Νετανιάχου για πόλεμο στο Ισραήλ: Η απάντησή μας θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή

Νετανιάχου για πόλεμο στο Ισραήλ: Η απάντησή μας θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή

Η απάντηση του Ισραήλ στην άνευ προηγουμένου πολυεπίπεδη επίθεση Παλαιστίνιων ενόπλων από τη Λωρίδα της Γάζας «θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή» δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σύμφωνα με το γραφείο του, έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια επαφών που είχε με δημάρχους των νότιων παραμεθόριων πόλεων της χώρας που επλήγησαν από την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του Ισραήλ το Σάββατο.

Ο Νετανιάχου δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πρόβλεψή του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ήδη από το Σάββατο προειδοποίησε ότι η εκδίκηση του Ισραήλ γι' αυτή τη «μαύρη μέρα» θα είναι ισχυρή, προσθέτοντας ότι ο στρατός «θα φτάσει σε κάθε μέρος που κρύβεται η Χαμάς», ενώ κάλεσε «τον λαό της Γάζας να εγκαταλείψει αυτά τα μέρη τώρα».

Όπως είπε, η Χαμάς είναι υπεύθυνη για την υγεία των αιχμαλώτων και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα διευθετήσει τον λογαριασμό με όποιον το βλάψει.

«Αυτός ο πόλεμος θα πάρει χρόνο, θα είναι δύσκολος, μέρες-προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας», λέγοντας ότι ο ισραηλινός στρατός θα χρησιμοποιήσει «όλη του τη δύναμη για να "καταστρέψει" τη Χαμάς».

Πώς η Χαμάς κατάφερε να εξαπατήσει το Ισραήλ

Ένας προσεκτικός σχεδιασμός, ο οποίος βασίστηκε στην εξαπάτηση, κατάφερε να οδηγήσει στον αιφνιδιασμό του πιο ισχυρού στρατού της Μέσης Ανατολής.

Κι αυτό παρότι η Χαμάς είναι ουσιαστικά μια δύναμη που χρησιμοποιεί μπουλντόζες, ανεμόπτερα και μοτοσικλέτες.

Την ώρα που το Ισραήλ πίστευε ότι περιόριζε την κουρασμένη από τον πόλεμο Χαμάς παρέχοντας οικονομικά κίνητρα στους εργαζόμενους της Γάζας, οι μαχητές εκπαιδεύονταν και ασκούνταν, συχνά σε κοινή θέα, δήλωσε πηγή προσκείμενη στη Χαμάς.

Η ίδια πηγή παρείχε πολλές από τις λεπτομέρειες της επίθεσης και της προετοιμασίας της, αναφέρει το Reuters. Άλλες τρεις πηγές μέσα στις υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν, επιβεβαιώνουν τα λεχθέντα.

«Η Χαμάς έδωσε στο Ισραήλ την εντύπωση ότι δεν ήταν έτοιμη για μάχη», δήλωσε η πηγή από τη Χαμάς, περιγράφοντας τα σχέδια για την πιο εντυπωσιακή επίθεση από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ πριν από 50 χρόνια, όταν η Αίγυπτος και η Συρία αιφνιδίασαν το Ισραήλ.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίθεσης τα τελευταία δύο χρόνια, η Χαμάς απέφυγε να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ.

«Η Χαμάς χρησιμοποίησε μια άνευ προηγουμένου τακτική πληροφοριών για να παραπλανήσει το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες, δίνοντας δημόσια την εντύπωση ότι δεν ήταν πρόθυμη να μπει σε μάχη ή αντιπαράθεση με το Ισραήλ, ενώ προετοίμαζε αυτή τη μαζική επιχείρηση», είπε η πηγή.

Το Ισραήλ παραδέχεται ότι αιφνιδιάστηκε από μια επίθεση που συνέπεσε με το εβραϊκό Σάββατο και μια θρησκευτική γιορτή. Μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν σε ισραηλινές πόλεις, σκοτώνοντας 700 Ισραηλινούς και απαγάγοντας δεκάδες. Το Ισραήλ έχει σκοτώσει από τότε περισσότερους από 400 Παλαιστίνιους στα αντίποινά του στη Γάζα.

«Αυτή είναι η 9/11 μας», δήλωσε ο ταγματάρχης Νιρ Ντινάρ, εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων. «Μας αιφνιδίασαν και ήρθαν γρήγορα από πολλά σημεία – και από τον αέρα και από το έδαφος και από τη θάλασσα».

Ο Οσάμα Χαμντάν, εκπρόσωπος της Χαμάς στο Λίβανο, δήλωσε στο Reuters ότι η επίθεση δείχνει ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν τη βούληση να επιτύχουν τους στόχους τους «ανεξάρτητα από τη στρατιωτική ισχύ και τις δυνατότητες του Ισραήλ».

Κατασκεύασαν εικονικό ισραηλινό οικισμό

Σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της προετοιμασίας τους, η Χαμάς κατασκεύασε έναν εικονικό ισραηλινό οικισμό στη Γάζα, όπου εξασκήθηκε σε στρατιωτική προσγείωση και εκπαιδεύτηκε στην έφοδο σε αυτόν, δήλωσε η πηγή που πρόσκειται στη Χαμάς, προσθέτοντας ότι έφτιαξαν ακόμη και βίντεο με τους ελιγμούς.

«Το Ισραήλ σίγουρα τα είδε, αλλά ήταν πεπεισμένο ότι η Χαμάς δεν ήθελε να μπει σε αντιπαράθεση», είπε η πηγή.

«Πιστεύαμε πως το γεγονός ότι έρχονταν για να εργαστούν και έφερναν χρήματα στη Γάζα θα δημιουργούσε ένα ορισμένο επίπεδο ηρεμίας. Κάναμε λάθος», δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Εν τω μεταξύ, η Χαμάς προσπάθησε να πείσει το Ισραήλ, και τα κατάφερε, ότι νοιάζεται περισσότερο για τη διασφάλιση ότι οι εργαζόμενοι στη Γάζα θα έχουν πρόσβαση σε θέσεις εργασίας στην άλλη πλευρά των συνόρων και ότι δεν ενδιαφέρεται να ξεκινήσει έναν νέο πόλεμο.

Μετά τον πόλεμο του 2021 με τη Χαμάς, το Ισραήλ προσπάθησε να παράσχει ένα βασικό επίπεδο οικονομικής σταθερότητας στη Γάζα, προσφέροντας κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων αδειών ώστε οι κάτοικοι της Γάζας να μπορούν να εργαστούν στο Ισραήλ ή στη Δυτική Όχθη, όπου οι μισθοί στις κατασκευές, τη γεωργία ή τις υπηρεσίες μπορεί να είναι δέκα φορές υψηλότεροι από τους μισθούς στη Γάζα.

Μια ισραηλινή πηγή ασφαλείας αναγνώρισε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ εξαπατήθηκαν από τη Χαμάς. «Μας έκαναν να πιστέψουμε ότι ήθελαν χρήματα», δήλωσε η πηγή. «Και όλο αυτό το διάστημα συμμετείχαν σε ασκήσεις μέχρι να ξεσπάσουν».

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίθεσης τα τελευταία δύο χρόνια, η Χαμάς απέφυγε να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ, ακόμη και όταν μια άλλη ισλαμιστική ένοπλη ομάδα με έδρα τη Γάζα, η Ισλαμική Τζιχάντ, εξαπέλυσε μια σειρά από δικές της επιθέσεις ή επιθέσεις με ρουκέτες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ