Κομισιόν: Η νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -Ο Τζιτζικώστας αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών και Τουρισμού
Featured

Κομισιόν: Η νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -Ο Τζιτζικώστας αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών και Τουρισμού

Τα νέα χαρτοφυλάκια και τη σύνθεση της ομάδας της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Για τον Απόστολο Τζιτζικώστα η επικεφαλής της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών και Τουρισμού, αναφέροντας στη συνέντευξη Τύπου:

«O Απόστολος Τζιτζικώστας θα είναι υπεύθυνος για τις βιώσιμες μεταφορές και τον τουρισμό. Θα είναι επίσης υπεύθυνος για την κινητικότητα των αγαθών και των ατόμων. Υπάρχουν επίσης βασικοί τομείς για την ανταγωνιστικότητα αλλά και για μεταβάσεις για τη σύνδεση των ανθρώπων και την προώθηση των τοπικών οικονομιών».

Προετραιότητες της νέας Κομισιόν, όπως είπε η Φον ντερ Λάιεν, θα είναι η ευημερία, η ασφάλεια και η δημοκρατία, ενώ πρόσθεσε ότι «όλα τα μέρη του Κολεγίου των Επιτρόπων είναι ίσα και όλοι τους πρέπει να συνεργάζονται -και σε αυτό το πνεύμα, κάθε εκτελεστικός αντιπρόεδρος θα έχει χαρτοφυλάκιο με το οποίο πρέπει να συνεργάζεται με άλλους επιτρόπους».

Η Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η νέα Κομισιόν θα εκπροσωπείται κατά 40% από γυναίκες και κατά 60% από άνδρες.

6 αντιπρόεδροι στην Κομισιόν, 4 γυναίκες και 2 άνδρες

Υπάρχουν έξι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι -τέσσερις γυναίκες και δύο άνδρες.Τερέζα Ριμπέρα για την πράσινη μετάβαση, θα είναι υπεύθυνη και για το θέμα της ανταγωνιστικότητας

  1. Τερέζα Ριμπέρα για την πράσινη μετάβαση, θα είναι υπεύθυνη και για το θέμα της ανταγωνιστικότητας
  2. Χένα Βίρκουνεν για τη Δημοκρατία και την Ψηφιακή Τεχνολογία
  3. Στεφάν Σιζουρνέ για την βιομηχανική στρατηγική, για την ενιαία αγορά
  4. Κάγια Κάλας ως επίτροπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής
  5. Ροξάνα Μιρζάτου για τα κοινωνικά δικαιώματα
  6. Ραφαέλ Φίττο για την συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις

Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε η Φον ντερ Λάιεν, η Τερέζα Ριμπέρα (Ισπανία) θα είναι εκτελεστική αντιπρόεδρος μιας καθαρής, δίκαιης και ανταγωνιστικής μετάβασης. Θα είναι επίσης υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού. Θα καθοδηγήσει τις εργασίες για να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα τηρήσει τους στόχους της που ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Η Χένα Βιρκούνεν (Φινλανδία) θα είναι η εκτελεστική αντιπρόεδρος για την Τεχνολογία, την Ασφάλεια και τη Δημοκρατία. Θα είναι επίσης υπεύθυνη για το χαρτοφυλάκιο ψηφιακών μέσων και αιχμής τεχνολογιών. «Θα ζητήσω από τη Χένα να εξετάσει τις εσωτερικές και εξωτερικές πτυχές της ασφάλειας. Αλλά και να ενισχύσουμε τα θεμέλια της δημοκρατίας μας, όπως το κράτος δικαίου, και να την προστατέψουμε όπου κι αν δέχεται επίθεση», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο Στεφάν Σεζουρνέ (Γαλλία) θα είναι ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την Ευημερία και τη Βιομηχανική Στρατηγική. Θα είναι επίσης υπεύθυνος για τη βιομηχανία, τις ΜΜΕ και το χαρτοφυλάκιο της Ενιαίας Αγοράς. «Θα καθοδηγήσει το έργο για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη των εταιρειών μας -από τις επενδύσεις και την καινοτομία μέχρι την οικονομική σταθερότητα και το εμπόριο και την οικονομική ασφάλεια», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Κάγια Κάλας (Εσθονία) θα είναι η ύπατη εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της ΕΕ. «Βρισκόμαστε σε μια εποχή γεωστρατηγικών αντιπαλοτήτων και αστάθειας. Η εξωτερική μας πολιτική και η πολιτική ασφαλείας πρέπει να σχεδιαστούν έχοντας κατά νου αυτήν την πραγματικότητα και πρέπει να είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένες με τα δικά μας συμφέροντα», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ σε αυτήν για να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουμε Γεωπολιτική Επιτροπή».

Η Ροξάνα Μινζάτου (Ρουμανία) είναι η εκτελεστική αντιπρόεδρος για τους Ανθρώπους, τις Δεξιότητες και την Ετοιμότητα. Θα έχει την ευθύνη για τις δεξιότητες, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, τις ποιοτικές θέσεις εργασίας και τα κοινωνικά δικαιώματα. Η Ρ. Μινζάτου θα ηγηθεί κυρίως της Ένωσης Δεξιοτήτων και του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Θα επικεντρωθεί σε εκείνους τους τομείς που είναι κρίσιμοι για την ένωση της κοινωνίας.

Ο Ραφαέλε Φίττο (Ιταλία) θα είναι ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις. Θα είναι υπεύθυνος για το χαρτοφυλάκιο που ασχολείται με την πολιτική συνοχής, την περιφερειακή ανάπτυξη και τις πόλεις. «Θα αξιοποιήσουμε την εκτεταμένη εμπειρία του για να βοηθήσουμε στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των πολιτικών μας για τη συνοχή, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Οι επίτροποι

  • Απόστολος Τζιτζικώστας Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού
  • Μάρος Σέφκοβιτς για το εμπόριο
  • Βάλντις Ντομπρόβσκις για την οικονομία και την παραγωγικότητα αλλά και για την εφαρμοστικότητα
  • Ντουμπράφσκα Σουίτσα για τη Μεσόγειο
  • Όλιβερ Βαρχέλι για θέματα υγείας
  • Βούπκε Χοέστρα για θέματα περιβάλλοντος
  • Μάγκνους Μπρούνερ για Εσωτερικές Υποθέσεις και Μετανάστευση
  • Άντριους Κουμπίλιους για θέματα άμυνας και διαστήματος
  • Μάρτα Κος για θέματα διεύρυνσης
  • Κώστας Καδής για θέματα αλιείας
  • Μαρία Αλμπουκέρκι για θέματα οικονομικής πολιτικής
  • Χάτζα Λαμπίπ για θέματα διαχείρισης κρίσεων
  • Πιοτρ Σεραφίν για θέματα προϋπολογισμού
  • Νταν Γιόργκενσεν για θέματα ενέργειας και στέγασης
  • Εκατερίνα Ζαχάριεβα για θέματα νεοφυών επιχειρήσεων, έρευνας και καινοτομίας
  • Μάικλ ΜακΓκράθ για θέματα Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης και Κράτους Δικαίου
  • Κρίστοφ Χάνσεν για θέματα Γεωργίας και τροφίμων
  • Γκλέν Μικάλεφ για θέματα νεολαίας και αθλητισμού

Το περίπλοκο μείγμα του τιμ της Φον ντερ Λάιεν

Η κατάρτιση του ρόστερ της νέας Κομισιόν της Φον ντερ Λάιεν δεν ήταν εύκολη υπόθεση και απαίτησε πολύπλοκες διαπραγματεύσεις, πολιτικές ίντριγκες, πισωγυρίσματα της τελευταίας στιγμής και αιφνιδιαστικές παραιτήσεις, όπως εκείνη χθες του Γάλλου Τιερί Μπρετόν, που είχε διαφωνήσει ανοικτά σε κάποιες περιπτώσεις με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πέταξε στην επιστολή παραίτησής του καρφιά για την «αμφισβητήσιμη διακυβέρνησή της».

Άλλοι υποψήφιοι είδαν τις ελπίδες τους να ματαιώνονται καθώς η Φον ντερ Λάιεν επιδίωκε όσο το δυνατόν πιο ισόρροπη εκπροσώπηση ανδρών – γυναικών στη νέα της ομάδα. Η απόφαση της υστάτης στιγμής της Σλοβενίας να προκρίνει τελικά γυναίκα υποψήφια, αφού επί μακρόν επιθυμούσε να στείλει τον Τόμαζ Βέσελ στις Βρυξέλλες, προκάλεσε σφοδρές εσωτερικές αναταράξεις.

Το τελικό ρόστερ αποτελεί ένα μείγμα διαφόρων υποβάθρων, αρχής γενομένης από την Φον ντερ Λάιεν, που είχε σπουδάσει γυναικολόγος. Μεταξύ των επιτρόπων, που προτείνει προς έγκριση στο Ευρωκοινοβούλιο, περιλαμβάνονται τέσσερις πρώην πρωθυπουργοί, τέσσερις πρώην ΥΠ ΕΞ, πέντε πρώην υπουργοί Οικονομικών και δέκα ευρωβουλευτές.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη δημοσιογράφους (Βέλγιο και Φινλανδία), ακαδημαϊκούς (Κύπρος και Κροατία) και διπλωμάτες καριέρας (Ουγγαρία, Σλοβακία και Πολωνία).

Το επόμενο διάστημα οι ακροάσεις των υποψηφίων επιτρόπων στην Ευρωβουλή

Όλοι οι υποψήφιοι επίτροποι της Φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να εξασφαλίσουν ευρεία πολιτική υποστήριξη καθώς θα χρειαστούν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ακροάσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις Βρυξέλλες τις επόμενες εβδομάδες και οι ευρωβουλευτές δεν αποκλείεται να απορρίψουν κάποιους υποψηφίους, όπως ο Ούγγρος Όλιβερ Βάρχειλ, ο άνθρωπος του εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτρο Όρμπαν στις Βρυξέλλες την τελευταία πενταετία.

Στόχος είναι η νέα Κομισιόν της Φον ντερ Λάιεν να είναι έτοιμη μέχρι την 1η Νοεμβρίου, αλλά διπλωμάτες κάνουν λόγο για φιλόδοξο στόχο.

 

 

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ