια είχαν πωληθεί σε πελάτες της Credit Suisse.

Το σκάνδαλο της Greensill, το οποίο προήλθε από επικίνδυνα δάνεια που χορήγησε σε εταιρείες που ανήκαν στον μεγιστάνα των μετάλλων Sanjeev Gupta, διογκώθηκε αφού αποκαλύφθηκε ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου David Cameron άσκησε πιέσεις σε υπουργούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους για λογαριασμό της.

Η τράπεζα εξακολουθεί να προσπαθεί να πάρει πίσω χρήματα για τους πελάτες της και δήλωσε ότι «έχουν ληφθεί μέτρα κατά ορισμένων ατόμων» σε σχέση με την υπόθεση.

2021: Ομόλογα τόνου της Μοζαμβίκης

Οι ρυθμιστικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο 350 εκατ. λιρών στην Credit Suisse για να διευθετηθεί ο ρόλος της τράπεζας στο μακροχρόνιο σκάνδαλο δωροδοκίας δανείων «ομόλογα τόνου» της Μοζαμβίκης, το οποίο ώθησε τη χώρα σε οικονομική κρίση από το 2016.

Η Credit Suisse εμπλέκεται σε μίζες αξίας 50 εκατ. δολαρίων που ένας κυβερνητικός εργολάβος παρέδωσε στους τραπεζίτες της με αντάλλαγμα καλύτερους όρους για δάνεια αξίας σχεδόν 1,3 δισ. δολαρίων που χορηγήθηκαν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Μοζαμβίκης μεταξύ 2012 και 2016.

Η τράπεζα δήλωσε ότι «καταδικάζει κάθε αδικαιολόγητη παρατήρηση και έχει ήδη λάβει αποφασιστικά μέτρα για την ενίσχυση της σχετικής διακυβέρνησης και των διαδικασιών της».

Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν κάλεσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ να αρνηθεί στην Credit Suisse τη δυνατότητα να διαχειρίζεται τα συνταξιοδοτικά ταμεία των εργαζομένων ως αποτέλεσμα του διακανονισμού της δωροδοκίας.

2022: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Credit Suisse

Ο António Horta-Osório παραιτήθηκε από πρόεδρος της Credit Suisse στις 17 Ιανουαρίου του 2022, αφού παραβίασε δύο φορές την καραντίνα Covid-19 στην Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων για να παρακολουθήσει αγώνες ποδοσφαίρου και τένις στο Λονδίνο.

«Λυπάμαι που ορισμένες προσωπικές μου ενέργειες οδήγησαν σε δυσκολίες για την τράπεζα και έθεσαν σε κίνδυνο την ικανότητά μου να εκπροσωπώ την τράπεζα εσωτερικά και εξωτερικά», δήλωσε.

Η Credit Suisse διόρισε αμέσως το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Axel Lehmann ως πρόεδρό της. Ο Lehmann βρισκόταν στο τιμόνι για μόλις πέντε εβδομάδες πριν από τη δημοσίευση της διαρροής των μυστικών της Credit Suisse.

2022: Ξέπλυμα χρήματος βουλγάρικου κυκλώματος ναρκωτικών

Οι ελβετικές εισαγγελικές αρχές απήγγειλαν κατηγορητήριο κατά της Credit Suisse επειδή φέρεται να μην πραγματοποίησε τους κατάλληλους ελέγχους σε πελάτες και να μην διερεύνησε την πηγή των κεφαλαίων που συνδέονταν με βουλγαρικό κύκλωμα ναρκωτικών, το οποίο φέρεται να ξέπλυνε τουλάχιστον 146 εκατ. δολάρια μέσω λογαριασμών μεταξύ 2004 και 2008.

Η ποινική δίκη, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, είναι η πρώτη εναντίον ελβετικής τράπεζας στην ιστορία της χώρας.

Η Credit Suisse δήλωσε ότι θα «υπερασπιστεί τον εαυτό της σθεναρά» και «απορρίπτει ανεπιφύλακτα ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς σε αυτό το κληρονομικό θέμα που διατυπώνονται εναντίον της».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS