Ερντογάν: Επιτίθεται συνεχώς στη Δύση, ενόψει των επερχόμενων εκλογών

Ερντογάν: Επιτίθεται συνεχώς στη Δύση, ενόψει των επερχόμενων εκλογών

Η Τουρκία εξακολουθεί να συγκρούεται μετωπικά με τη Δύση, ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στη γειτονική χώρα στις 14 Μαΐου.

Μάλιστα, παράλληλα κλιμακώνει την πρόκληση με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, καθώς το φέρνει για ψήφιση στο Κοινοβούλιο.

Ανοίγει έτσι το δρόμο για έρευνες-γεωτρήσεις νότια της Κρήτης, ενώ τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στη γείτονα αναφέρουν ότι η Τουρκία αναλαμβάνει δράση στη Μεσόγειο «παρά τα εμπόδια της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Γερμανίας».

Ακόμα, επιμένει για ένταξη μονάχα της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, από τη μεριά του το Ελσίνκι δηλώνει ότι επιθυμεί την ταυτόχρονη ένταξη και των δύο χωρών.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του αναφέρθηκε επίσης στα εξοπλιστικά, στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και στον Εμανουέλ Μακρόν.

Στη συνέχεια, έφερε στη μνήμη του τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και απήγγειλε ένα ποίημα που τον εμφανίζει ως πορθητή: «Αγία Σοφία, υπέροχε ναέ! Μην ανησυχείς τα εγγόνια του Μωάμεθ του Πορθητή θα γκρεμίσουν όλα τα είδωλα και θα σε μετατρέψουν και πάλι σε τζαμί. Θα κλαίνε όταν θα ετοιμαστούν για προσευχή και θα γονατίσουν για να προσευχηθούν. Οι ήχοι των προσευχών θα γεμίσουν και πάλι τους άδειους τρούλους. Θα είναι η δεύτερη Άλωση. Οι ποιητές θα γράψουν έπος. Οι προσευχές θα την αναγγείλουν [τη δεύτερη Άλωση]. Οι ήχοι των προσευχών που θα ακουστούν από τους άδειους σήμερα μιναρέδες θα ακουστούν και πάλι στους ουρανούς. Όλος ο κόσμος θα νομίζει πως αναστήθηκε ο Μωάμεθ ο Πορθητής. Δεύτερη Άλωση αυτό θα συμβεί, αυτές οι ημέρες είναι κοντά, ίσως πιο κοντά και από το αύριο. Δόξα τον Αλλάχ, αξιωθήκαμε να φτάσουμε σε αυτό το αύριο».

«Όπως βάλαμε τέλος στο πραξικόπημα και στις τρομοκρατικές προδοσίες, ελπίζω να θάψουμε την κηδεμονία του τραπεζιού στην κάλπη στις 14 Μαΐου και να απογοητεύσουμε όσους θέλουν να κυβερνήσουν τη χώρα μας από μακριά», πρόσθεσε.

Τη στιγμή, όμως, που σύσσωμη η Δύση βρίσκεται απέναντι του, το αμερικανικό περιοδικο Forbes υποστηρίζει ότι η Βρετανία συζητά με την Άγκυρα την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter.

«Πρόκειται για μία εναλλακτική, ώστε ο Ερντογαν να δείξει ότι έχει και άλλες επιλογές από την απόκτηση των αμερικανικών F-16 που μπλοκάρει το Κογκρέσο», γράφει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν τον Τζο Μπάιντεν να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, κυρίως μετά την επικήρυξη για την σύλληψη του μπασκετμπολίστα Καντέρ.

Ο γνωστός μπασκετμπολίστας που άλλαξε το ονοματεπώνυμο του, για να γιορτάσει την απόκτηση της αμερικανικής υπηκοότητας το 2021, βρίσκεται στη λίστα των πιο καταζητούμενων της τουρκικής κυβέρνησης για το 2023, μετά από χρόνια που μιλούσε ανοιχτά κατά του καθεστώτος του Προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS