Λίβανος: Τουλάχιστον 8 νεκροί και 2.750 τραυματίες έπειτα από εκρήξεις σε βομβητές μελών της Χεζμπολάχ

Λίβανος: Τουλάχιστον 8 νεκροί και 2.750 τραυματίες έπειτα από εκρήξεις σε βομβητές μελών της Χεζμπολάχ

Αυξάνεται οι αριθμός των τραυματιών και των νεκρών μετά τη «μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας» που υπέστη η Χεζμπολάχ, η οποία οδήγησε σε αλλεπάλληλες εκρήξεις στους βομβητές των μελών της στον Λίβανο. Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της τον θάνατο τουλάχιστον 3 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δύο μαχητές της και ένα κοριτσάκι 10 ετών, ενώ ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, δίνοντας συνέντευξη Τύπου, ανέφερε 8 θανάτους και 2.750 τραυματίες. Δύο πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι ένας από τους νεκρούς μαχητές ήταν γιος βουλευτή της Χεζμπολάχ.

Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε στο Reuters πως η πυροδότηση των βομβητών ήταν η «μεγαλύτερη παράβιαση ασφαλείας» την οποία έχει υποστεί η οργάνωση στον πόλεμο με το Ισραήλ που μετράει σχεδόν έναν χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, μέλη της Χεζμπολάχ παρατήρησαν ότι οι συσκευές επικοινωνίας τους, συγκεκριμένα οι βομβητές τους (pagers), άρχισαν να θερμαίνονται ανεξήγητα πριν την ακολουθία των εκρήξεων. Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ ανέφερε ότι εκατοντάδες μαχητές της οργάνωσης ήταν εξοπλισμένοι με αυτούς τους βομβητές, σχολιάζοντας ότι πιθανόν οι εκρήξεις να προκλήθηκαν λόγω κακόβουλου λογισμικού (malware) που ενδέχεται να είχε επηρεάσει τις συσκευές τους.

Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ για συντονισμένη επίθεση στις συσκευές επικοινωνίας των μελών της. Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας στους Times of Israel, εξήγησε πως το περιστατικό ήταν αποτέλεσμα «μιας επιχείρησης ασφαλείας που στόχευσε τις συσκευές», χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου, Ζιάτ Μακαρί, δηλώνει ότι η χώρα του καταδικάζει την «ισραηλινή επιθετικότητα». Ο Μακαρί είναι ο πρώτος Λιβανέζος αξιωματούχος που κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ.

Η επίσημη ανακοίνωση της Χεζμπολάχ

Η λιβανέζικη οργάνωση δεν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από την επιχείρηση. Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι διενεργεί έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια των εκρήξεων.

«Περίπου στις 3:30μμ την Τρίτη 17-09-2024, ένας αριθμός συσκευών λήψης μηνυμάτων, γνωστών ως “βομβητές”, εξερράγη, οι οποίες ανήκαν σε έναν αριθμό εργαζομένων σε διάφορες μονάδες και ιδρύματα της Χεζμπολάχ», ανέφερε η ομάδα.

«Οι εκρήξεις αυτές, τα αίτια των οποίων είναι ακόμη άγνωστα, οδήγησαν στο μαρτυρικό θάνατο ενός κοριτσιού και δύο αδελφών και στον τραυματισμό μεγάλου αριθμού ανθρώπων με διάφορα τραύματα», πρόσθεσε.

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Χεζμπολάχ διεξάγουν αυτή τη στιγμή μια ευρεία έρευνα ασφαλείας και επιστημονική έρευνα για να προσδιορίσουν τα αίτια που οδήγησαν σε αυτές τις ταυτόχρονες εκρήξεις. Ομοίως, οι ιατρικές και υγειονομικές υπηρεσίες περιθάλπουν τους τραυματίες και τους τραυματίες σε διάφορα νοσοκομεία σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου», συνέχισε η Χεζμπολάχ.

«Επιβεβαιώνουμε ότι η αντίσταση, σε όλα τα επίπεδα και τις διάφορες μονάδες της, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας για να υπερασπιστεί τον Λίβανο και τον ακλόνητο λαό του».

Η αντίδραση του Ισραήλ

Η Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου των IDF ενημέρωσε τις τοπικές αρχές ότι υπάρχει πιθανότητα κλιμάκωσης μετά τη σειρά εκρήξεων βομβητών της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, αναφέρουν εβραϊκά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και άλλοι επικεφαλής ασφαλείας έχουν συγκεντρωθεί στο αρχηγείο του υπουργείου Άμυνας στο Τελ Αβίβ.

Οι αναφορές λένε ότι οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της ισραηλινής άμυνας έχουν κληθεί για μια έκτακτη συζήτηση με κυβερνητικούς αξιωματούχους για να συζητήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν μια πιθανή κλιμάκωση με τη Χεζμπολάχ μετά τη μαζική συντονισμένη επίθεση που πυροδότησε τους βομβητές των μελών της, προκαλώντας πάνω από 1.000 θύματα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό, που ανταλλάσσει πυρά με τη Χεζμπολάχ από τον Οκτώβριο παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα.

Οι πρώτες αναφορές από τις εκρήξεις

Δημοσιογράφος του Reuters είδε ασθενοφόρα να σπεύδουν στα νότια προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτού εν μέσω εκτεταμένου πανικού. Κάτοικοι δήλωσαν πως εκρήξεις σημειώνονταν ακόμη και 30 λεπτά μετά τις αρχικές εκρήξεις. Ομάδες ανθρώπων συγκεντρώθηκαν στην είσοδο κτηρίων για να δουν αν άνθρωποι που γνώριζαν τραυματίστηκαν, ανέφερε ο δημοσιογράφος του Reuters.

Το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου καλεί τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να κατευθυνθούν στα νοσοκομεία για να βοηθήσουν σε αυτό το συμβάν με τις μαζικές απώλειες.

«Δεν έχουμε πια χώρο στο νοσοκομείο», δήλωσε μια γυναίκα στη Βηρυτό. «Υπάρχουν περισσότεροι από 400 άνδρες εδώ. Οι βομβητές τους εξερράγησαν, αυτοί που χρησιμοποιούν για επικοινωνία» πρόσθεσε. Η πηγή ασφαλείας σημείωσε πως εκρηκτικοί μηχανισμοί εκρήγνυντο επίσης στον νότιο Λίβανο.

Ομάδες ανθρώπων συγκεντρώθηκαν στην είσοδο κτηρίων για να δουν αν άνθρωποι που γνώριζαν τραυματίστηκαν, ανέφερε ο δημοσιογράφος του Reuters.

Η πηγή ασφαλείας πρόσθεσε πως εκρηκτικοί μηχανισμοί εκρήγνυντο επίσης στον νότιο Λίβανο. Προς το παρόν δεν υπάρχει σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό, που ανταλλάσσει πυρά με τη Χεζμπολάχ από τον Οκτώβριο παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα.

Σύμφωνα με το AFP, που επικαλείται πηγές προσκείμενες στη Χεζμπολάχ, δεκάδες μέλη της φιλοϊρανικής οργάνωσης του Λιβάνου τραυματίστηκαν από ταυτόχρονη έκρηξη των βομβητών τους σε διάφορα προπύργια της οργάνωσης.

Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο AFP πως επρόκειτο για «ισραηλινή πειρατεία». «Δεκάδες μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν στα νότια προάστια της Βηρυτού», προπύργιο της ισλαμιστικής οργάνωσης, και «στον νότιο Λίβανο από έκρηξη των βομβητών τους», δήλωσε μια άλλη πηγή προσκείμενη στο κόμμα.

Ανταποκριτής του AFP στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα, προπύργιο επίσης της Χεζμπολάχ, έκανε λόγο επίσης για “δεκάδες τραυματίες” κατά την έκρηξη των βομβητών τους σε αυτή την περιοχή.

Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες είδαν ασθενοφόρα να μεταφέρουν τραυματίες στα νότια προάστια της Βηρυτού, όπου τα νοσοκομεία απηύθυναν εκκλήσεις για αίμα.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANI έκανε λόγο για ένα «συμβάν ασφαλείας χωρίς προηγούμενο που σημειώθηκε στα νότια προάστια της Βηρυτού καθώς και σε πολλές περιοχές του Λιβάνου» αποδίδοντάς το στον ισραηλινό «εχθρό». Πρόσθεσε πως «το σύστημα των βομβητών υπέστη πειρατεία μέσω της υψηλής τεχνολογίας».

Η Χεζμπολάχ είχε ζητήσει από τα μέλη της να μην χρησιμοποιούν πλέον κινητά τηλέφωνα για να αποφύγουν ισραηλινή πειρατεία. Το ισχυρό κόμμα έθεσε σε εφαρμογή ένα σύστημα βομβητών μέσω του οποίου τα μέλη του καλούνται να παρουσιαστούν στις μονάδες τους.

Τραυματίστηκε ο Ιρανός πρέσβης

Ο Ιρανός πρέσβης στον Λίβανο, ο Μοτζτάμπα Αμανί, τραυματίστηκε σήμερα από έκρηξη στον βομβητή του, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr, καθώς εκατοντάδες μέλη της λιβανικής ένοπλης ομάδας Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν σήμερα σοβαρά σε παρόμοια περιστατικά.

 

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ