Δημοσκόπηση Politico: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τη ρωσική εισβολή - Πολίτες από έξι χώρες της ΕΕ απαντούν

Δημοσκόπηση Politico: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τη ρωσική εισβολή - Πολίτες από έξι χώρες της ΕΕ απαντούν

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες συμφωνούν με την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, αλλά με έναν αστερίσκο.


Tην γνώμη πολιτών από την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιταλία για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καταγράφει δημοσκόπηση της ευρωπαϊκής εταιρείας Euroskopia, την οποία δημοσιεύει το POLITICO.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αρκετές μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες εκφράζουν τη στήριξή τους για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, όμως οι Ευρωπαίοι δεν είναι πεπεισμένοι πως αυτό πρέπει να συμβεί αμέσως.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει ήδη δηλώσει πως η Ουκρανία ανήκει στην ΕΕ, ενώ παράλληλα χώρες και κυβερνήσεις, ιδίως της Κεντρικής Ευρώπης, έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Ωστόσο, τέτοιες αποφάσεις, σχετικά με μια ένταξη στην ΕΕ, πρέπει να ληφθούν ομόφωνα από όλες τις χώρες-μέλη του μπλοκ, και τις 27.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης

Σε ερώτημα σχετικά με την εν συνόλω στήριξη για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, τα ποσοστά διαμορφώθηκαν ως εξής (ρωτήθηκαν 1.000 άτομα σε κάθε χώρα, μεταξύ 9-11 Μαρτίου):

Ισπανία: Το 53% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην ΕΕ, το 23% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 13% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 11% λέει όχι.

Γερμανία: Το 22% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην ΕΕ, το 41% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 13% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 24% λέει όχι.

Ελλάδα: Το 21% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην ΕΕ, το 33% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 7% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 39% λέει όχι.

Γαλλία: Το 25% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην ΕΕ, το 24% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 24% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 27% λέει όχι.

Ολλανδία: Το 12% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην ΕΕ, το 34% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 25% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 29% λέει όχι.

Ιταλία: Το 19% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην ΕΕ, το 26% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 27% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 28% λέει όχι.

Σχετικά με την καταδίκη -ή όχι- της ρωσικής εισβολής

Ενώ οι περισσότεροι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση της Euroskopia εκφράζουν υποστήριξη για την Ουκρανία, ένα ποσοστό και στις έξι χώρες είπε ότι η εισβολή ήταν είτε «αποδεκτή» ή «απαράδεκτη αλλά κατανοητή».

Οι ερωτηθέντες ήταν ξεκάθαροι ότι ο πόλεμος αποτελεί κίνδυνο για τις δικές τους χώρες, με το 57 τοις εκατό από τις έξι χώρες που ερωτήθηκαν να δηλώνει ότι πιστεύει πως η χώρα του κινδυνεύει «πολύ» ή «κάπως». Στην Ιταλία και την Ολλανδία, το ποσοστό αυτό ήταν 63 τοις εκατό και 60 τοις εκατό αντίστοιχα.

Το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρεί «απαράδεκτη» τη ρωσική επίθεση:

Ελλάδα: 60%
Ιταλία: 71%
Γαλλία: 78%
Γερμανία: 82%
Ισπανία: 86%
Ολλανδία: 88%

Το ποσοστό που θεωρεί ότι η επίθεση είναι «απαράδεκτη αλλά κατανοητή»:

Ελλάδα: 34%
Ιταλία: 19%
Γαλλία: 13%
Γερμανία: 11%
Ισπανία: 10%
Ολλανδία: 9%

Αποτελεί ο πόλεμος στην Ουκρανία κίνδυνο για άλλες χώρες;

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων και στις έξι χώρες είπε ότι ο πόλεμος εγκυμονεί κινδύνους για τη χώρα τους, όταν ρωτήθηκαν «Πόσο αισθάνεστε ότι η χώρα σας κινδυνεύει λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου;»

Το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρεί πως κινδυνεύει από τη ρωσική επίθεση:

Ιταλία: Το 9% θεωρεί πως κινδυνεύει πάρα πολύ, το 54% θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος, το 12% δεν γνωρίζει, το 21% δεν πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και το 4% δεν βλέπει πως προκύπτει κίνδυνος για τη χώρα του.

Ολλανδία: Το 8% θεωρεί πως κινδυνεύει πάρα πολύ, το 52% θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος, το 3% δεν γνωρίζει, το 32% δεν πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και το 5% δεν βλέπει πως προκύπτει κίνδυνος για τη χώρα του.

Γαλλία: Το 14% θεωρεί πως κινδυνεύει πάρα πολύ, το 45% θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος, το 7% δεν γνωρίζει, το 30% δεν πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και το 4% δεν βλέπει πως προκύπτει κίνδυνος για τη χώρα του.

Ισπανία: Το 11% θεωρεί πως κινδυνεύει πάρα πολύ, το 47% θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος, το 6% δεν γνωρίζει, το 33% δεν πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και το 3% δεν βλέπει πως προκύπτει κίνδυνος για τη χώρα του.

Ελλάδα: Το 13% θεωρεί πως κινδυνεύει πάρα πολύ, το 40% θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος, το 1% δεν γνωρίζει, το 38% δεν πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και το 8% δεν βλέπει πως προκύπτει κίνδυνος για τη χώρα του.

Γερμανία: Το 12% θεωρεί πως κινδυνεύει πάρα πολύ, το 41% θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος, το 8% δεν γνωρίζει, το 34% δεν πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και το 5% δεν βλέπει πως προκύπτει κίνδυνος για τη χώρα του.

Υπήρχε επίσης μεγάλη διαφωνία σχετικά με την ανάγκη η ΕΕ να δημιουργήσει τον δικό της στρατό, έτσι ώστε οι χώρες να μην εξαρτώνται από το ΝΑΤΟ. Το 63% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα υποστήριξε την ιδέα, σε σύγκριση με μόλις 27% στην Ολλανδία. Υπήρξε επίσης ισχυρή υποστήριξη στη Γαλλία και την Ισπανία, η καθεμία με 51 τοις εκατό, αλλά μεγαλύτερη διαφωνία στη Γερμανία και την Ιταλία, με 36 και 35 τοις εκατό αντίστοιχα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ