Εκθεση-σοκ στη Γαλλία: 216.000 τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς της Kαθολικής Εκκλησίας

Εκθεση-σοκ στη Γαλλία: 216.000 τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς της Kαθολικής Εκκλησίας

Σοκ προκαλεί στη Γαλλία έκθεση για τη σεξουαλική κακοποίηση στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, σύμφωνα με την οποία περίπου 216.000 παιδιά υπήρξαν θύματα παιδόφιλων κληρικών από τη δεκαετία του 1950 στη χώρα.

Οι αποκαλύψεις στη Γαλλία είναι οι τελευταίες που έρχονται να συγκλονίσουν τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία μετά από μια σειρά σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης συχνά ανηλίκων την τελευταία 20ετία ανά την υφήλιο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής που διενήργησε την έρευνα, Jean-March Sauvé, οι κακοποιήσεις ήταν συστηματικές. Όπως είπε, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία όχι μόνο δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψει τη θυματοποίηση παιδιών, αλλά έκανε και τα στραβά μάτια αποφεύγοντας να καταγγείλει τα περιστατικά και ενίοτε έφερνε εν γνώσει της σε επαφή τα θύματα με τους παιδόφιλους. Η επιτροπή συγκροτήθηκε κατόπιν εισήγησης Καθολικών επισκόπων στη Γαλλία στα τέλη του 2018 προκειμένου να φέρει στο φως τέτοια περιστατικά και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην Εκκλησία σε μια περίοδο που φυλλοροούσαν οι πιστοί.

Σύμφωνα με τον Sauvé το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Όπως είπε, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία επεδείκνυε παντελή αδιαφορία μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000 στις καταγγελίες των θυμάτων και μόνον το 2015-2016 άρχισε να αλλάζει πραγματικά τη στάση της. Η επιτροπή του ταυτοποίησε περίπου 2.700 θύματα στη Γαλλία, αλλά μια ευρεία μελέτη από ερευνητικά και δημοσκοπικά ινστιτούτα εκτιμά ότι ο αριθμός του είναι περίπου 216.000 και μπορεί να φθάνει και τις 330.000 αν στους παιδόφιλους προσμετρηθούν και λαϊκά μέλη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

«Είστε όνειδος για την ανθρωπιά μας», φώναξε σε εκπροσώπους της εκκλησίας πριν την παρουσίαση της έκθεσης ο Φρανσουά Ντεβό, που ίδρυσε το σύλλογο θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης La Parole Libérée. «Σ’ αυτή την κόλαση έγιναν φρικτά μαζικά εγκλήματα, αλλά το χειρότερο ήταν η προδοσία της εμπιστοσύνης, της ηθικής, των παιδιών», πρόσθεσε κατηγορώντας για δειλία τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Σύμφωνα με την έκθεση των περίπου 2.500 σελίδων η «ευρεία πλειονότητα» των θυμάτων ήταν αγόρια προεφηβικής ηλικίας με διάφορα κοινωνικά υπόβαθρα. «Μετά τον κύκλο των συγγενικών προσώπων και των φίλων, η Καθολική Εκκλησία είναι το περιβάλλον με τις συχνότερες σεξουαλικές κακοποιήσεις», ανέφερε η έκθεση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ