Μήνυμα ΝΑΤΟ στην Ρωσία: Δεν αναγνωρίζουμε την προσάρτηση της Κριμαίας – Να σταματήσουν οι προκλήσεις στην Ουκρανία

Μήνυμα ΝΑΤΟ στην Ρωσία: Δεν αναγνωρίζουμε την προσάρτηση της Κριμαίας – Να σταματήσουν οι προκλήσεις στην Ουκρανία

«Η σημαντική στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας δεν δικαιολογείται και είναι βαθιά ανησυχητική», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κούλεμπα.

Τι δήλωσε ο γγ της Συμαχίας, Στόλτενμπεργκ - «Πιέζουν» και οι ΗΠΑ για την κατάσταση στην Ουκρανία – Ανένδοτη η Μόσχα

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι «η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική ανάπτυξη» εκφράζοντας την ανησυχία του για τις εξελίξεις. Ο ίδιος κάλεσε παράλληλα τη Ρωσία να «σταματήσει τις προκλήσεις και να προχωρήσει αμέσως σε αποκλιμάκωση». «Δεν αναγνωρίζουμε και δεν θα αναγνωρίσουμε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοτλαντικής Συμμαχίας και τόνισε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας.

Οι περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ, κατά μήκος των συνόρων Ουκρανίας-Ρωσίας, ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές από το 2014.

Κατά εκτιμήσεις του ΟΗΕ, στον πόλεμο έχουν σκοτωθεί πάνω από 13.000 άνθρωποι. Από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 50 θάνατοι, παρότι θεωρητικά παραμένει σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Χθες Δευτέρα ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι υπέστη άλλη μία απώλεια.

ΗΠΑ-ΝΑΤΟ καλούν τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία

Υπενθυμίζεται πως οι ρωσικές ενέργειες κοντά στην Ουκρανία βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συζήτησης μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ενόψει και της επίσκεψης του πρώτου στις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα.

Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν τη συσσώρευση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στην Ουκρανία. Όπως τόνισαν, είναι « άμεση ανάγκη η Ρωσία να σταματήσει την επιθετική στρατιωτική συσσώρευση δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία και στην κατεχόμενη Κριμαία».

Στη συζήτησή τους αναφέρθηκαν και στις προοπτικές για την προώθηση ειρήνης στο Αφγανιστάν, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του. Νωρίτερα, ο Άντονι Μπλίνκεν
τόνισε ότι στη δεύτερη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες επιδιώκει εποικοδομητικές συζητήσεις με τους Συμμάχους για μια σειρά κοινών προτεραιοτήτων.

Ανένδοτη η Ρωσία

Την ίδια ώρα ωστόσο, η Μόσχα προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μείνουν μακριά από τη Ρωσία και την Κριμαία, προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος ενός συμβάντος είναι πολύ μεγάλος, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.
Δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία πρόκειται να φτάσουν στη Μαύρη Θάλασσα αργότερα μέσα στην εβδομάδα εν μέσω όξυνσης της έντασης στην ανατολική Ουκρανία. Ο Ριαμπκόφ χαρακτήρισε την αποστολή των αμερικανικών πλοίων «πρόκληση».

«(Οι ΗΠΑ) θα πρέπει να κατανοήσουν ότι ο κίνδυνος ενός συμβάντος είναι πολύ μεγάλος. Είδαμε κάτι αντίστοιχο σε μια εντελώς διαφορετική θάλασσα φέτος. Προειδοποιούμε τις ΗΠΑ ότι καλά θα κάνουν να μείνουν μακριά από την Κριμαία, από τις ακτές μας στη Μαύρη Θάλασσα. Είναι για το δικό τους καλό», υπογράμμισε ο Ριαμπκόφ.
Ο Ρώσος υφυπουργός εξήγησε εξάλλου ότι η Μόσχα προστατεύει και θα εξακολουθήσει να προστατεύει τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας, στην περιοχή Ντονμπάς, η οποία ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

«Μην πουλάτε όπλα στην Ουκρανία» προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Η Μόσχα επίσης προειδοποίησε χθες Δευτέρα τις άλλες χώρες να μην προμηθεύουν όπλα στο Κίεβο, εν μέσω της κλιμάκωσης της σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία. «Προτρέπουμε όλες τις υπεύθυνες χώρες με τις οποίες επικοινωνούμε – και η Τουρκία είναι μια από αυτές – να αναλύσουν (...) την κατάσταση και τις διαρκείς πολεμοχαρείς ανακοινώσεις του καθεστώτος στο Κίεβο και τις καλούμε να αποθαρρύνουν τους μιλιταριστικούς του πόθους», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ο Σεργκέι Λαβρόφ, χθες Δευτέρα στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κάιρο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η ρωσική προειδοποίηση διατυπώθηκε με φόντο τις παραδόσεις οπλισμένων UAVs από την Τουρκία στην Ουκρανία δυνάμει διμερούς σύμβασης που υπεγράφη το 2019. Έχουν ήδη παραδοθεί τουλάχιστον έξι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

Ακόμη, ο κ. Λαβρόφ επέκρινε τη φερόμενη ανάπτυξη αμερικανικών πολεμικών στη Μαύρη Θάλασσα, τονίζοντας πως δεν έχει δοθεί απάντηση στο ερώτημα τι ακριβώς θέλουν εκεί τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, χιλιάδες χιλιόμετρα από τις αμερικανικές ακτές.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS