Τι συμβαίνει με την Credit Suisse, οι μετοχές έφθασαν να πέφτουν 26% -Ανησυχία και νευρικότητα στις αγορές

Τι συμβαίνει με την Credit Suisse, οι μετοχές έφθασαν να πέφτουν 26% -Ανησυχία και νευρικότητα στις αγορές

Η αναταραχή στην Credit Suisse αναστάτωσε τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές και έπληξε το κλίμα στην αμερικανική αγορά προθεσμιακών συμβολαίων, καθώς οι επενδυτές παραμένουν σε εγρήγορση μετά τις πτωχεύσεις περιφερειακών τραπεζών την περασμένη εβδομάδα.

Τα κρατικά ομόλογα έκλεισαν υψηλότερα λόγω της αναζήτησης ασφαλών καταφυγίων από τους επενδυτές.

Οι μετοχές της Credit Suisse σημείωσαν περαιτέρω πτώση, κατά 26% σε νέο χαμηλό ρεκόρ στα 1,68 ελβετικά φράγκα, καθώς το selloff επιταχύνεται.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς μετοχών Stoxx 600 σημείωσε πτώση άνω του 2%, με τον δείκτη των τραπεζών να σημειώνει βουτιά έως και 6%. Οι μετοχές της Credit Suisse κατέρρευσαν κατά 26%, αφού ο μεγαλύτερος μέτοχός της απέκλεισε περισσότερη βοήθεια, ενώ το κόστος της ασφάλισης αθέτησης για το βραχυπρόθεσμο χρέος του ελβετικού δανειστή προσέγγισε δυσχερή επίπεδα.

Η νευρικότητα στον τραπεζικό τομέα περιπλέκει το έργο των φορέων χάραξης πολιτικής που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις πληθωριστικές πιέσεις, ενώ πρέπει να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Οι κεντρικές τράπεζες είναι πιθανό να είναι πιο προσεκτικές καθώς παρακολουθούν τη σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών», δήλωσε ο Frederik Ducrozet, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας της Pictet Wealth Management. «Ωστόσο, μια σημαντική διαφορά με τα προηγούμενα επεισόδια τραπεζικής κρίσης είναι ένα πιο ανθεκτικό μακροοικονομικό υπόβαθρο, συμπεριλαμβανομένων των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων. Αυτό θα καταστήσει δύσκολη την αντιστάθμιση μεταξύ του πληθωρισμού και των κινδύνων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Τι λέει ο διοικητής της Credit Suisse

Την ώρα που η μετοχή της Credit Suisse σημειώνει πτώση 26%- ο πρόεδρός της Axel Lehmann υποστηρίζει ότι δεν τίθεται θέμα κρατικών ενισχύσεων, καθώς η πληγείσα από σκάνδαλο ελβετική τράπεζα προσπαθεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των πελατών, των μετόχων και των ρυθμιστικών αρχών, ανέφερε το Bloomberg News.

Μιλώντας στο συνέδριο του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Σαουδική Αραβία, ο Lehmann δήλωσε ότι δεν θα ήταν ακριβές να συγκρίνει κανείς τα τρέχοντα προβλήματα της Credit Suisse με την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις ΗΠΑ, ιδίως επειδή οι τράπεζες ρυθμίζονται διαφορετικά.

«Έχουμε ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου, έναν ισχυρό ισολογισμό. Έχουμε ήδη πάρει το φάρμακο», είπε, αναφερόμενος στο εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο, προκειμένου να μετατραπεί σε " νέα Credit Suisse".

Τι θα γίνει στην Ευρώπη, ο ρόλος της ΕΚΤ

Ορισμένες φωνές καλούν τώρα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επανεξετάσει την πορεία της πολιτικής της.

Οι παρατηρήσεις των εταιρειών αξιολόγησης για τον χρηματοπιστωτικό τομέα υπογράμμισαν ότι το κλίμα είναι πιθανό να παραμείνει εύθραυστο μετά τις μεγαλύτερες πτωχεύσεις αμερικανικών τραπεζών από την οικονομική κρίση.

Ρουμπινί: Η κατάρρευση της Credit Suisse είναι μια στιγμή αλά Lehman Brothers

Ο οικονομολόγος Nouriel Roubini, γνωστός ως Dr Doom, δήλωσε ότι η κατάρρευση της Credit Suisse είναι «στιγμή αλά Lehman», αναφερόμενος στην κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers τον Αύγουστο του 2007, στην αρχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο ίδιος έγραψε στο Twitter: «Όπως επεσήμανα στη συνέντευξή μου στο Bloomberg TV σήμερα το πρωί, η κρίση της Credit Suisse είναι μια "στιγμή Lehman" για τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές. "Πολύ μεγάλη για να αποτύχει και πολύ μεγάλη για να σωθεί". Δεν είναι καν σαφές ποιες είναι οι διάφορες μη πραγματοποιημένες ζημίες τους από τίτλους και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS