Πολεμος στο Ισραήλ: Έληξε το τελεσίγραφο για εκκένωση - Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στη Γάζα ψάχνοντας για ομήρους

Πολεμος στο Ισραήλ: Έληξε το τελεσίγραφο για εκκένωση - Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στη Γάζα ψάχνοντας για ομήρους


Με το βλέμμα στραμμένο στη Μέση Ανατολή και στο ολοκληρωτικό πόλεμο κατά των μαχητών της Χαμάς που διεξάγει το Ισραήλ, καθώς στις (8 το βράδυ) έληξε το ισραηλινό τελεσίγραφο για εκκένωση της Λωρίδας της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός, με μία άνευ προηγουμένου εντολή είχε ζητήσει νωρίτερα να εκκενωθεί το βόρειο τμήμα του αυτόνομου παλαιστινιακού θύλακα, σχεδόν η μισή Λωρίδα της Γάζας

Ο Ισραηλινός Στρατός (IDF) ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε τοπικές επιδρομές στα περίχωρα της Λωρίδας της Γάζας προκειμένου να ολοκληρωθεί η προσπάθεια εκκαθάρισης της περιοχής από τρομοκράτες της Χαμάς και όπλα. «Σε αυτές τις επιχειρήσεις θα γίνει προσπάθεια και στη Λωρίδα της Γάζας για τον εντοπισμό αγνοουμένων» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι δυνάμεις των IDF (άρματα και μονάδες πεζικού) έψαχναν για ομήρους που είχε πάρει η Χαμάς. Κατά τη διάρκεια των προσπαθειών εντοπισμού των αγνοουμένων, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τρομοκρατικές μονάδες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης μιας που εκτόξευσε έναν κατευθυνόμενο αντιαρματικό πύραυλο.

Άμαχοι εγκαταλείπουν το βόρειο τμήμα της παλαιστινιακής Λωρίδης της Γάζας

Με αυτοκίνητα, φορτηγά, αγελάδες και πεζή εκκενώνουν τη βόρεια Γάζα ένα περίπου εκαττομύρια πολίτες, σύμφωνα με το BBC, μετά το ισραηλινό τελεσίγραφο να μετακινηθούν νότια, το οποίο έληξε στις 20:00, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού,υπό την προειδοποίηση για πιθανή χερσαία εισβολή και παρά τις προτροπές της Χαμάς να μην αποχωρήσει κανείς.

Οι Παλαιστίνιοι αυτοί, που ζουν στο βόρειο τμήμα του εδάφους των 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το οποίο ελέγχεται από τη Χαμάς, εγκαταλείπουν τις εστίες τους με αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, φορτηγά ή πεζή. Ωστόσο, το εγχείρημα εκκένωσης μια περιοχής όπου ζουν περίπου 1,2 εκατ. κάτοικοι σε λίγες ώρες, είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα λέει ο ανταποκριτής του BBC . «Εκατοντάδες αυτοκίνητα και ολόκληρες οικογένειες περπατούν στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Γάζας», αναφέρει. Στις φωτογραφίες και τα βίντεο που δείχνει ζωντανά το BBC φαίνονται άνθρωποι να ταξιδεύουν με γαϊδούρια, με καρότσες, ενώ πολλές οικογένειες έχουν διανύσει με τα πόδια αρκετά χιλιόμετρα.

Η Χαμάς πάντως καλεί τους πολίτες να μην ενδώσουν, απορρίπτοντας ως ψυχολογικό πόλεμο το τελεσίγραφο του Ισραήλ. Την ίδια ώρα οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, με τη Χαμάς να ανακοινώνει πως σκοτώθηκαν 13 όμηροι από ισραηλινά πυρά. Μέσα σε αυτό το δραματικό σκηνικό, η Τεχεράνη προειδοποιεί το Τελ Αβιβ πως βάζει σε κίνδυνο την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ενώ το κύμα οργής κατά του Ισραήλ έχει εξαπλωθεί στις μεγάλες πόλεις της ευρύτερης περιοχής αλλά και στην Ευρώπη, όπου έχει σημάνει συναγερμός.

Δείτε βίντεο από τη Γάζα:

 

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα (13/10) τα τζαμιά στη Λωρίδα της Γάζας καλούσαν τους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αφού ο στρατός του Ισραήλ ζήτησε από τους πολίτες, πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, να μετακινηθούν νότια, ενώ στον ορίζοντα διαγράφεται η πιθανότητα μιας χερσαίας εισβολής που εγκυμονεί τον κίνδυνο για μεγάλες απώλειες.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Χάος στους δρόμους της Γάζας

Οποιαδήποτε μαζική μετακίνηση πολιτών αποδεικνύεται αναπόφευκτα χαοτική και εξαιρετικά επικίνδυνη. Υπάρχει μόνο ένας κεντρικός δρόμος βορρά-νότου, κατά μήκος του οποίου αναμένεται να κινηθούν όλοι. Την ίδια ώρα τα καύσιμα λιγοστεύουν, οι δρόμοι στη Γάζα και αλλού είναι ήδη γεμάτοι από μπάζα.

Δείτε βίντεο από την Γάζα:

Το Ισραήλ έχει ήδη εξαπολύσει τις σφοδρότερες από ποτέ αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και έχει καλέσει στα όπλα 300.000 εφέδρους και συγκεντρώσει άρματα μάχης κοντά στα σύνορα.

Οι απειλές μιας χερσαίας εισβολής έχουν ξυπνήσει μνήμες της Νάκμπα, η αραβική λέξη για την καταστροφή, η οποία αναφέρεται στον πόλεμο του 1948 για τη δημιουργία του Ισραήλ, που οδήγησε στον μαζικό εκτοπισμό τους.

Δείτε εικόνες από τη Γάζα:

Οι μαχητές της Χαμάς σκότωσαν πάνω από 1.300 Ισραηλινούς στην επίθεσή τους το Σάββατο. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, που έγιναν σε αντίποινα, έχουν προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 1.400 ανθρώπων στη Γάζα μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις εκεί Αρχές.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ