Ουκρανία: Οργισμένες αντιδράσεις για τη δήλωση «βόμβα» αξιωματούχου του ΝΑΤΟ περί παραχώρησης εδαφών

Ουκρανία: Οργισμένες αντιδράσεις για τη δήλωση «βόμβα» αξιωματούχου του ΝΑΤΟ περί παραχώρησης εδαφών

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η χθεσινή δήλωση «βόμβα» του αξιωματούχου του ΝΑΤΟ, ότι η Ουκρανία μπορεί να ενταχτεί στη Συμμαχία αν δεχτεί να παραδώσει εδάφη της στη Ρωσία.

Τις δηλώσεις του συνεργάτη του Γενς Στόλτενμπεργκ, Στίαν Γένσεν για την  παραχώρηση εδαφών της Ουκρανίας στη Ρωσία, σχολίασε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Tass, ο Μεντβέντεφ, είπε στο κανάλι του στο Telegram, πως αν η Ουκρανία συμφωνήσει να εγκαταλείψει εδάφη για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τότε θα πρέπει να εγκαταλείψει ακόμη και το Κίεβο.

«Γιατί; Η ιδέα είναι περίεργη. Το μόνο ερώτημα είναι ότι όλα τα υποτιθέμενα “δικά τους” εδάφη είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμα. Για να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ, οι αρχές του Κιέβου θα πρέπει να εγκαταλείψουν ακόμη και το ίδιο το Κίεβο, την πρωτεύουσα της Αρχαίας Ρωσίας», ανέφερε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Νωρίτερα, ο Στίαν Γένσεν, ο οποίος υπηρετεί ως επικεφαλής του προσωπικού του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, είχε δηλώσει πως «η Ουκρανία ίσως χρειαστεί να συμφωνήσει στην παραχώρηση μέρους των εδαφών της στη Ρωσία, τα οποία έχασε κατά τον πόλεμο, αν θέλει να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία».

Η θέση του Στόλτενμπεργκ για την Ουκρανία

Να σημειωθεί ότι ο Γενς Στόλτενμπεργκ αποφεύγει εδώ και καιρό επιφυλακτικά τις ερωτήσεις σχετικά με το τι μπορεί να πρέπει να κάνει η Ουκρανία για να τερματίσει τον πόλεμο. Η θέση του ήταν σταθερά ότι εναπόκειται στο Κίεβο -και όχι σε τρίτους- να αποφασίσει πώς και πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους, είχε πει προς τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως «ανυπομονώ για την ημέρα που θα συναντηθούμε ως σύμμαχοι», ενώ είχε διαμηνύσει ότι «η Ουκρανία βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στο ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας είχε εκτιμήσει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος του πολέμου στην Ουκρανία θα ήταν μια στρατιωτική νίκη του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οργή από το Κίεβο: «Γελοία η επιλογή ήττας της δημοκρατίας»

Έντονα αντέδρασε η Ουκρανία, διά του συμβούλου του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, σχετικά με τη δήλωση του Γένσεν.

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι διερωτήθηκε μεταξύ άλλων στο Twitter: «Ανταλλαγή εδαφών με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ; Είναι γελοίο».

Πρόσθεσε πως «αυτό σημαίνει σκόπιμη επιλογή της ήττας της δημοκρατίας, ενθάρρυνση ενός παγκόσμιου εγκληματία, διατήρηση του ρωσικού καθεστώτος, καταστροφή του διεθνούς δικαίου και μεταβίβαση του πολέμου σε άλλες γενιές».

«Προφανώς, αν ο Πούτιν δεν υποστεί μια συντριπτική ήττα, το πολιτικό καθεστώς στη Ρωσία δεν αλλάξει και οι εγκληματίες πολέμου δεν τιμωρηθούν, ο πόλεμος θα επιστρέψει σίγουρα με την όρεξη της Ρωσίας για περισσότερα», πρόσθεσε.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ