ΕΕ: Τι είναι ο υποχρεωτικός μηχανισμός αλληλεγγύης για το μεταναστευτικό -Η σημασία του για την Ελλάδα

ΕΕ: Τι είναι ο υποχρεωτικός μηχανισμός αλληλεγγύης για το μεταναστευτικό -Η σημασία του για την Ελλάδα

Ιστορική συμφωνία επετεύχθη χθες, μετά τη «μάχη» που έδωσε η Ελλάδα, στους δύο βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης ασύλου και μετανάστευσης της ΕΕ, στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο.

Από ελληνικής πλευράς στην συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο συμμετείχαν ο υπηρεσιακός υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δανιήλ Εσδράς και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης.

Το υπουργείο Μετανάστευσης ανακοίνωσε χθες ότι το νέο κείμενο δημιουργεί υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης, εξασφαλίζει διαρκή αποσυμφόρηση στα σύνορα και προσαρμόζει τις δεσμεύσεις του Κανονισμού Δουβλίνου στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των χωρών πρώτης γραμμής όπως η Ελλάδα. Στηρίζει, παράλληλα, την έννοια των ασφαλών τρίτων χωρών.

Επιπλέον, η συμφωνία καθιερώνει μια ετήσια πολιτική συζήτηση, σε υπουργικό επίπεδο, η οποία θα θέτει επί τάπητος τη μεταναστευτική κατάσταση και τις ανάγκες που υπάρχουν σε όρους αλληλεγγύης, κάτι που παραδοσιακά έθετε η Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή έγινε μια ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση του τρόπου με τον οποίο επιμερίζεται η ευθύνη, μέσα από τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

Άσυλο: Το κριτήριο που συμπεριλήφθηκε κατόπιν παρότρυνσης της Ελλάδας

Η Ελλάδα αγωνίστηκε για να συμπεριληφθεί στο νέο Κανονισμό ένα νέο κριτήριο, το οποίο προβλέπει ότι η ευθύνη για την εξέταση μιας αίτησης ασύλου θα τερματίζεται σε 18 μήνες, από τα 10 χρόνια που ήταν έως σήμερα, όταν η αίτηση αυτή απορρίπτεται σε συνοριακές διαδικασίες ασύλου. Είναι οι διαδικασίες που η Ελλάδα εφαρμόζει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα προκειμένου να ξεχωρίσει αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη προστασίας από αυτούς που καταχρώνται το σύστημα ασύλου και υπονομεύουν τη βιωσιμότητά του. Προβλέφθηκε επίσης, νέα, ειδική κατηγορία για τους διασωθέντες από επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Η χώρα μας εξασφάλισε πρόνοιες που αποτρέπουν το ενδεχόμενο υπερφόρτωσης των συνοριακών περιοχών μας από πιέσεις που σχετίζονται με διαδικασίες ασύλου και κατοχύρωσε ότι θα λαμβάνεται υπόψη η παράμετρος της εθνικής ασφάλειας κατά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη υποδομών, που σχετίζονται με αυτές τις διαδικασίες.

Η συμφωνία είναι μόνο ένα βήμα στην προσπάθεια για το τέλος της διαδρομής, που είναι η υιοθέτηση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο αποτελείται από 11 νομοθετήματα. Το Συμβούλιο έδωσε την εντολή στην Ισπανία, που θα ασκήσει την επόμενη ευρωπαϊκή Προεδρία να διαπραγματευτεί την ολοκλήρωση δύο κρίσιμων Κανονισμών, που αφορούν την αλληλεγγύη, τον επιμερισμό της ευθύνης και την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορά της Ε.Ε.

Άσυλο: Θεσπίζεται υποχρεωτικός μηχανισμός αλληλεγγύης

Είχε προηγηθεί πολύωρη διαπραγμάτευση, με τη σουηδική προεδρία της ΕΕ να ανακοινώνει χθες πως «οι υπουργοί συμφώνησαν σε μια γενική προσέγγιση σχετικά με τον κανονισμό για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης και τον κανονισμό για τη διαδικασία ασύλου».

Αυτοί οι φάκελοι αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης του συστήματος ασύλου της ΕΕ και είναι το κλειδί για μια καλή ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης. Η σκληρή δουλειά κατά τη διάρκεια πολλών προεδριών συνέβαλε στο αποτέλεσμα που επιτύχαμε σήμερα».

Βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη, για πρώτη φορά δημιουργείται ένας υποχρεωτικός μηχανισμός αλληλεγγύης, κάτι που παραδοσιακά ζητούσαν τα κράτη-μέλη της πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα.

Επίτροπος Γιόχανσον: Εξαιρετικά σημαντικό βήμα -Σχοινάς: Ιστορική μέρα

Ως ένα «εξαιρετικά σημαντικό βήμα» στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, χαρακτήρισε τη χθεσινή επίτευξη συμφωνίας στο Συμβούλιο, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, με ανάρτησή της στο Twitter.

 

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς έκανε λόγο για μια «ιστορική ημέρα».

ΕΕ: Η Ελλάδα μεταξύ των 10 χωρών που είπαν «όχι» στην πρόταση της Σουηδίας

Η διαπραγμάτευση στο Λουξεμβούργο ήταν σκληρή μέχρι την επίτευξη συμφωνίας, καθώς 10 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία και η Ελλάδα, αρνήθηκαν να στηρίξουν τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

«Έχουμε πρόβλημα να στηρίξουμε αυτό το κείμενο», είχε πει ο Ιταλός υπουργός Ματέο Πιαντεντόζι καθώς η χώρα του ζητούσε οι μετανάστες στους οποίους δεν χορηγείται άσυλο να επιτρέπεται να σταλούν πίσω στις «ασφαλείς» χώρες διέλευσής τους, ακόμη και αν δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο δεσμό στη χώρα αυτή.

Από την ελληνική πλευρά, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μιχαήλ Καραμαλάκης τόνισε πως «όπως και η Ιταλία, δεν είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το πράσινο φως». Εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί «οι ανησυχίες μας δεν ελήφθησαν υπόψη» σχετικά με το θέμα των χωρών διέλευσης.

Από την ψηφοφορία επί της συμβιβαστικής πρότασης που παρουσίασε η Σουηδία απείχε η Μάλτα. Τις ενστάσεις τους εξέφρασαν Δανία και Λετονία, ενώ αρνητική στάση παρουσίασαν Πολωνία, Ουγγαρία, Αυστρία, Βουλγαρία και Σλοβακία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ