Γερμανία: Ενώπιον επιτροπής της Βουλής σήμερα ο Ολαφ Σολτς -Για το ξέπλυμα στο υπουργείο Οικονομικών

Γερμανία: Ενώπιον επιτροπής της Βουλής σήμερα ο Ολαφ Σολτς -Για το ξέπλυμα στο υπουργείο Οικονομικών

Ο Ολαφ Σολτς, ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών και φαβορί των γερμανικών βουλευτικών εκλογών, αντιμετωπίζει σήμερα υψηλού κινδύνου κοινοβουλευτική ακρόαση, λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία, για την υπόθεση ξεπλύματος χρήματος που βάζει στο στόχαστρο το υπουργείο Οικονομικών που ο ίδιος διευθύνει.

Ο υποψηφιος των Σοσιαλδημοκρατών Ολαφ Σοτλς θα πρέπει να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών της γερμανικής βουλής για την παράλειψη διαβίβασης στην δικαιοσύνη από υπηρεσία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στοιχείων που αφορούν την υπό διερεύνηση υπόθεση ξεπλύματος χρήματος.

Η ακρόαση που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης ακολουθεί την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Σεπτεμβρίου στους χώρους του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο από την εισαγγελία του Οσναμπρουκ, που χειρίζεται την υπόθεση. Η υπόθεση ερευνάται στην χειρότερη για τον Ολαφ Σολτς στιγμή, στην τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι, τόσο οι οικολόγοι όσο και οι συντηρητικοί της Ανγκελα Μέρκελ, θα προσπαθήσουν να τον φέρουν σε δύσκολη θέση την ώρα που οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα επικεφαλής της κούρσας, με 25%, έναντι των χριστιανικών ενώσεων (CDU/CSU) που έπονται με κάτι αραπάνω από 20% και των Πράσινων που ακολουθούν με 15%.

Χθες το βράδυ, ο Ολαφ Σολτς επικράτησε και στην τελευταία τηλεμαχία ανάμεσα στους ηγέτες των τριών παρατάξεων, με το 42% των τηλεθεατών να τον αναδεικνύει νικητή.

Πληρωμές προς την Αφρική
Το σημείο εκκίνησης της υπόθεσης, η οποία εξετάζεται από το 2020 από την βουλή, αφορά ύποπτες πληρωμές με προορισμό της Αφρική ύψους μεγαλύτερου του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Η έκθεση για την υπόθεση, η οποία παραλήφθηκε από την Κεντρική Υπηρεσία Ερευνας Οικονομικών Συναλλαγών (FIU), που ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, «δεν διαβιβάσθηκε στην αστυνομία και την δικαιοσύνη», γεγονός που εμπόδισε «την διακοπή των πληρωμών», σύμφωνα με την εισαγγελία. Αλλά, στο βάθος των διαύλων αυτής της οικονομικής συναλλαγής υπάρχει εμπόριο όπλων, ναρκωτικών και χρηματόδοση της τρομοκρατίας.

Η γερμανική δικαιοσύνη υποψιάζεται και άλλες παρόμοιες παραλείψεις. Θεωρεί ότι «υποψίες για ξέπλυμα χρήματος ύψους εκατομμυρίων ευρώ δεν διαβιβάσθηκαν στην αστυνομία και την δικαιοσύνη». Για να ελέγξει εάν και σε ποιον βαθμό η ηγεσία και τα στελέχη υπουργείων έχουν εμπλακεί στις αποφάσεις της FIU, η εισαγγελία διέταξε πρόσφατα την διεξαγωγή έρευνας στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης.


Αμέσως μετά, η αντιπολίτευση στην γερμανική βουλή, οι Πράσινοι, οι φιλελεύθεροι και η ριζοσπαστική αριστερά, κάλεσε τον Ολαφ Σολτς να καταθέσει, θεωρώντας ότι φέρει την πολιτική ευθύνη.

«Είναι σωστό ο Ολαφ Σολτς να απαντήσει στην επιτροπή Οικονομικών … πριν από τις εκλογές», δήλωσε η βουλευτής των Πράσινων Λίζα Πάους, θεωρώντας ότι «είναι η τελευταία ευκαιρία γι΄αυτόν να ανακτήσει την χαμένη αξιοπιστία».

Ο Σολτς επέκρινε τις μεθόδους της έρευνας
Οργισμένος από τις έρευνες αυτές που πραγματοποιήθηκαν εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, ο Ολαφ Σολτς επέκρινε τις μεθόδους της έρευνας λέγοντας ότι «θα μπορούσαν να του έχουν τεθεί γραπτές ερωτήσεις» και άφησε να εννοηθεί ότι θεωρεί ότι υπάρχει πολιτική συνωμοσία εναντίον του. Απειλούμενοι από ιστορική ήττα, οι συντηρητικοί της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) υιοθέτησαν και εκείνοι την υπόθεση για να ενισχύσουν τις επιθέσεις κατά του σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου καγκελαρίου. «Οταν η εισαγγελία κάνει έρευνες σε ένα υπουργείο, η σωστή αντίδραση είναι να πει κανείς: "θα βοηθήσουμε την δικαιοσύνη" και όχι να καταγγέλλει συνωμοσίες με "λαϊκιστικό" τρόπο», δήλωσε ο υποψήφιος καγκελάριος των χριστιανικών ενώσεων Αρμιν Λάσετ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS