Εκλογές στην Τουρκία: Στο 49,56% ο Ερντογαν, στο 44,72% ο Κιλιτσντάρογλου - Σίγουρες οι επαναληπτικές

Εκλογές στην Τουρκία: Στο 49,56% ο Ερντογαν, στο 44,72% ο Κιλιτσντάρογλου - Σίγουρες οι επαναληπτικές

Θρίλερ για το αν θα πάει σε δεύτερη Κυριακή, στις 28 Μαΐου, η διαδικασία

Συνολικά 64.190.651 φέρεται να ψήφισαν στις εκλογές της Τουρκίας. Το 93% πήγε στις κάλπες, ένα ποσοστό 2% πάνω από την προηγούμενη φορά. Η καταμέτρηση βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πρόβαδισμα επί του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Η απαγόρευση για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων ήρθη από τον επικεφαλής της εκλογικής αρχής.

Ο Ανδρέας Ρομπόπουλος είπε στο MEGA ότι το συνολικό ποσοστό ψήφων των εθνικιστών μπορεί να φτάσει το 25%. Σημειώθηκε καβγάς Κούρδων με υποστηρικτές του Ερντογάν, ενώ έγινε τηλεφώνημα για βόμβα στα γραφεία του ΑΚΡ. Αντιπολιτευόμενα Μέσα αναφέρουν ότι έχει μικρό προβάδισμα ο Ερντογάν. Μάλιστα, ανέβασε τη διαφορά από το 2 στο 3%. Το Reuters, πάντως, έγραψε πως είναι σίγουρες οι επαναληπτικές εκλογές στις 28 Μαΐου. 

Πάντως, σχολιαστές του Al Jazeera τονίζουν ότι «όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι πάμε σε δεύτερη Κυριακή». Όλα τα Μέσα στην Τουρκία συμφωνούν. Στα γραφεία του CHP στην Κωνσταντινούπολη, πάντως, η πτώση των ποσοστών του Ερντογάν φέρνει χειροκροτήματα, ενώ όλοι μιλούν για εξαιρετικό κλίμα, παρ' ότι οι ανησυχίες για το αν θα είναι ενωμένη η αντιπολίτευση τη δεύτερη Κυριακή διογκώνονται. Πάντως, τα Μέσα αναφέρουν ότι όλα βρίσκονται στον αέρα, ενώ υπάρχουν αρκετοί που αναφέρουν πως το πρακτορείο Anadolu κάνει ψυχολογικό πόλεμο με την απόφασή του να μη δίνει στοιχεία από τις 22:30 και έπειτα. Το Anadolu λειτούργησε ξανά στις 23:20 και έδωσε τον Ερντογάν κάτω από το 50%, ενώ από την αντιπολίτευση τονίζουν ότι περιμένουν τη νίκη του Κιλιτσντάρογλου το βράδυ της Κυριακής! Στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, πάντως, προηγούνταν. 

Έγιναν δύο προβολές στα γραφεία του ΑΚΡ. Στην πρώτη, ο Ερντογάν βγαίνει αυτοδύναμος, με πάνω από 50%. Στη δεύτερη, παίρνει 49,8% και πάει στη δεύτερη Κυριακή, όπου αναμένεται να επικρατήσει.

Παραποίηση αποτελεσμάτων καταγγέλλει ο Ιμάμογλου

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ενώ στην αρχική τοποθέτησή του είπε ότι προηγείται ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τόνισε ότι υπάρχει τάση μείωσης της διαφοράς του Ερντογάν. Ο Μανσούρ Γιαβάς έδωσε 47% στον Κιλιτσντάρογλου και 46% στον Ερντογάν και τόνισε ότι προηγείται σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη. Ο Ιμάμογλου συμπλήρωσε ότι όλα θα τελειώσουν όμορφα. Στην αντιπολίτευση, ωστόσο, έχουν ξεκινήσει ήδη την γκρίνια, λέγοντας πως «έπρεπε να κατεβάσουμε τον Ιμάμογλου στις εκλογές».

Ο Ταγίπ Ερντογάν, που βγήκε γύρω στις 23:00 από το σπίτι του για να πάει στα γραφεία του ΑΚΡ, προηγείται με ποσοστό 49,59% με καταμετρημένο το 94,24% των ψήφων. Ο μεγάλος αντίπαλος του Τούρκου προέδρου και υποψήφιος έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει ποσοστό 44,67%. Ο τρίτος υποψήφιος Σινάν Ογάν συγκεντρώνει ποσοστό 5,28%. Στο 0,45% ο Μουχαρέμ Ιντζέ. Στις 325 έδρες η συμμαχία Ερντογάν-Μπαχτσελί, που ελέγχει τη Βουλή ως αυτήν τη στιγμή. 

51 2

Η ενσωμάτωση του 50% των ψήφων σε λιγότερο από τρεις ώρες αφού έκλεισαν οι κάλπες δείχνει ότι η επίσημη καταμέτρηση προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Στις 20:25 είχαν μετρηθεί οι μισές ψήφοι. 

Πάντως, ετοιμάζουν το μπαλκόνι απ' όπου ο Ερντογάν θα εκφωνήσει νικητήρια ομιλία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στην Άγκυρα, με τον κόσμο να πανηγυρίζει. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ήδη, από τις 16:30 έχουν ξεκινήσει να ετοιμάζουν το μπαλκόνι, από το οποίο πρόκειται ο Ερντογάν να βγάλει τον προεδρικό του λόγο.

Το αρχηγείο του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη γέμισε με κόσμο, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ενώ εκεί βρίσκονταν ψηφοφόροι του που κρατούν σημαίες και κομποσκοίνια. Στο κτίριο βρίσκεται και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Ο Ερντογάν κατηγόρησε την αντιπολίτευση για χειραγώγηση του αποτελέσματος. 

Από τη μεριά του, ωστόσο, ο Κιλιτσντάρογλου εξαπέλυσε κατηγορία για την καταμέτρηση. Η δήλωσή του; «Είμαστε μπροστά μια μονάδα στο 26%». Και ο Ιμάμογλου αμφισβήτησετην αξιοπιστία των αποτελεσμάτων. 

«Ο επόμενος πρόεδρος θα είναι ο Κιλιτσντάρογλου» τόνισε ο Εκρέμ Ιμάμογλου, καλώντας τους ψηφοφόρους του να αγνοούν τα επίσημα στοιχεία. Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης αμφισβήτησε επίσης την αξιοπιστία των στοιχείων που μεταδίδονται. 

Επιπλέον, στενός συνεργάτης του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και κορυφαίο στέλεχος του CHP αμφισβήτησε την καταμέτρηση στην Κωνσταντινούπολη και παρέθεσε τις δικές του εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, ο Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει 51,33% και ο Ερντογάν 43,94%. Αργότερα, τα άλλαξαν επί τα χείρω, στο 49% για την αντιπολίτευση και το 46% για την κυβέρνηση. Σε όλους τους τόνους διαμηνύεται, πάντως, ότι τα αποτελέσματα που γνωστοποιούνται δεν είναι τα αληθινά. 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS