Πόλεμος στο Ισραήλ: Διπλωματικός πυρετός για την επίτευξη εκεχειρίας - Επτά νεκροί και πολλοί τραυματίες σε βομβαρδισμό του Ισραήλ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Διπλωματικός πυρετός για την επίτευξη εκεχειρίας - Επτά νεκροί και πολλοί τραυματίες σε βομβαρδισμό του Ισραήλ

 Να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς συμφωνούν «όλες οι πλευρές» συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε τα ξημερώματα το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης Al-Qahera News, που πρόσκειται στις υπηρεσίες πληροφοριών, επικαλούμενο «υψηλόβαθμο αξιωματούχο».
Η πληροφορία ήρθε στο φως εν μέσω των νέων συνομιλιών στο Κάιρο, την επομένη της αποδοχής από τη Χαμάς πρότασης για κατάπαυση του πυρός που κατέθεσαν η Αίγυπτος και το Κατάρ.

Η ίδια πηγή είχε αναφέρει ότι διαμεσολαβητές από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις ΗΠΑ διεξήγαγαν συνομιλίες με τη Χαμάς.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε δώσει εντολή στην ισραηλινή αντιπροσωπεία να «συνεχίσει να είναι άκαμπτη ως προς τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την απελευθέρωση» των ομήρων, καθώς και για τις «βασικές» προϋποθέσεις για την εγγύηση της ασφάλειας του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού είναι το πέρασμα της Ράφας, καθώς η κυβέρνηση Νετανιάχου προωθεί το επίμαχο σχέδιο για χερσαία επιχείρηση στην πόλη των δύο εκατομμυρίων προσφύγων και κατοίκων παρά τις διεθνείς πιέσεις και προειδοποιήσεις για αιματοχυσία άνευ προηγουμένου.

Γάζα: Συνεχίζει το σφυροκόπημα το Ισραήλ - Επτά νεκροί και πολλοί τραυματίες σε βομβαρδισμό

Επτά νεκροί και πολλοί τραυματίες είναι ο απολογισμός βομβαρδισμού του Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με ανακοίνωση παλαιστινιακού νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, αεροπορικός βομβαρδισμός του Ισραήλ σκότωσε 7 ανθρώπους και τραυμάτισε πολλούς άλλους, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 8 Μαΐου στην πόλη της Γάζας, όπως ανακοίνωσε νοσοκομείο.

Ο βομβαρδισμός έπληξε διαμέρισμα σκοτώνοντας επτά μέλη της οικογένειας Αλ Λου στη Γάζα (βόρεια), ανέφερε το νοσοκομείο Αλ Αχλί.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν, επίσης, λόγο για πυρά και βομβαρδισμούς στο κεντρικό και στον νότιο τομέα του παλαιστινιακού τομέα, ειδικά στη Ράφα.

Να σημειωθεί πως οι ισραηλινές δυνάμεις έθεσαν την Τρίτη του Πάσχα υπό τον έλεγχό τους την παλαιστινιακή πλευρά της συνοριακής διέλευσης της Ράφα μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας, μια εξέλιξη την οποία ο Νετανιάχου χαρακτήρισε ως «ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την καταστροφή των εναπομεινάντων στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς».

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν την παράδοση φορτίου βομβών στο Ισραήλ εξαιτίας των «ανησυχιών» τους για τη Ράφα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την παράδοση φορτίου βομβών στο Ισραήλ διότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έδωσε απάντηση στις «ανησυχίες» της Ουάσιγκτον για την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε χθες Τρίτη Aμερικανός αξιωματούχος.

«Αναστείλαμε την παράδοση φορτίου όπλων την περασμένη εβδομάδα. Αποτελείτο από 1.800 βόμβες 2.000 λιβρών (907 κιλών) και 1.700 βόμβες 500 λιβρών (226 κιλών)», είπε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο διευθυντής της CIA θα ταξιδέψει στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον Νετανιάχου

Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς πρόκειται να ταξιδέψει σήμερα Τετάρτη στο Ισραήλ για να συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ανώνυμη πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η επίσκεψη του Μπερνς πραγματοποιείται καθώς το Ισραήλ έχει εξαπολύσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, κατέλαβε το ζωτικής σημασίας συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο και έδωσε εντολή στους περισσότερους από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους που βρίσκουν καταφύγιο στην πόλη να την εκκενώσουν.

Η επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα έθεσε επίσης υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός, με αντιπροσωπείες του Ισραήλ, της Χαμάς, των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου να συναντώνται σήμερα στο Κάιρο.

Σκληρή στάση από το Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στο διάγγελμά του δήλωσε ότι η τελευταία πρόταση εκεχειρίας που έκανε η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις του Ισραήλ, και πρόσθεσε ότι η στρατιωτική πίεση συνεχίζει να είναι αναγκαία για την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Ηγετικό στέλεχος της Χαμάς δήλωσε από την πλευρά του ότι οι συνομιλίες αυτές «θα μπορούσαν να είναι η τελευταία ευκαιρία για να επιστρέψουν ζωντανοί οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι».

Σύμφωνα με τον δεύτερο στην ιεραρχία του πολιτικού σκέλους της Χαμάς στη Γάζα, Χαλίλ αλ-Χάγια, η πρόταση που έγινε δεκτή από το κίνημά του περιλαμβάνει τρεις φάσεις, η καθεμιά διαρκεί 42 ημέρες, και περιλαμβάνει την ισραηλινή αποχώρηση από το παλαιστινιακό έδαφος, την επιστροφή των εκτοπισμένων και την ανταλλαγή ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και Παλαιστίνιων φυλακισμένων στο Ισραήλ, με στόχο τη «μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Το Ισραήλ αντιτάσσεται επί του παρόντος σε μια κατάπαυση του πυρός όσο η Χαμάς, η οποία έχει την εξουσία στη Γάζα από το 2007, δεν έχει ηττηθεί.

Στο Κάιρο Ισραηλινοί αξιωματούχοι για αξιολόγηση της θέσης της Χαμάς

Μια ομάδα Ισραηλινών αξιωματούχων θα ταξιδέψει στο Κάιρο τις επόμενες ώρες για να εκτιμήσει εάν η Χαμάς μπορεί να πεισθεί να προχωρήσει σε αλλαγές στην τελευταία της πρόταση για εκεχειρία, δήλωσε ένας υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος, επαναλαμβάνοντας πως η νυν πρόταση δεν είναι αποδεκτή από το Ισραήλ.

«Αυτή η αποστολή αποτελείται από μέσης βαθμίδας αντιπροσώπους. Εάν υπάρξει ενδεχομένως μια αξιόπιστη συμφωνία, τα κύρια στελέχη θα ηγηθούν της αποστολής», είπε στο Ρόιτερς ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στα υψηλόβαθμα στελέχη από τις υπηρεσίες πληροφοριών Μοσάντ και Σιν Μπετ, που είναι επικεφαλής της ισραηλινής πλευράς.

Το αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Al Qahera News TV μετέδωσε πως συνεχίζονται οι προσπάθειες για να περιοριστεί η κλιμάκωση μεταξύ των δύο πλευρών και ανέφερε πως Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ζήτησαν από το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την επιχείρηση στη Ράφα.

Από την πλευρά της, η Χαμάς εξέδωσε μία ανακοίνωση όπου λέει πως η επιχείρηση έχει σχεδιαστεί για να υπονομεύσει τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός.

«Χωρίς πρόοδο στο θέμα των ομήρων, η επιχείρηση στη Γάζα θα ενταθεί»

Από την πλευρά του, π υπουργός Άμυνας του Ισραήλ προειδοποίησε ότι ο στρατός είναι έτοιμος να «εντείνει» τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς «σε όλη τη Λωρίδα» της Γάζας, εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στο παλαιστινιακό έδαφος.

«Είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε για να φέρουμε πίσω τους ομήρους, όμως αν δεν έχουμε άλλη επιλογή, θα εντείνουμε την επιχείρηση σε όλη τη Λωρίδα - στον νότο, στο κέντρο και στον βορρά», δήλωσε ο Γιοάβ Γκάλαντ εν μέσω των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο.

Το Ισραήλ θα συνεχίσει την επιχείρησή του στην πόλη Ράφα της νότιας Λωρίδας της Γάζας μέχρι να καταστραφούν οι δυνάμεις της Χαμάς στην περιοχή ή το ισλαμιστικό κίνημα παραδώσει έναν από τους Ισραηλινούς ομήρους που συνεχίζει να κρατά, πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.

«Η επιχείρηση αυτή θα συνεχιστεί έως ότου εξοντώσουμε τη Χαμάς στην περιοχή της Ράφα και σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας ή μέχρι να επιστρέψει ο πρώτος όμηρος», δήλωσε ο Γιοάβ Γκάλαντ, σύμφωνα με ανακοίνωση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ