Τουρκία: Υποχωρεί στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ - Στόχος της να πάρει τα F16

Τουρκία: Υποχωρεί στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ - Στόχος της να πάρει τα F16

Η Άγκυρα φαίνεται πως έχει αρχίσει να υποχωρεί στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όπως επιθυμούσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Ως αντάλλαγμα η Τουρκία θα αποκτήσει τα F-16.

Ειδικότερα, μετά τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν, ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι «θα γίνουν περισσότερες συναντήσεις με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ προσεχώς», μεταβάλλοντας την αδιάλλακτη στάση της.

Όπως σχολιάζει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, η ανακοίνωση του Τσαβούσογλου δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα πει το «ναι» στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά ότι θα επιστρέψει στο τραπέζι των συζητήσεων, κάτι για το οποίο όμως μέχρι πριν από λίγες ημέρες ήταν αρνητική και ζητούσε από τη Στοκχόλμη να κάνει περισσότερα βήματα στο ζήτημα της τρομοκρατίας.

Αυτή η αλλαγή στη στάση της οφείλεται στο γεγονός ότι ο Μπλίνκεν τής μετέφερε το μήνυμα της Ουάσινγκτον ότι «για να δούμε αν θα περάσει το αίτημα για τα F-16, πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος για τη Σουηδία».

Διάλογος υπό όρους μετά τις εκλογές

Ο καταστροφικός σεισμός έφερε Αθήνα και Άγκυρα πιο κοντά και έδωσε το έναυσμα για συζητήσεις περί έναρξης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.

Ωστόσο, η Άγκυρα μιλά για διάλογο πάνω σε όλα τα ζητήματα με μαξιμαλιστικές θέσεις.

Ο πιθανός διάλογος Αθήνας και Άγκυρας πάει για μετά τις εκλογές, όπως επισήμανε χθες από την Αθήνα ο Άντονι Μπλίνκεν.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα δεν συζητά θέματα που δεν διαπραγματεύεται, όπως ζητήματα κυριαρχίας, σύμφωνα με όσα μετέφερε στον Άντονι Μπλίνκεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να πέσουν οι τόνοι, μετά τις επαναλαμβανόμενες απειλητικές τοποθετήσεις Τούρκων αξιωματούχων που έθεταν θέμα κυριαρχίας ελληνικών νησιών επειδή είναι στρατιωτικοποιημένα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ