ΗΠΑ: Η νομοθεσία για τις αμβλώσεις στοίχισε την ζωή σε 28χρονη Αμερικανίδα – Καθυστέρησε η χειρουργική επέμβαση

ΗΠΑ: Η νομοθεσία για τις αμβλώσεις στοίχισε την ζωή σε 28χρονη Αμερικανίδα – Καθυστέρησε η χειρουργική επέμβαση

Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών στις ΗΠΑ εξέφρασαν χθες, Δευτέρα, την αγανάκτησή τους μετά τη δημοσίευση άρθρου στον οργανισμό ερευνητικής δημοσιογραφίας ProPublica για τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας στην Τζόρτζια, η οποία πέθανε στο νοσοκομείο επειδή δεν έλαβε εγκαίρως την απαραίτητη φροντίδα λόγω της αυστηρής νομοθεσίας της πολιτείας για τις αμβλώσεις.

Η Άμπερ Θέρμαν, 28 ετών, παρουσίασε σπάνιες επιπλοκές αφού έλαβε το χάπι της άμβλωσης προκειμένου να τερματίσει την εγκυμοσύνη της. Πέθανε τον Αύγουστο του 2022.

Επιτροπή της πολιτείας της Τζόρτζια, που αποτελείται από ειδικούς και έχει αποστολή να ερευνά θανάτους με στόχο τη βελτίωση της μητρικής υγείας, εκτίμησε ότι ο θάνατος της Θέρμαν «θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί» και οφείλεται στο γεγονός ότι οι γιατροί καθυστέρησαν πάρα πολύ να της κάνουν μια επέμβαση που θα μπορούσε να της έχει σώσει τη ζωή.

Την εποχή εκείνη μόλις είχε υιοθετηθεί νόμος στην Τζόρτζια που καθιστούσε την επέμβαση αυτή, την απόξεση μήτρας, αδίκημα εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις. Οι γιατροί που παραβιάζουν τη νομοθεσία είναι αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και κινδυνεύουν να καταδικαστούν έως και σε δέκα χρόνια κάθειρξη.

Ειδικοί σε θέματα υγείας είχαν προειδοποιήσει ότι ο νόμος δεν είναι διατυπωμένος με αρκετή σαφήνεια. Είχαν επίσης τονίσει ότι η πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία η επέμβαση επιτρέπεται σε περιπτώσεις που κινδυνεύει «η ζωή της μητέρας», δεν βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και δεν λαμβάνει υπόψη την ενδεχομένως γρήγορη επιδείνωση της κατάστασης της υγείας μίας γυναίκας.

«Αυτοί οι καταστροφικοί περιορισμοί καθυστέρησαν την κρίσιμη θεραπεία ρουτίνας την οποία είχε ανάγκη» η Θέρμαν, κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της η Μίνι Τιμαράχου, της οργάνωσης Reproductive Freedom for All.

Η Άμπερ Θέρμαν «θα έπρεπε να είναι ζωντανή σήμερα», τόνισε η Νάνσι Νόρθαπ του Center for Reproductive Rights.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, η σύνθεση του οποίου άλλαξε επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ με αποτέλεσμα να γίνει πιο συντηρητικό, ακύρωσε τον Ιούνιο του 2022 προηγούμενη απόφασή του που προστάτευε σε εθνικό επίπεδο το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Έκτοτε πολλές πολιτείες προχώρησαν στην υιοθέτηση αυστηρών νομοθεσιών που περιορίζουν σημαντικά το δικαίωμα αυτό των γυναικών.

Σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης ProPublica, το οποίο εξέτασε απόρρητα έγγραφα, πρόκειται για τον πρώτο θάνατο στις ΗΠΑ που συνδέεται με τις αμβλώσεις και ο οποίος θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.

Αφού πήρε το χάπι της άμβλωσης η Θέρμαν, μητέρα ενός 6χρονου αγοριού, άρχισε να έχει ακατάσχετη αιμορραγία και διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Εκεί οι γιατροί είδαν ότι δεν έχει αποβληθεί όλος ο ιστός του εμβρύου και διέγνωσαν «οξεία σηψαιμία». Ωστόσο παρά τη γρήγορη επιδείνωση της υγείας της, οι γιατροί περίμεναν 17 ώρες προτού προχωρήσουν στην απόξεση μήτρας.

Η Άμπερ Θέρμαν πέθανε στη διάρκεια της επέμβασης. Σύμφωνα με την επιτροπή, υπήρχαν «πολλές πιθανότητες» να είχε σωθεί η ζωή της, αν η επέμβαση είχε γίνει πιο σύντομα.

«Πέθανε στο νοσοκομείο, τριγυρισμένη από ιατρικό προσωπικό το οποίο θα μπορούσε να της σώσει τη ζωή», έγραψε στο Χ η φεμινίστρια Τζέσικα Βαλέντι. «Αυτό είναι το αποτέλεσμα των περιορισμών στην άμβλωση».

Οι επιτροπές, όπως αυτή στη Τζόρτζια, που έχουν συσταθεί σε κάθε πολιτεία, συχνά εξετάζουν τις υποθέσεις με μεγάλες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα οι ειδικοί μόλις τώρα να αρχίζουν να ερευνούν τους θανάτους που καταγράφηκαν μετά την απόφαση του 2022 από το Ανώτατο Δικαστήριο.

 

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ