Πριγκόζιν: Μαχητές της Wagner απειλούν με προέλαση στη Μόσχα μετά τον θάνατό του - «Ετοιμαστείτε, ερχόμαστε» [Βίντεο]

Πριγκόζιν: Μαχητές της Wagner απειλούν με προέλαση στη Μόσχα μετά τον θάνατό του - «Ετοιμαστείτε, ερχόμαστε» [Βίντεο]

Mισθοφόροι της Wagner, πρωτοπαλίκαρα του Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος βρισκόταν στο αεροπλάνο που συνεντρίβη χθες, απειλούν ότι θα προελάσουν στη Μόσχα, ενώ διαδίδονται διάφορα σενάρια και φήμες γύρω από τον θάνατό του.


Οι μισθοφόροι της Βάγκνερ απείλησαν με πορεία προς τη Μόσχα, αφού υποστηρίχθηκε ότι ο πολέμαρχος Γιεβγκένι Πριγκόζιν ήταν μεταξύ των νεκρών στο αεροπορικό δυστύχημα κοντά στη ρωσική πρωτεύουσα.

Τα κανάλια στο Telegram με δεσμούς με τον Ρώσο πολέμαρχο ανακοίνωσαν τον θάνατό του, λίγο μετά την είδηση της συντριβής, και ισχυρίστηκαν ότι προκλήθηκε από «προδότες» εντός της Ρωσίας, μεταδίδει η Daily Mail.

Επίσης, Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι ο Πριγκόζιν βρισκόταν όντως στο αεροπλάνο, το οποίο συνετρίβη σε ένα χωράφι, σκοτώνοντας και τους δέκα επιβαίνοντες, μόλις δύο μήνες μετά την αποτυχημένη απόπειρα ανταρσίας της Bάγκνερ κατά του καθεστώτος Πούτιν.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορικών Μεταφορών δημοσίευσε έναν κατάλογο των ατόμων που πίστευε ότι βρίσκονταν στην πτήση, συμπεριλαμβανομένων του Πριγκόζιν και του Νο 2 του, Ντμίτρι Ούτκιν.

Εν τω μεταξύ, καθώς έγινε γνωστή η είδηση, οι υποστηρικτές της Βάγκνερ κατέθεσαν φόρο τιμής στον διοικητή τους έξω από το πρώην κέντρο Βάγκνερ στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Πούτιν δεν έχει ακόμη σχολιάσει το γεγονός.

Πρωτοπαλίκαρα του Πριγκόζιν απειλούν

Καθώς εξαπλώνονται όλο και περισσότεροι ισχυρισμοί για τον θάνατο του Πριγκόζιν, οι μαχητές της Βάγκνερ δημοσίευσαν ένα ανατριχιαστικό βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ορκίζονται τιμωρία αν επιβεβαιωθεί ο θάνατος του ηγέτη τους.

Προειδοποίησαν τον Πούτιν: «Υπάρχει πολλή συζήτηση αυτή τη στιγμή για το τι θα κάνει η ομάδα Βάγκνερ. Μπορούμε να σας πούμε ένα πράγμα. Ξεκινάμε, ετοιμαστείτε για εμάς».

Σύμφωνα και με τη βρετανική εφημερίδα Sun, αξιωματούχος της Βάγκνερ δήλωσε ότι «λέμε ευθέως ότι υποψιαζόμαστε τους αξιωματούχους του Κρεμλίνου με επικεφαλής τον Πούτιν για απόπειρα δολοφονίας του!».

«Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για τον θάνατο του Πριγκόζιν, θα οργανώσουμε μια δεύτερη πορεία δικαιοσύνης στη Μόσχα».

Τα σενάρια σκηνοθετημένου θανάτου

Ωστόσο, ο Κέιρ Γκάιλς, από τη δεξαμενή σκέψης Chatham House με έδρα το Λονδίνο, προειδοποίησε: «Ανακοινώθηκε ότι ένας επιβάτης με το όνομα Γιεβγκένι Πριγκόζιν ήταν στο αεροσκάφος - αλλά είναι επίσης γνωστό ότι πολλά άτομα έχουν αλλάξει το όνομά τους σε Πριγκόζιν, στο πλαίσιο των προσπαθειών του πολέμαρχου να ''συσκοτίσει'' τα ταξίδια του. Ας μην εκπλαγούμε αν εμφανιστεί σύντομα σε ένα νέο βίντεο από την Αφρική».

Αν και η αιτία της συντριβής δεν είναι σαφής, τα ρωσικά κανάλια κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται από το σενάριο ότι ένα κιβώτιο εκλεκτού κρασιού στο αεροσκάφος μπορεί στην πραγματικότητα να ήταν μεταμφιεσμένη βόμβα.

Ο Πριγκόζιν, πρώην γνωστός ως σεφ του Πούτιν και με μακροχρόνιους δεσμούς με τον ηγέτη του Κρεμλίνου, πιστεύεται ότι βρισκόταν σε «λίστα θανάτου» μετά την αποτυχία της ανταρσίας του και την εξορία του στη Λευκορωσία.

Μετά την αποτυχία του, είχε προειδοποιηθεί ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο. Ήταν γνωστό ότι έδινε τεράστια προσοχή στην ασφάλειά του και φημολογείται ότι δεν επέβαινε στο μοιραίο αεροπλάνο, παρά το γεγονός ότι η κρατική τηλεόραση υποστήριζε το αντίθετο.

Οι φρενήρεις εικασίες υποδηλώνουν επίσης ότι ο Πριγκόζιν μπορεί να σκηνοθέτησε τον θάνατό του, αφού ένα δεύτερο αεροσκάφος, με διασυνδέσεις με τη Βάγκνερ, εθεάθη στο ραντάρ πτήσης να κάνει ζιγκ ζαγκ πάνω από την ίδια περιοχή. Πηγές από το περιβάλλον του ανέφεραν ότι ενώ το αεροσκάφος τού ανήκε, ο ίδιος πετούσε συνήθως με άλλο αεροσκάφος.

Αυτή δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ο Πριγκόζιν θα κατάφερνε να εξαφανιστεί: Κηρύχθηκε επίσημα νεκρός στην Αφρική το 2019, πριν επανεμφανιστεί ενόψει της παράνομης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Θα το «ρίξουν» στους Ουκρανούς;

Πλάνα από βίντεο φέρονται να δείχνουν το αεροσκάφος να πέφτει από τον ουρανό στην περιοχή Μπολονόφσκι στην περιοχή Τβερ, κοντά στη Μόσχα. Ένα φλεγόμενο κουφάρι, το οποίο φαίνεται να είναι από αεροπλάνο, εθεάθη αργότερα σε ένα χωράφι, με ανεπιβεβαίωτες εικόνες να το δείχνουν να φλέγεται εντελώς.

Ένα κανάλι που συνδέεται με τη Βάγκνερ δήλωσε ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από την αεράμυνα, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη.

Ένα κανάλι στο Telegram που θεωρείται ότι συνδέεται με τον Πριγκόζιν δήλωσε ότι ο ηγέτης τους πέθανε, λέγοντας ότι «σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα των ενεργειών των προδοτών της Ρωσίας».

Πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι αναμένουν ότι το Κρεμλίνο θα αποδώσει τη συντριβή σε βόμβα που τοποθετήθηκε στο αεροσκάφος από Ουκρανούς ειδικούς πράκτορες. Θεωρείται πολύ πιο πιθανό ότι το αεροσκάφος του Πριγκόζιν αποτέλεσε στόχο της ρωσικής κυβέρνησης με τη χρήση πυραύλου εδάφους-αέρος.

«Ο Πούτιν δεν συγχωρεί κανέναν»

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντολιάκ δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν εξοντώθηκε από το Κρεμλίνο.

«Η θεαματική εξόντωση του Πριγκόζιν και του διοικητή της Βάγκνερ δυο μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος είναι μήνυμα του Πούτιν προς τις ρωσικές ελίτ ενόψει των εκλογών του 2024», ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter), προσθέτοντας πως «ο κ. Πούτιν δεν συγχωρεί κανέναν».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του είπε πως δεν θα τον «εξέπληττε» ο πιθανός θάνατος του επικεφαλής της Wagner.«Ελάχιστα πράγματα γίνονται στη Ρωσία χωρίς να το ξέρει ο Πούτιν», είπε.

Η επικεφαλής της εξόριστης λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τσιχανούφσκαγια έκρινε πως ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ήταν «δολοφόνος» που «δεν θα λείψει σε κανέναν». Εξέφρασε την ελπίδα της μέσω X πως ο θάνατός του θα σημάνει τον τερματισμό «της παρουσίας της Wagner στη Λευκορωσία», χώρα που συγκαταλέγεται στους κυριότερους συμμάχους της Μόσχας.

Πριγκόζιν: Από σύμμαχος του Πούτιν, έγινε προδότης

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, που για χρόνια θεωρούνταν άνθρωπος του κύκλου του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετατράπηκε σε «προδότη» όταν στασίασε τον Ιούνιο εναντίον του επικεφαλής του γενικού επιτελείου Βαλερί Γκεράσιμοφ και του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σαϊγκού και μαζί με τους άνδρες του πήγε να «καταλάβει» το αρχηγείο του ρωσικού στρατού στον Ροστόφ στον Ντον (νότια), προτού μισθοφόροι του κινηθούν προς τη Μόσχα.

Ο κ. Πούτιν είχε μιλήσει για «προδοσία» και κίνδυνο «εμφυλίου πολέμου» λόγω «υπέρμετρης φιλοδοξίας», χωρίς ποτέ να προφέρει το όνομά του.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν τερμάτισε αυτή την ανταρσία, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, πολύ γρήγορα. Ματαιώθηκε την 24η Ιουνίου, δυνάμει συμφωνίας που προέβλεπε τη μετεγκατάστασή του στη Λευκορωσία, ενώ στους μαχητές του προσφέρθηκε η επιλογή να πάνε μαζί του, να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό, ή να επανέλθουν στην πολιτική ζωή.

Οι κινήσεις των μισθοφόρων της Bάγκνερ

Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί τώρα με την ομάδα Βάγκνερ. Θα γίνει ο ιδιωτικός στρατός του Πούτιν που δρα σε όλο τον κόσμο;

Η Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ενημερώθηκε και η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι «παρακολουθεί στενά την κατάσταση».

Ο Πριγκόζιν, του οποίου η μισθοφορική ομάδα πολέμησε μαζί με τον τακτικό στρατό της Ρωσίας στην Ουκρανία, οργάνωσε μια βραχύβια ένοπλη ανταρσία κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας στα τέλη Ιουνίου.

Η παραστρατιωτική μονάδα του είχε συνδεθεί με μερικές από τις χειρότερες θηριωδίες της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά η σχέση του Πριγκόζιν με το Κρεμλίνο υπέστη σοβαρό πλήγμα λόγω των υψηλών ποσοστών θνησιμότητας, της έλλειψης εξοπλισμού και μισθοδοσίας.

Ο Ρώσος πολέμαρχος είχε απειλήσει προηγουμένως να αποσύρει τα στρατεύματα από τις θέσεις του μετώπου αν δεν του δοθούν οι προμήθειες που ζητούσε από τον Πούτιν.

Η ανταρσία τερματίστηκε με διαπραγματεύσεις και μια συμφωνία του Κρεμλίνου που είδε τον Πριγκόζιν να συμφωνεί να μεταφερθεί στη γειτονική Λευκορωσία. Ωστόσο, ο ίδιος είχε εμφανιστεί να κινείται ελεύθερα στο εσωτερικό της Ρωσίας μετά τη συμφωνία.

Λίγο αργότερα, οι μαχητές του Βάγκνερ στρατοπέδευσαν στη Λευκορωσία, αλλά το αεροπλάνο του Πριγκόζιν, σύμφωνα με αναφορές των Μέσων Ενημέρωσης, πετούσε μπρος-πίσω μεταξύ Λευκορωσίας και Ρωσίας.

Ο Πριγκόζιν είχε αναρτήσει βίντεο μόλις αυτή τη Δευτέρα - αλλά η ημερομηνία των γυρισμάτων είναι άγνωστη.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ