Τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Φρένο» από την Αίγυπτο στις επιδιώξεις της Άγκυρας - Τι προβλέπει το προεδρικό διάταγμα του Αλ Σίσι

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Φρένο» από την Αίγυπτο στις επιδιώξεις της Άγκυρας - Τι προβλέπει το προεδρικό διάταγμα του Αλ Σίσι

Η απόφαση της Αιγύπτου να προχωρήσει με προεδρικό διάταγμα σε οριοθέτηση των δυτικών ορίων της ΑΟΖ της χώρας με τη Λιβύη, αναμένεται να αποτελέσει κομβική εξέλιξη για το έκνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους.

Για τις γεωγραφικές συντεταγμένες που ορίζει το διάταγμα του προέδρου Σίσι η γραμμή οριοθέτησης ακολουθεί τη γραμμή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας προς βορρά. Μάλιστα, η οριοθέτηση σταματά ακόμη πιο νότια, στη μέση γραμμή μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου, ακυρώνοντας ουσιαστικά τις προβλέψεις του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και δίνοντας ένα ακόμη ισχυρό χτύπημα στους ισχυρισμούς της Αγκυρας και της Τρίπολης.

Οριοθέτηση

Πρακτικά, το διάταγμα Σίσι υπ’ αριθμόν 595/2022 οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα με την Τρίπολη προς δυσμάς, με βάση τη χάραξη μιας ευθείας γραμμής, η οποία νοητά κόβει το τουρκολιβυκό μνημόνιο στη μέση και αγνοεί πλήρως τις απόψεις της Άγκυρας, όπως αυτές αντικατοπτρίζονται σε όλα τα κείμενα που έχουν υπογραφεί με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν και το δυτικό όριο των αιγυπτιακών συνόρων αγγίζει το γεωγραφικό μήκος προς δυσμάς του 25ου μεσημβρινού, τότε η χάραξη είναι σχεδόν πανομοιότυπη με τη συμφωνία Αθήνας - Καΐρου του 2020.

Διαπραγματεύσεις

Η εξέλιξη εξαναγκάζει ουσιαστικά τη μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης να συρθεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, καθώς η (σ.σ. μονομερής, όπως έχει κάθε χώρα το δικαίωμα) χάραξη ΑΟΖ από την πλευρά της Αιγύπτου αφήνει ουσιαστικά προς βορράν ένα τριεθνές σημείο Ελλάδας, Αιγύπτου και Λιβύης προκειμένου να καθοριστεί περαιτέρω βάσει βεβαίως των προβλέψεων του Διεθνούς Δικαίου και της UNCLOS και όχι των επιδιώξεων της Άγκυρας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS