Politico: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής των Μεταφορών της Κομισιόν -Τον «έκαψαν» τα δωρεάν ταξίδια στο Κατάρ
Φωτογραφία: Twitter

Politico: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής των Μεταφορών της Κομισιόν -Τον «έκαψαν» τα δωρεάν ταξίδια στο Κατάρ

Ο επικεφαλής μεταφορών της Κομισιόν παραιτείται από τη θέση του μετά την αποκάλυψη του Politico για τις δωρεάν πτήσεις στο Κατάρ.

Ο Henrik Hololei τελεί υπό έρευνα σχετικά με την φερόμενη αποδοχή του για δωρεάν εισιτήρια την περίοδο που η ομάδα του διαπραγματεύονταν συμφωνία για «ανοικτούς ουρανούς» της ΕΕ με τη Ντόχα, γράφει το διεθνές μέσο.

Ο κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποχωρεί από τον ρόλο του ως υπεύθυνος για την πολιτική μεταφορών, μετά από τις συγκεκριμένες κατηγορίες ότι έλαβε ειδικό καθεστώς δωρεάν πτήσεων με την Qatar Airways, ενώ η ομάδα του διαπραγματευόταν μια σημαντική αεροπορική συμφωνία με το κράτος του Κόλπου.

Τον αλλάζει πόστο η Κομισιόν

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Hololei θα εγκαταλείψει τη θέση του γενικού διευθυντή του τμήματος μεταφορών και θα γίνει πολιτικός σύμβουλος χωρίς διοικητική ευθύνη στο τμήμα της Επιτροπής που είναι αρμόδιο για τις διεθνείς συνεργασίες. Εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι θα αναλάβει το νέο του ρόλο την 1η Απριλίου.

Ο ίδιος ο Hololei ανακοίνωσε την αλλαγή θέσης εργασίας του σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το προσωπικό. «Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι, θα ήθελα να σας ενημερώσω ο ίδιος ότι η Παρασκευή θα είναι η τελευταία μου μέρα στη DG MOVE(Μεταφορές). Είμαι βέβαιος ότι έχετε δει την πρόσφατη κάλυψη του Τύπου σχετικά με τη συμμετοχή μου σε διεθνή συνέδρια».

Συνέχισε: «Αυτό εμποδίζει την Επιτροπή να προχωρήσει με τους φακέλους που είναι τόσο σημαντικοί για το ασφαλέστερο, πιο βιώσιμο, πιο έξυπνο και πιο ανθεκτικό σύστημα μεταφορών που χρειάζεται και αξίζει η Ευρώπη», ανέφερε. «Ζήτησα να μετακινηθώ σε άλλη θέση», είπε.

Ο Hololei πέταξε δωρεάν εννέα φορές μεταξύ του 2015 και του 2021

Το Politico είχε αποκαλύψει πριν από ένα μήνα ότι ο Hololei πέταξε δωρεάν στην business class της Qatar Airways εννέα φορές μεταξύ του 2015 και του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκτήθηκαν μέσω αιτημάτων για την ελευθερία της πληροφόρησης. Έξι από τις δωρεάν πτήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της κατάρτισης της συμφωνίας πρόσβασης στην αγορά μεταξύ της ΕΕ και της Ντόχα, και τέσσερις από αυτές πληρώθηκαν από την κυβέρνηση του Κατάρ ή έναν όμιλο με δεσμούς με το Κατάρ.

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν αμέσως θύελλα επικρίσεων, εκκλήσεις για έρευνα και αιτήματα για αναθεώρηση των κανόνων. Η Επιτροπή αρχικά επέμεινε ότι ο Hololei δεν είχε παραβιάσει κανέναν κανόνα, αλλά αργότερα προχώρησε σε αυστηροποίηση των ίδιων κανόνων για να διασφαλίσει ότι η συμπεριφορά του δεν θα μπορούσε να επαναληφθεί στο μέλλον.

Μια εσωτερική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τις πτήσεις, αφού οι υπάλληλοι επιβεβαίωσαν ότι ο ίδιος ο Hololei ήταν το πρόσωπο που υπέγραψε και κρίνεται το κατά πόσον αποτελούσε αυτή του η ενέργεια περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων, πέρα από τις όποιες ηθικές διαστάσεις, ειδικά μετά την απoκάλυψη του σκανδάλου χρηματισμού τρίτων χωρών σε αξιωματούχους της EE, γνωστό και ως Qatargate.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ