Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ - Μεχμέτ Οζ: Ποιος είναι ο εκατομμυριούχος «γιατρός της Αμερικής» υποψήφιος γερουσιαστής - Οι σχέσεις του με την Τουρκία

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ - Μεχμέτ Οζ: Ποιος είναι ο εκατομμυριούχος «γιατρός της Αμερικής» υποψήφιος γερουσιαστής - Οι σχέσεις του με την Τουρκία

Οι Αμερικανοί καλούνται σήμερα στις κάλπες για τις ενδιάμεσες εκλογές που είναι κρίσιμες για το πολιτικό μέλλον του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ,
 ο οποίος φλερτάρει φανερά με μια υποψηφιότητα στις προεδρικές του 2024. Ήδη αρκετοί από αυτούς έχουν ψηφίσει με επιστολικές ψήφους, σε μία εκλογική αναμέτρηση-ορόσημο για την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Οι αμερικανοί ψηφοφόροι ψηφίζουν για το σύνολο της Βουλής των Αντιπροσώπων, για το ένα τρίτο της Γερουσίας και για μια σειρά θέσεων αιρετών αξιωματούχων.

Οι εκλογές αναμένεται να κριθούν σε μια χούφτα πολιτείες-κλειδιά,λίγο πολύ τις ίδιες με αυτές που διεκδικήθηκαν στις εκλογές του 2020, με τα δύο αντίπαλα κόμματα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, μεταξύ άλλων, σε Οχάιο, Τζόρτζια, Αριζόνα, Νεβάδα, Ουισκόνσιν και Νότια Καρολίνα.

Σε καμία όμως πολιτεία δεν έχει ξοδευτεί τέτοιος πακτωλός χρημάτων, ούτε έχουν πέσει τόσο πολύ τα φώτα της δημοσιότητας όσο στην Πενσυλβάνια, όπου διεξάγεται μία έντονη και διχαστική μάχη μεταξύ του Ρεπουμπλικανού πολυεκατομμυριούχου χειρουργού Μεχμέτ Οζ, ο οποίος αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ και του Δημοκρατικού πρώην δημάρχου Τζον Φέτερμαν.

Ποιος είναι ο Μεχμέτ Οζ

O Μεχμέτ Οζ γεννήθηκε το 1960 στο Κλίβελαντ της πολιτείας Οχάιο, και κατάγεται από οικογένεια Τούρκων μεταναστών. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός ως χειρουργός, συγγραφέας και διάσημη τηλεοπτική περσόνα, καθώς συνέγραψε τη δημοφιλή σειρά βιβλίων υγείας YOU και παρουσίασε το The Dr. Oz Show (2009-22).

Ο Οζ μεγάλωσε στο Wilmington του Delaware, όπου ο πατέρας του ήταν θωρακοχειρουργός. Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (1982), απέκτησε πτυχίο M.D. από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και πτυχίο M.B.A. από τη Σχολή Επιχειρήσεων Wharton το 1986. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Οζ κατείχε διπλή υπηκοότητα, αμερικανική αλλά και τουρκική, την οποία και διατήρησε καθώς υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό.

Το 2005 ο Oz έγραψε (μαζί με τον Michael F. Roizen) το βιβλίο YOU: The Owner's Manual. Το βιβλίο -το οποίο ξεχώρισε για το ελκυστικό του χιούμορ και τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής- τον "μετέτρεψε" σε τακτικό καλεσμένο στην εκπομπή της Oprah Winfrey, κερδίζοντας το παρατσούκλι "ο γιατρός της Αμερικής".

Ο Μεχμέτ Οζ ανέπτυξε μία καλή σχέση με το κοινό, κάτι που οφειλόταν εν μέρει στον άνετο τρόπο του και την "ολιστική" του προσέγγιση σε θέματα υγείας. Μαζί με τον Roizen συνέχισε τη σειρά μπεστ σέλερ YOU με τα βιβλία YOU: On a Diet (2006), YOU: The Smart Patient (2006), YOU: Staying Young (2007), YOU: Being Beautiful (2008) και YOU: Having a Baby (2009).

Χάρη στην δημοτικότητα των βιβλίων και τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις , ο Οζ μεταπήδησε και στο ραδιόφωνο. Το πρόγραμμα, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του το 2008, παρουσίαζε τους Oz και Roizen να παρέχουν συμβουλές υγείας. Την επόμενη χρονιά ο Oz άρχισε επίσης να φιλοξενεί την ημερήσια τηλεοπτική σειρά The Dr. Oz Show, μία εκπομπή που περιελάμβανε πληροφορίες για διάφορα θέματα υγείας. Είχε άμεση επιτυχία στους τηλεθεατές, αλλά οι συμβουλές του Οζ στο πρόγραμμα προκάλεσαν αντιδράσεις, και το 2014 εμφανίστηκε ενώπιον επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας που επέκρινε την προώθηση προϊόντων απώλειας βάρους. Αργότερα το ίδιο έτος, μια μελέτη στο British Medical Journal διαπίστωσε ότι το 54% των συστάσεών του είτε αντιφάσκουν είτε στερούνται επιστημονικών στοιχείων. Ο Οζ απάντησε υπερασπιζόμενος το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου.

Ως προς το θρήσκευμα του, ο Οζ έχει περιγράψει τον εαυτό του ως κοσμικό μουσουλμάνο. Είναι παντρεμένος με χριστιανή και έχει 4 κόρες, οι οποίες ακολούθησαν την θρησκεία της μητέρας τους. Ο ίδιος ο Οζ έχει αποφύγει επιμελώς να μιλήσει ανοιχτά για τα πιστεύω του, ενώ σε μία σπάνια εξομολόγηση είχε δηλώσει ότι έχει επηρεαστεί από τον σουφισμό, μία μυστικιστική "αίρεση" του σουνιτικού Ισλάμ.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους Αμερικανούς μουσουλμάνους, ο Οζ είναι Ρεπουμπλικάνος. Και ορισμένα από τα σπάνια σχόλιά του για το Ισλάμ -συμπεριλαμβανομένης μιας προειδοποίησης για την Σαρία στις Ηνωμένες Πολιτείες- έχουν θεωρηθεί από άλλους μουσουλμάνους ως ισλαμοφοβική κριτική.

Οι σχέσεις με την Τουρκία

Πέρα από την υποστήριξη που έλαβε από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Μεχμέτ Οζ έχει κατακριθεί και για τις στενές σχέσεις που έχει κρατήσει με την Τουρκία, αλλά και με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ένα από τα θέματα μάλιστα με τα οποία ταυτίζεται με την Άγκυρα, είναι και η μακροχρόνια άρνηση του να αναγνωρίσει ως Γενοκτονία τις σφαγές των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915.

O Οζ έχει διατηρήσει ξεχωριστούς δεσμούς με την πατρίδα των γονιών του, καθώς όπως έχει ισχυριστεί, πολλά μέλη της οικογένειας του κατοικούν ακόμα στην Τουρκία.

Επικριτές όμως του Οζ τον κατηγορούν ότι οι σχέσεις του με την Τουρκία δεν περιορίζονται απλά στην τουρκική του υπηκοότητα, αλλά εκτείνονται μέχρι τα ανώτατα κυβερνητικά αξιώματα της Τουρκίας και το κόμμα του Ερντογάν. Χαρακτηριστικά, του «επιρρίπτουν» μία συνάντηση του 2014 με τον Τούρκο πρόεδρο, πολυάριθμες εμφανίσεις με σημαίνοντα στελέχη του ΑΚΡ, ενώ από το 2017 ο Οζ λειτουργεί ως «δημόσιο πρόσωπο» της Turkish Airlines. 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ