Iταλία: Σάλος με τις καταγγελίες για εκμετάλλευση εργαζομένων από τους οίκους μόδας Armani και Dior

Iταλία: Σάλος με τις καταγγελίες για εκμετάλλευση εργαζομένων από τους οίκους μόδας Armani και Dior

Για εκμετάλλευση εργαζομένων σε άθλιες συνθήκες εργασίας κατηγορούνται οι διάσημοι οίκοι Armani και Dior στην Ιταλία.

Πιθανές αναληθείς δηλώσεις «ηθικής και κοινωνικής ευθύνης, ιδίως όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας και τον σεβασμό της νομιμότητας στους προμηθευτές τους», με «έμφαση στη δεξιοτεχνία και την αριστεία της κατασκευής» των επώνυμων προϊόντων τους. Αυτοί είναι οι λόγοι που έφεραν την Αντιμονοπωλιακή Αρχή να προχωρήσει σε έρευνα εις βάρος εταιρειών των ομίλων μόδας Armani και Dior στην Ιταλία.

Οίκοι μόδας κατηγορούνται για εκμετάλλευση εργατών

Πρόκειται για το αποκορύφωμα μιας έρευνας που ξεκίνησε εδώ και μερικούς μήνες, η οποία ανέδειξε για τρεις οίκους υψηλής μόδας ένα φαινόμενο τακτικής εκμετάλλευσης εργατών.

Οι έρευνες εις βάρος της Armani έδειξαν πως η παραγωγή γινόταν σε παράνομα κινεζικά εργοστάσια για περισσότερες από 14 ώρες την ημέρα, με τους εργαζόμενους να υπόκεινται σε εξαντλητικό ρυθμό και επικίνδυνο περιβάλλον εργασίας και με μισθούς κοντά στα 2-3 ευρώ την ώρα.

Τσάντες κόστους 53 ευρώ πωλούνται προς 2.600 ευρώ!

Στη συνέχεια, και σε παρόμοιο μοτίβο, και το ιταλικό παράρτημα του γαλλικού οίκου μόδας Dior, των οποίων όπως προκύπτει οι τσάντες που πωλούνται στα καταστήματα προς 2.600 ευρώ, κοστίζουν στην παραγωγή μόλις 53 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση, η παραγωγή η οποία γινόταν από εκμεταλλευόμενους Κινέζους εργάτες σε εργοστάσια που βρίσκονται στις περιοχές του Μιλάνου και της Μπριάντσα. Παρόμοια περίπτωση και αυτή της εταιρείας επώνυμων δερμάτινων ειδών Altiero Martini, όπου μια τσάντα που πωλείται σε κατάστημα έναντι 350 ευρώ εμπράκτως κόστιζε στην παραγωγή μόλις 20 ευρώ. Σημειωτέον, η Martini δεν διερευνάται στην προκειμένη έρευνα.

Armani: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί, δέσμευση για συνεργασία με τις Αρχές

Από τη μεριά του ο όμιλος Armani εξέφρασε την πεποίθησή του για «μια θετική λύση» της έρευνας, υπογραμμίζει πως «οι εμπλεκόμενες εταιρείες δεσμεύονται πλήρως να συνεργαστούν με τις Αρχές», αν και πιστεύουν ότι «οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι».

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ