Κύπρος: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκροτεί κυβέρνηση ευρείας αποδοχής με 50% γυναίκες – Ξεκινά τις επαφές

Κύπρος: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκροτεί κυβέρνηση ευρείας αποδοχής με 50% γυναίκες – Ξεκινά τις επαφές

O όγδοος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά την επικράτηση του στον Β’ γύρο των εκλογών με αντίπαλο τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, με τον οποίο υπήρξαν για πολλά χρόνια συνάδελφοι στο υπουργείο εξωτερικών και συνεργάτες στη κυβέρνηση Αναστασιάδη, ο πρώτος ως υπουργός εξωτερικών και ο δεύτερος ο Διαπραγματευτής του Κυπριακού, εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Η εκλογική διαδικασία, μπορεί να μην αποτέλεσε σαρωτική νίκη του Νίκου Χριστοδουλίδη, αλλά υπήρξε μια νίκη που δεν έχει προηγούμενο, καθώς κατάφερε να «βγάλει από τη μέση» τα δυο μεγάλα κοινοβουλευτικά κόμματα ΔΗΣΥ (Δημοκρατικός Συναγερμός) και ΑΚΕΛ (Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού).

Με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας συγκέντρωσαν ο N. Χριστοδουλίδης 51,92% (204.680 ψήφοι) και ο Aνδρ. Μαυρογιάννης 48,08 % (189.522 ψήφοι)

Ο κ. Χριστοδουλίδης, μετά την οριστικοποίηση των τελτικών αποτελεσμάτων, έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, όσον αφορά τον σχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου. Τόνισε ότι στον παρόντα σχεδιασμό του περιλαμβάνονται νέα πρόσωπα, που δεν έχουν υπηρετήσει ξανά σε υπουργικές θέσεις, ενώ αναφέρθηκε και στη δέσμευση για διορισμό γυναικών κατά 50% στο Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως είπε, χθες, ξεκινά από αύριο, (δηλαδή σήμερα, Δευτέρα) τις επαφές για σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής.

Αφού ευχαρίστησε αρχικά τους υποστηρικτές του, τόνισε ότι από την αρχή ήταν οι πρωταγωνιστές του «ταξιδιού». «Αποδείξατε ότι ο καλύτερος μηχανισμός είναι ο κυπριακός λαός», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ευχαρίστησε τους εθελοντές σε όλη την Κύπρο και διαβεβαίωσε ότι θα τους επισκεφθεί όλους προσωπικά τις επόμενες μέρες.

Αναφέρθηκε, επίσης, εκτενώς στις τηλεφωνικές επαφές του με ξένους αξιωματούχους, οι οποίες όπως ανέφερε, δίνουν το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής του, όπως π.χ το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο τηλεφώνημα του Εμανουέλ Μακρόν, ο όποιος του ζήτησε να συναντηθούν άμεσα, ενώ υπογράμμισε τη σημασία που δίνει ο Γάλλος Πρόεδρος στις σχέσεις Κύπρου - ΕΕ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο τηλεφώνημα του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνουν άρρηκτες οι σχέσεις Κύπρου-Ελλάδας και ζήτησε άμεση συνάντηση μαζί του. Σημειώνεται ότι το πρώτο ταξίδι του κ. Χριστοδουλίδη θα είναι στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος.

Επίσης, ανέφερε ότι δέχτηκε τηλεφωνήματα και από Τουρκοκύπριους, στους οποίους εξέφρασε τη γνώμη ότι η παρούσα κατάσταση στο νησί δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει, ενώ έστειλε και μηνύματα συμπαράστασης προς τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία, που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, λόγω της μεγάλης καταστροφής από τον σεισμό.

Σύμφωνα με την ανάλυση της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν το φαβορί για την επικράτηση σε αυτές τις εκλογές, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που είχαν προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα. Σε όλα τα σενάρια έβγαινε νικητής και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, ανεξάρτητα του ποιος θα ήταν ο αντίπαλος του. Το σκηνικό όμως, όπως εξελίχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με επίκεντρο τον Δημοκρατικό Συναγερμό και τη σύγκρουση Πινδάρου - Προεδρικού, έφερε νέα δεδομένα στο προσκήνιο.

Η πόλωση, αλλά και ο θυμός των Συναγερμικών ψηφοφόρων για την ήττα της προηγούμενης Κυριακής είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας τάσης για εκδικητική ψήφο κατά του Νίκου Χριστοδουδίλη, δίνοντας τελικά μία νέα διάσταση στην εκλογική μάχη. Η εβδομάδα που πέρασε έκρυβε πολλά και ενδιαφέροντα, μετατρέποντας τελικά σε ντέρμπι τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση.

Οι ψήφοι ΔΗΣΥ: Το πέρασμα του χρόνου συνέβαλε μέχρι το τέλος της εβδομάδας να εκτονωθεί ο θυμός σε μεγάλη μερίδα των συναγερμικών ψηφοφόρων, ούτως ώστε να μειωθεί και το ρεύμα της εκδικητικής ψήφου κατά του Νίκου Χριστοδουλίδη και υπέρ του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Το ποσοστό του ΕΛΑΜ: Ο Χρίστος Χρίστου, ως υποψήφιος του ΕΛΑΜ, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών είχε λάβει ποσοστό 6,04% και σε απόλυτο αριθμό ψήφων, 23,988. Αν και η απόφαση του κόμματος ήταν για ψήφο κατά συνείδηση, υπήρχε ξεκάθαρη κατεύθυνση κατά του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Θεωρείται δεδομένο ότι όσοι από αυτούς που ψήφισαν τον πρώτο γύρο Χρίστο Χρίστου και πήγαν σήμερα στην κάλπη, ψήφισαν κατά συντριπτική πλειοψηφία, Νίκο Χριστοδουλίδη. Στο τελικό αποτέλεσμα, η ψήφος αυτή είχε καθοριστική σημασία. Η συνολική διαφορά Νίκου Χριστοδουλίδη από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ήταν 15,158 ψήφοι.

Το προβάδισμα του α΄γύρου: Την περασμένη Κυριακή, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έλαβε 9,758 ψήφους περισσότερους από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Στο τελικό αποτέλεσμα φαίνεται ότι είχε κι αυτό τη σημασία του, δίνοντας του μία γερή βάση για το χθεσινό αποτέλεσμα.

Η τοπική ψήφος της Πάφου: Η Πάφος ψήφισε τον… Παφίτη της. Η τάση τοπικής ψήφου καταγράφηκε και την προηγούμενη Κυριακή, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να μοιράζεται την πλειοψηφία των ψήφων μαζί με τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Σήμερα ήταν απόλυτη η επικράτηση του Νίκου Χριστοδουλίδη έναντι του Ανδρέα Μαυρογιάννη, λαμβάνοντας ακριβώς διπλάσιο αριθμό ψήφων. Ο πρώτος έλαβε 24,982 ψήφους και ο δεύτερος 12,892. Στη συνολική διαφορά των 15,158 ψήφων, έχει και αυτό τη σημασία του.

Σε όλη την προεκλογική, το ΑΚΕΛ είχε πολύ διακριτικό ρόλο. Τα εμβλήματα του κόμματος της Αριστεράς δεν βγήκαν ούτε στη συναυλία της τελικής προεκλογικής του, ούτε στους πανηγυρισμούς της προηγούμενης Κυριακής. Την τελευταία βδομάδα, τα στελέχη της Εζεκία Παπαϊωάννου ήταν σχεδόν εξαφανισμένα. Τα ανοίγματα του υποψήφιου προς το συναγερμικό ακροατήριο ήταν έντονα. Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι ήταν υποψήφιος που στηριζόταν από το ΑΚΕΛ, έσπρωξε ορισμένους συναγερμικούς στην αντίθετη πλευρά. Από την άλλη ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν και παρέμεινε για πολλούς, ο δεύτερος υποψήφιος του κόμματος.

Ο Χριστοδουλίδης αρχίζει τις διεργασίες για συγκρότηση της κυβέρνησης του

Από σήμερα, λοιπόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα αρχίσει τις διεργασίες για συγκρότηση της κυβέρνησης του, η οποία έχει δεσμευτεί πως θα είναι ευρείας αποδοχής και κατά 50% θα συμμετέχουν γυναίκες και άντρες. Ακόμη, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει προβεβλημένα κομματικά στελέχη, ή άτομα που διετέλεσαν υπουργοί σε προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έχοντας υπόψη του όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, που καταδείκνυαν την επικράτηση του, είχε αρχίσει να καταγράφει ονόματα που θα καλούσε να συμμετάσχουν στη κυβέρνηση του. Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα μαύρο μπλοκάκι, στο οποίο έγραφε και έσβηνε ονόματα, χωρίς οι ενδιαφερόμενοι να έχουν ενημερωθεί. Από σήμερα θα αρχίσει να προσεγγίζει άτομα και να συζητάει μαζί τους τη πιθανή συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS