Νικολά Σαρκοζί: 6 μήνες φυλακή και 3.750 ευρώ προτείνει η εισαγγελία

Νικολά Σαρκοζί: 6 μήνες φυλακή και 3.750 ευρώ προτείνει η εισαγγελία

Η εισαγγελία που έχει αναλάβει την υπόθεση Bygmalion πρότεινε την επιβολή ποινής ενός έτους, εκ των οποίων έξι μήνες με αναστολή, σε βάρος του πρώην Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση ποινής των εισαγγελικών αρχών, ο Νικολά Σαρκοζί καλείται να εκτίσει 6 μήνες ποινή φυλάκισης και να πληρώσει πρόστιμο 3.750 ευρώ. Η έδρα αναμένεται μετά και την αγόρευση των συνηγόρων να ανακοινώσει τις επίσημες ποινές την Παρασκευή.

Ο Νικολά Σαρκοζί δικάζεται στο πλημμελειοδικείο του Παρισιού για τη λεγόμενη υπόθεση Bygmalion που αφορά την υπέρβαση του ορίου των προεκλογικών δαπανών του. Εάν κριθεί ένοχος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο ύψους 3.750 ευρώ.

Ντυμένος με μαύρο κοστούμι και φορώντας μαύρη μάσκα, ο 66χρονος πρώην πρόεδρος μπήκε στη δικαστική αίθουσα και πήρε τη θέση του δίπλα στους συγκατηγορουμένους του, αφού χαιρέτισε, με ένα νεύμα της κεφαλής, τους δύο εκπροσώπους των εισαγγελικών αρχών. Μέχρι σήμερα δεν είχε παραστεί καθόλου στην ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε στις 20 Μαΐου και στην οποία εκπροσωπείται από τον επί σειρά ετών δικηγόρο του, τον Τιερί Ερζόγκ.

Δεκατρείς ακόμη κατηγορούμενοι στη δίκη Bygmalion
Οι 13 άλλοι κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Bygmalion και του κόμματος UMP (σήμερα ονομάζεται «Ρεπουμπλικάνοι») φέρονται ότι είχαν εμπλοκή στην έκδοση πλαστών τιμολογίων με σκοπό να αποκρύψουν την υπέρβαση των προεκλογικών δαπανών.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι το συντηρητικό κόμμα του Σαρκοζί υπερέβη κατά 18,5 εκατομμύρια ευρώ το όριο των εκλογικών δαπανών, που είχε οριστεί στα 22,5 εκατομμύρια, και στη συνέχεια προσέλαβε τη «φιλική» εταιρεία Bygmalion για να αποκρύψει το κόστος.

Ο Σαρκοζί, απευθυνόμενος στους δικαστές, υποστήριξε ότι ουδέποτε ζητήθηκε από άλλους υποψηφίους για την προεδρία να ελέγχουν εξονυχιστικά τους λογαριασμούς της εκστρατείας. «Μπορείτε να με φανταστείτε να πηγαίνω σε κάποια συνεδρίαση για να συζητήσω το κόστος των σημαιών; Δεν θα άντεχα ούτε δύο λεπτά. Είχα πάρα πολλά πράγματα να κάνω», υποστήριξε.

Δεν γνώριζε πώς ξοδεύονταν τα χρήματα δηλώνει ο Νικολά Σαρκοζί
Ο Σαρκοζί είπε στο δικαστήριο ότι δεν γνώριζε πώς ξοδεύονταν τα χρήματα και δεν είχε καμία εμπλοκή στην υλικοτεχνική υποστήριξη της εκστρατεία του 2012, όταν διεκδικούσε μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Γαλλίας.

«Μήπως είχα σκοπό να διαπράξω απάτη, κάποιο αδίκημα; Υπήρξα απρόσεκτος; Αμελής; Η απάντηση είναι το πιο κατηγορηματικό όχι σε όλα αυτά. Από τη στιγμή που μου έλεγαν ότι τα πράγματα είναι εντάξει, δεν είχα κανέναν λόγο να το ξανασκεφτώ», υποστήριξε.

Ο πρώην πρόεδρος επέμεινε ότι ο ίδιος ευθυνόταν για την πολιτική κατεύθυνση της εκστρατείας, όχι όμως και για την οργάνωση των συγκεντρώσεων, την παραγωγή του υλικού και την πληρωμή των λογαριασμών.

Οι εισαγγελείς, στο παραπεμπτικό βούλευμά τους, παραδέχονται ότι από την έρευνα δεν αποδείχτηκε ότι ο Σαρκοζί οργάνωσε ή ενεπλάκη στην παράνομη χρηματοδότηση, όμως λένε ότι αγνόησε τις προειδοποιήσεις για την υπέρβαση των εξόδων, από την οποία επωφελήθηκε.

«Οι ευθύνες μου ήταν η χάραξη πολιτικής»
«Οι ευθύνες μου ήταν η χάραξη πολιτικής. Πέραν αυτού, είναι γνωστό ότι αναθέτω πράγματα σε άλλους», επέμεινε ο Σαρκοζί. Η κατάθεσή του πάντως έρχεται σε αντίθεση με όσα υποστήριξαν στο δικαστήριο ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ (ο τότε γενικός γραμματέας του UMP) και ο προσωπάρχης του την εποχή εκείνη, Ζερόμ Λαβριγέ. Και οι δύο, χωρίς να τον κατονομάσουν, έκαναν λόγο για έναν υποψήφιο που λάμβανε αποφάσεις γνωρίζοντας το κόστος.

Η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 22 Ιουνίου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS