Άδ. Γεωργιάδης: Θέμα ισοτιμίας η κατάργηση των λαϊκών αγορών χωρίς μεσάζοντες

Άδ. Γεωργιάδης: Θέμα ισοτιμίας η κατάργηση των λαϊκών αγορών χωρίς μεσάζοντες

«Ο λόγος που καταργήσαμε τις λαϊκές αγορές χωρίς μεσάζοντες είναι γιατί λειτουργούσαν έξω από το θεσμικό πλαίσιο των λαϊκών αγορών και θέλαμε να παρέχουμε ένα οργανωμένο πλαίσιο με κανόνες ισοτιμίας για όλους όσους κάνουν αυτή τη δουλειά» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα.

Ο υπουργός, τόνισε πως στο νέο θεσμικό πλαίσιο των λαϊκών αγορών προβλέφθηκε αυτόματα όσοι δραστηριοποιούνταν σ' αυτές τις αγορές να μπορούν να πάρουν άδεια παραγωγού και να πουλάνε τα προϊόντα του στις οργανωμένες λαϊκές αγορές. Εξήγησε ότι ένα από τα βασικά αιτήματα της ΠΟΣΠΛΑ ήταν η κατάργηση των «αγορών χωρίς μεσάζοντες» καταγγέλλοντας ότι οι διάφοροι εμπλεκόμενοι δήλωνα χωρίς να είναι παραγωγοί και ότι πολλά από τα προϊόντα που έλεγαν ότι είναι ελληνικά στην πραγματικότητα ήταν εισαγόμενα από γειτονικές χώρες και πουλούσαν χωρίς σχεδόν καθόλου παραστατικά, ανταγωνιζόμενες με αθέμιτο τρόπο της οργανωμένες λαϊκές αγορές.

Γι αυτό με το νέο πλαίσιο δεν τους αποκλείσαμε αλλά συμπεριλάβαμε όλες αυτές τις κατηγορίες στις λαϊκές αγορές. Συνεπώς, εάν υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που εξαρτούν το εισόδημά τους από αυτές τις αγορές, μπορούν αυτόματα να πάρουν άδεια παραγωγού και να δουλέψουν κανονικά, όπως όλοι οι άλλοι με τον οργανωμένο τρόπο που κάνουμε στις λαϊκές αγορές. Και έτσι, αντί να έχουμε δύο παράλληλες λαϊκές αγορές -η μία οργανωμένη και η άλλη άναρχη- έχουμε μία οργανωμένη λειτουργία των λαϊκών αγορών με τον ίδιο τρόπο ελέγχου και με ισότιμους όρους για όλους. Ο αγορές χωρίς μεσάζοντες, ανέφερε ο υπουργός ήταν ένα γέννημα της οικονομικής κρίσης και όσο η Ελλάδα επιστρέφει προς την κανονικότητα, τόσο και οι θεσμοί της πρέπει να γίνονται περισσότερο κανονικοί.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι με το νέο νόμο, οι λαϊκές αγορές λειτουργούν από την 1η Φεβρουαρίου χωρίς κανένα πρόβλημα. Φτιάχτηκαν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες, οι ενδιαφερόμενοι μπαίνουν και κλείνουν τις θέσεις τους ηλεκτρονικά, και παρά τις αντίθετες προβλέψεις που υπήρχαν καμία λαϊκή αγορά δεν έκλεισε. Μάλιστα, ανέφερε πως η Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών της Ανατολικής Αττικής τον βράβευσε για την καλή λειτουργία του νόμου και είναι πολύ ευχαριστημένοι.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας υποστήριξε ότι οι λαϊκές αγορές χωρίς μεσάζοντες προέκυψε από την ανθρωπιστική κρίσης, από ανθρώπους, καταναλωτές, πολίτες ευαίσθητους σε ζητήματα αλληλεγγύης και παραγωγούς και δεν έβλαψαν κανέναν. Αντίθετα, βοήθησε παραγωγούς -όχι μεγάλους- και φτωχούς ανθρώπους. Λειτουργούσαν εξαιρετικά υπό έλεγχο και με ταμειακές μηχανές και με όλα.

Έχουμε, είπε ο βουλευτής, ανάγκη από τέτοιες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και σήμερα, διότι ούτε το Κράτος και οι οργανωμένοι θεσμοί δεν μπορούν να καλύψουν κρίσιμα ζητήματα του καθημερινού ανθρώπου. Ζήτησε από τον υπουργό να επανεξετάσει τις αιτιάσεις κατά αυτών των αγορών, λέγοντας πως πρόκειται για μια κυριακάτικη αγορά, που λειτουργεί μία φορά τον μήνα, με περιορισμένο αριθμό καταναλωτών και οι οποίοι είναι πολύ πιστοί. Για τους έλεγχος που επικαλούνται κάποιοι, αυτοί γίνονται από τους ίδιους τους καταναλωτές και από τους ίδιους τους οργανωτές αυτών των αγορών.

\Είχαν σταθερές τιμές, την δε ποιότητα την εξέταζαν οι ίδιοι οι καταναλωτές όπου μέχρι και στο Γενικό Χημείο του Κράτους έστελναν τα προϊόντα. Ο κ. Δρίτσας ανέφερε ότι όπως έχει πει ο Γαληνό, για το φάρμακο, το «Ωφελέειν ή μη βλάπτειν».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS