Εμβόλιο Pfizer: Στο 95% η αποτελεσματικότητα σύμφωνα με την τελική ανάλυση

Εμβόλιο Pfizer: Στο 95% η αποτελεσματικότητα σύμφωνα με την τελική ανάλυση

Η τελική ανάλυση από τα αποτελέσματα της Φάσης 3 των κλινικών δοκιμών δείχνει ότι το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech προσφέρει αποτελεσματικότητα 95% στην πρόληψη της Covid-19, ακόμα και μεταξύ των ηλικιωμένων, χωρίς να προκαλεί σοβαρές παρενέργειες.

Τα ευρήματα αυτά υπερβαίνουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα 90% που είχε ανακοινώσει η Pfizer σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα, μια είδηση που άναψε το φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας.

«Η αποτελεσματικότητα που μετρήσαμε είναι σταθερή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες […] στους ενηλίκους άνω των 65 ετών ξεπερνά το 94%» αναφέρει κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών.

Από τα 170 κρούσματα κοροναϊού που καταγράφηκαν μεταξύ των εθελοντών της μελέτης, μόνο οκτώ καταγράφηκαν στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν την ομάδα ελέγχου, στην οποία χορηγήθηκε μόνο placebo.

«Μέχρι σήμερα, η Επιτροπή Παρακολούθησης Δεδομένων [που επιβλέπει την κλινική δοκιμή] δεν έχει αναφέρει σοβαρές ανησυχίες για θέματα ασφάλειας» διαβεβαιώνουν στην κοινή ανακοίνωση η αμερικανική Pfizer και η γερμανική BioNTech που ανέπτυξε το εμβόλιο.

Η συχνότερη παρενέργεθα που καταγράφηκε ήταν η κόπωση στο 3,7% των εθελοντών μετά τη χορήγηση της δεύτερης και τελικής δόσης του εμβολίου.

«Στη δοκιμή καταγράφηκαν δέκα περιστατικά σοβαρής Covid-19, από τα οποία τα εννέα ήγταν στην ομάδα του placebo και το ένα στην ομάδα που έλαβε το BNT162b2», όπως είναι η προσωρινή ονομασία του εμβολίου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS