Γερμανία: Οι Φιλελεύθεροι χαράσσουν «κόκκινες γραμμές» στις συνομιλίες με SPD, Πράσινους -Για φόρους και χαλάρωση του φρένου στα χρέη

Ενόψει του νέου γύρου των διαβουλεύσεων με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού «φανάρι» στη Γερμανία οι Φιλελεύθεροι έσπευσαν να χαράξουν κόκκινες γραμμές σε ό,τι αφορά στην οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει το νέο κυβερνητικό σχήμα.

«Όλοι οι εταίροι μας στις συνομιλίες γνωρίζουν τις απαιτήσεις μας: καμία αύξηση των φόρων και καμία χαλάρωση του φρένου στο χρέος», διεμήνυσε ο ΓΓ των Φιλελευθέρων, Φόλκερ Βίσινγκ με δηλώσεις του στη δεξιά Bild am Sonntag. «Εμμένουμε σε αυτές τις θέσεις, Τα χρέη δεν δημιουργούν μέλλον». Πρόκειται για ένα από τα πιθανά αγκάθια στις διαβουλεύσεις που θα συνεχιστούν αύριο Δευτέρα στο Βερολίνο για τη νέα κυβερνητική συμμαχία - φανάρι - προτιμητέα επιλογή για το 53% των Γερμανών, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Το SPD και οι Πράσινοι τάσσονται υπέρ της αύξησης των φόρων στα υψηλά εισοδήματα βάσει της αρχής «οι ισχυρότεροι ώμοι σηκώνουν περισσότερα βάρη», ώστε να υπάρξουν κονδύλια για τους μη έχοντες. Αλλά για τους Φιλελεύθερους η αύξηση των φόρων και η αναδιανομή του πλούτου αποτελεί κόκκινη γραμμή. Οι Πράσινοι τάσσονται επίσης υπέρ μιας χαλάρωσης του φρένου του χρέους, δηλαδή της διάταξης του γερμανικού Συντάγματος που βάζει πλαφόν στον νέο δανεισμό, ώστε να διευκολυνθούν μαζικές επενδύσεις για την προστασία του κλίματος και στις υποδομές. Οι Φιλελεύθεροι, ωστόσο, στυλώνουν πεισματικά τα πόδια.

Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, με πρόσφατες δηλώσεις του στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfukn είχε καταστήσει σαφές ότι αναμένει τις μεγαλύτερες συγκρούσεις στις διαβουλεύσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό στα θέματα των φόρων, του χρέους και της χρηματοδότησης των μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι διαπραγματευτές του SPD, των Πρασίνων και των Φιλελεύθερων θέλουν να θέσουν την πορεία για έναν πιθανό πρώτο σε ομοσπονδιακό επίπεδο συνασπισμό-φανάρι την ερχόμενη εβδομάδα. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται για την Παρασκευή. Πράσινοι και Φιλελεύθεροι διατηρούν μέχρι στιγμής ανοικτή την πόρτα για έναν συνασπισμό «Τζαμάικα» με την κεντροδεξιά Χριστιανική Ένωση, μολονότι ς’ αυτή τη φάση διαβουλεύονται με τους Σοσιαλδημοκράτες.

 Copyright © 2014 - 2022 YSTEROGRAFO NEWS