Λιβύη: Απόφαση «βόμβα», το εφετείο της Τρίπολης ακυρώνει το τουρκολυβικό μνημόνιο

Λιβύη: Απόφαση «βόμβα», το εφετείο της Τρίπολης ακυρώνει το τουρκολυβικό μνημόνιο

Το εφετείο της Τρίπολης στη Λιβύη ακυρώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο για κοινή έρευνα για υδρογονάνθρακες, στη συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2022.

Πρόκειται για μια απόφαση «βόμβα» για Τουρκία και Λιβύη, καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, η προσωρινή κυβέρνηση της χώρας «δεν έχει την δικαιοδοσία να υπογράφει συμφωνίες που αφορούν την κυριαρχία του κράτους, την εκμετάλλευση φυσικών πόρων, χωρίς την εξουσιοδότηση και την έγκριση του κοινοβουλίου».

Μια απόφαση που εκθέτει τις δύο χώρες στην παγκόσμια κοινότητα, με την Αγκυρα να μην έχει δικαίωμα βάσει της απόφασης, να εισέλθει σε θαλάσσια περιοχή με ερευνητικό σκάφος, όπου υπάρχει η ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία.

Στην Τουρκία η είδηση προκάλεσε αμηχανία, αλλά και εκνευρισμό. Χαρακτηριστικό το άρθρο της εθνικιστικής εφημερίδας «Yeni Akit» που λέει: «Πίεσαν η Αίγυπτος και η Ελλάδα. Το εφετείο της Τρίπολης που υποστηρίζει τον Χαφτάρ στη Λιβύη, εξέδωσε μία σκανδαλώδη απόφαση σχετικά με την Τουρκία».

Η ιστοσελίδα Sanaygazetesi, σχολιάζει: «Σύμφωνα με το μνημόνιο κατανόησης που υπογράφηκε το 2022, τουρκικές και λυβικές εταιρείες θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε περιοχές με πλούσια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Να τονιστεί πως η απόφαση από το εφετείο της Τρίπολης είχε παρθεί από πέρυσι τον Ιανουάριο, αλλά ασκήθηκε έφεση, η οποία ωστόσο δεν άλλαξε το αποτέλεσμα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ