Η Ρωσία απελαύνει Ευρωπαίους διπλωμάτες ως αντίποινα για την υπόθεση Ναβάλνι -Υποστηρίζει πως συμμετείχαν σε «παράνομες διαδηλώσεις»

Η Ρωσία απελαύνει Ευρωπαίους διπλωμάτες ως αντίποινα για την υπόθεση Ναβάλνι -Υποστηρίζει πως συμμετείχαν σε «παράνομες διαδηλώσεις»

Η Ρωσία απέλασε διπλωμάτες της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Πολωνίας, με την αιτιολογία πως συμμετείχαν σε διαδηλώσεις υπέρ της απελευθέρωσης του Αλεξέι Ναβάλνι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας υποστηρίζει πως διπλωμάτες της ΕΕ «πήραν μέρος σε παράνομες διαδηλώσεις» που πραγματοποιήθηκαν για να υποστηρίξουν τον πολιτικό αντίπαλο του Βλαντίμιρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι.


Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ώρες αφότου ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται ότι «η Ρωσία κηρύσσει ανεπιθύμητα πρόσωπα έναν Σουηδό, έναν Πολωνό και έναν Γερμανό διπλωμάτη, οι οποίοι συμμετείχαν σε μη νόμιμες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη στις 23 Ιανουαρίου. Οι πρεσβευτές της Σουηδίας και της Πολωνίας σε σχέση με την εν λόγω απόφαση κλήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών και τους επιδόθηκε νότα διαμαρτυρίας».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η ρωσική πλευρά αναμένει ότι στο μέλλον οι διπλωματικές αποστολές του Βασιλείου της Σουηδίας, της Δημοκρατίας της Πολωνίας και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και το προσωπικό τους θα τηρούν αυστηρά τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

 

Αντιδράσεις από Σουηδία και Πολωνία
Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο, διαψεύδει μέσω του εκπροσώπου του πως κάποιος διπλωμάτης της χώρας συμμετείχε στις διαδηλώσεις. «Αρνούμαστε την κατηγορία της Ρωσίας ότι ο διπλωμάτης μας συμμετείχε σε διαδήλωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι θα αναγκασθεί να λάβει αντίστοιχα μέτρα σε σχέση με την απέλαση του Πολωνού διπλωμάτη. Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Πολωνία ανακοίνωσε ότι εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας σε σχέση με την απέλαση του Πολωνού διπλωμάτη.

 

Την άμεση απελευθέρωση Ναβάλνι ζήτησε ο Μπορέλ
Νωρίτερα, ο Ζοζέπ Μπορέλ επανέλαβε την έκκληση για την απελευθέρωση του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι και την έναρξη μιας αμερόληπτης έρευνας για τη δηλητηρίασή του. Ο ίδιος πρόσθεσε, αναφερόμενος στις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ, πως «τα τελευταία χρόνια η σχέση μας χαρακτηρίσθηκε από ουσιώδεις διαφορές και έλλειψη εμπιστοσύνης».

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ δήλωσε, ωστόσο, πως δεν υπάρχει επίσημη πρόταση για νέες κυρώσεις από την ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας μετά τη φυλάκιση του Ναβάλνι, όμως οι υπουργοί Εξωτερικών και οι ηγέτες της ΕΕ θα συνεχίσουν να συζητούν τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Να μην επιδεινωθούν οι σχέσεις Ρωσίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης
«Για τη Ρωσία, η ΕΕ είναι ένας αναξιόπιστος εταίρος», δήλωσε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το Reuters. Ο Ρώσος υπουργός προειδοποίησε πως οποιαδήποτε περαιτέρω επιδείνωση στις σχέσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη Μόσχα θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο Λαβρόφ υπογράμμισε πάντως, μιλώντας στους δημοσιογράφους, πως η Ρωσία και η ΕΕ διαφωνούν σε πολλά ζητήματα, αλλά οι δύο πλευρές εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για να εγκαθιδρύσουν ευρύτερο διάλογο σε τομείς στους οποίους συμφωνούν.

«Μην ανακατεύεστε στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους. Και συστήνουμε όλοι να ασχοληθούν με τα δικά τους προβλήματα», δήλωσε την περασμένη Τρίτη η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS