Μονομαχία Λάσετ – Ζέντερ απόψε στο Βερολίνο για το θρόνο της Μέρκελ στην καγκελαρία

Μονομαχία Λάσετ – Ζέντερ απόψε στο Βερολίνο για το θρόνο της Μέρκελ στην καγκελαρία

Mετά από μήνες ανταλλαγής «μπηχτών» ο... φιλικός αγώνας στη γερμανική Δεξιά για τη διαδοχή της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία έφθασε αναπόφευκτα στον τελευταίο γύρο, μια μάχη μέχρι τελικής πτώσεως μεταξύ του Άρμιν Λάσετ και του Μάρκους Ζέντερ.

Από το περιβάλλον της καγκελαρίου εκφράζουν ανησυχία ότι η Ένωση κινδυνεύει να χάσει την καγκελαρία στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου καθώς οι δύο διεκδικητές οδεύουν απόψε σε μια πιθανώς καταστροφική αναμέτρηση. Ο 60χρονος πρόεδρος του CDU ετοιμάζεται να υπερασπιστεί στη συνάντηση των βουλευτών της παράταξης στο Βερολίνο την υποψηφιότητά του, μετά τις πλάτες που του έβαλε χθες το επιτελείο του κόμματος. Το ίδιο θα κάνει κι ο αντίπαλός του, επικεφαλής του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, που εξαπέλυσε χθες ανοικτή επίθεση στον Λάσετ για τους ως τώρα χειρισμούς του.

Αν και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας έχει εξασφαλίσει τη στήριξη των βαρώνων του CDU, ωστόσο, δεν έχει ιδιαίτερη απήχηση στους ψηφοφόρους σε αντίθεση με τον Ζέντερ, που αναδείχθηκε σε πρόσφατη σφυγμομέτρηση ο δημοφιλέστερος πολιτικός της χώρας. Σ’ αυτό άλλωστε ποντάρει καθώς η Ένωση οδεύει προς το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία της, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, υποστηρίζοντας ότι οι Συντηρτικοί δεν έχουν τα περιθώρια να αγνοήσουν τις προτιμήσεις της κοινής γνώμης. «Ουδέποτε ως τώρα χάσαμε τόση υποστήριξη από τους ψηφοφόρους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», τόνισε ο 54χρονος Ζέντερ. Ήδη, όπως σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ, συνιστά μια νίκη για τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας το γεγονός ότι ανάγκασε τον Λάσετ σε μια μονομαχία. Ο Ζέντερ ελπίζει, πέρα από τη στήριξη του CSU να εξασφαλίσει και εκείνη ικανού αριθμού βουλευτών του CDU του Λάσετ, που φοβούνται εν μέσω δημοσκοπικής κατρακύλας για το κατά πόσον θα μπορέσουν να επανεκλεγούν.

Αναμέτρηση για τον «μανδύα της Μέρκελ» στη σκιά της μάχης με τον κορωνοϊό
Ωστόσο, ελλοχεύει ένας μεγαλύτερος κίνδυνος, μήπως δηλαδή οι ψηφοφόροι στρέψουν τις πλάτες στην Ένωση διαπιστώνοντας ότι σε μια δύσκολη συγκυρία που η κυβέρνηση πασχίζει να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία, οι κυβερνώντες συντηρητικοί των CDU/CSU αναλώνονται σε εσωκομματικές διαμάχες. «Τα προβλήματα που έχουμε να λύσουμε αυτή την εβδομάδα είναι τόσο μεγάλα, που δεν θα έπρεπε πλέον να εστιάζουμε σε εσωτερικά κομματικά ζητήματα, αλλά στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γερμανία σήμερα, αυτή την εβδομάδα και τους επόμενους μήνες», είπε ο Λάσετ. Υψηλόβαθμα στελέχη του CDU ανησυχούν μήπως η όξυνση των τόνων μεταξύ των δύο μονομάχων βλάψει τον Λάσετ, που βρίσκεται ήδη με την πλάτη στον τοίχο λόγω της χαμηλής δημοτικότητάς του, ενώ άτομο του περιβάλλοντος της Μέρκελ είπε ότι η καγκελάριος ανησυχεί για τον καταστροφικό αντίκτυπο των επιθέσεων του Ζέντερ.

Η μονομαχία για το χρίσμα των CDU/CSU για την καγκελαρία έχει αφήσει άφωνους ακόμη και πιθανούς αντιπάλους στις κάλπες, όπως ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, που δήλωσε «πολύ ενοχλημένος» με τη μεγάλη διάρκεια της διαδικασίας στην κεντρδοξειά. »«Έχουμε πολύ σοβαρά θέματα να φροντίσουμε και δεν είναι τώρα η ώρα για μάταιες αναμετρήσεις ισχύος», δήλωσε σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfund. «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη – να κάνουμε τη δουλειά μας και να διασφαλίσουμε την πρόοδο της χώρας», πρόσθεσε. H KO των CDU/CSU θα συζητήσει κατά την αποψινή της συνεδρίαση ένα νομοσχέδιο που θα προβλέπει την μεταφορά εξουσιών από τις κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Βερολίνο για την επιβολή μέτρων περιορισμού εφόσον τα κρούσματα υπερβαίνουν τα 100 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών. Βάσει του νομοσχεδίου η Μέρκελ θα μπορεί να επιβάλλει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 και να κλείνει καταστήματα και σχολεία σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο

Τα δύο αδελφά κόμματα, CDU και CSU, παραδοσιακά κατεβάζουν κοινό υποψήφιο καγκελάριο, που συνήθως είναι ο πρόεδρο του μεγαλύτερου εκ των δύο. Μόνον δύο υποψήφιοι των Χριστιανοκοινωνιστών έλαβαν το χρίσμα μεταπολεμικά και αμφότεροι έχασαν στις εκλογές. Ωστόσο, σε μια νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa για την Bild, ο Ζέντερ ξεπέρασε ακόμη και την Μέρκελ σε δημοτικότητα, ενώ ο Λάσετ υποχώρησε ακόμη περισσότερο στη 12η θέση. Αξιωματούχοι του CDU αναμένουν ότι ο πρόεδρος του CSU θα χρησιμοποιήσει αυτή τη δημοτικότητα ως ατού στη μάχη για το χρίσμα, που κατά τον ίδιο θα διαρκέσει μερικές μέρες ακόμη. Η πίεση, ωστόσο, για αποφάσεις εδώ και τώρα στην Δεξιά εντείνεται καθώς έχει συρρικνωθεί σε μόλις έξι ποσοστιαίες μονάδες το προβάδισμά της έναντι των Πρασίνων, που αναμένεται να ανακοινώσουν την ερχόμενη Δευτέρα τον υποψήφιο καγκελάριό τους, πιθανότατα κάποιον εκ των συμπροέδρων Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS