Δημοσκόπηση GPO: Καταλύτες εξελίξεων η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια

Δημοσκόπηση GPO: Καταλύτες εξελίξεων η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια

Τι απαντούν οι πολίτες για την ενεργειακή κρίση, τον κατώτατο μισθό και το οικονομικό κλίμα για το επόμενο διάστημα


Εν μέσω της συνεχιζόμενης Ρώσο – Ουκρανικής σύγκρουσης και της εντεινόμενης ενεργειακής κρίσης το Οικονομικό Βαρόμετρο του Μαΐου 2022 καταγράφει το εκτεταμένο κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που επικρατεί στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύει ο ιστότοπος PowerGame.gr, εννιά στους δέκα πολίτες περίπου (89%) δηλώνουν πολύ και αρκετά ανήσυχοι για το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει το τέλος του. Η συντριπτική πλειοψηφία σε ποσοστό 88,5% αναγνωρίζει και νοιώθει ήδη τις επιπτώσεις αυτής της σύγκρουσης στην ελληνική οικονομία ενώ οι περισσότεροι απ’ τους μισούς πολίτες (52,4%) ανησυχούν πλέον και για το ενδεχόμενο γενίκευσης των πολεμικών συγκρούσεων με την εμπλοκή ευρωπαϊκών και δυτικών δυνάμεων.
Poll May 01Poll May 03

Για ένα σημαντικό ωστόσο ποσοστό της κοινής γνώμης οι επιπτώσεις της Ρώσο – Ουκρανικής σύγκρουσης δεν αποτελούν την βασική γενεσιουργό αιτία της ενεργειακής κρίσης που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά, ούτε επαρκούν για να ερμηνεύσουν τις ασφυκτικές πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται στο σύνολο της οικονομίας. Συγκεκριμένα το 60,9% πιστεύει ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος οφείλονται κυρίως στην αυξημένη ρήτρα αναπροσαρμογής που έχουν επιβάλλει οι εταιρίες ενέργειας, το 13,3% θεωρεί τις ενέργειες του προέδρου Πούτιν ως τον καθοριστικότερο παράγοντα ενώ το 24,5% απαντά αυθόρμητα ότι ευθύνονται εξίσου και οι δυο παράμετροι. Οι πολίτες όπως είχαμε διαπιστώσει και σε προηγούμενες μετρήσεις μετά το αρχικό σοκ που είχε προκαλέσει η έναρξη του πολέμου αντιμετώπιζαν με δυσπιστία το κυβερνητικό αφήγημα περί εισαγόμενης ενεργειακής κρίσης και αναζητούσαν άμεσες και δραστικές κυβερνητικές παρεμβάσεις.
Poll May 04
Ο Κ. Μητσοτάκης αντιλαμβανόμενος το μεγάλο βάρος που καλούνται να σηκώσουν τα νοικοκυριά προχώρησε στην ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων την εβδομάδα που πέρασε τα οποία ως πρώτη αντίδραση αντιμετωπίζονται θετικά από το 46,7% των πολιτών με την οριακή πλειοψηφία ωστόσο του 50,1% να μην είναι ικανοποιημένη από την κυβερνητική δέσμη μέτρων που εξαγγέλθηκε. Η ερμηνεία για αυτή την διχογνωμία που καταγράφεται στην κοινή γνώμη σχετίζεται με την σφοδρότητα και το εύρος της ενεργειακής κρίσης η οποία όπως πιστεύει το 61,2% δεν μπορεί να περιοριστεί από τα συγκεκριμένα μέτρα. Στον αντίποδα το 37,1% θεωρεί ότι είναι μια θετική και στοχευμένη κίνηση για την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Η εξειδίκευση των μέτρων, ο αριθμός των νοικοκυριών που θα συμπεριληφθούν και το ποσοστό κάλυψης των αυξήσεων θα κρίνουν τελικά την επιτυχία των συγκεκριμένων παρεμβάσεων.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS