Τουρκία-επίσημα αποτελέσματα: 49,62% ο Ερντογάν, 44,89%, ο Κιλιτσντάρογλου -Ανακοινώθηκε β' γύρος 28 Μαΐου

Τουρκία-επίσημα αποτελέσματα: 49,62% ο Ερντογάν, 44,89%, ο Κιλιτσντάρογλου -Ανακοινώθηκε β' γύρος 28 Μαΐου

Επισημοποιήθηκε η διενέργεια β' γύρου για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, με τους «μονομάχους» να είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Όπως ανακοινώθηκε από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας, κανείς υποψήφιος δεν συγκέντρωσε το 50%+1 προκειμένου να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε 49,62%, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 44,89%.

Ο Σινάν Ογάν 5,17%, ο οποίος εξελίσσεται σε ρυθμιστή των εξελίξεων συγκέντρωσε το 5,17% των ψήφων, ενώ ο Μουχαρέμ Ιντζέ 0,44%.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί την Κυριακή 28 Μαΐου.

O Κιλιτσντάρογλου αντιμετωπίζει τώρα μια σκληρή μάχη για να κερδίσει τον δεύτερο γύρο, αφού ο Ερντογάν, μετά και το χθεσινό αποτέλεσμα, εμφανίζεται με πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου του.

Με βάση τα τελικά αποτελέσματα, το ποσοστό συμμετοχής αγγίζει το 88,92%, όπως ανακοίνωσε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Στο εξωτερικό η συμμετοχή άγγιξε το 52,69%.

Κιλιτσντάρογλου στους οπαδούς του: Μην απελπίζεστε, θα κερδίσουμε τις εκλόγές

Μήνυμα ενότητας έστειλε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ενόψει του δεύτερου γύρου των τουρκικών εκλογών.

«Αγαπητοί, εργαζόμαστε ασταμάτητα από χθες. Μην απελπίζεστε. Θα σταθώ όρθιος. Θα σας πω τις ξεκάθαρες παρατηρήσεις μου για το τι συμβαίνει. Μετά θα σταθούμε όρθιοι και θα κερδίσουμε αυτές τις εκλόγές. Στο τέλος, θα γίνει μόνο αυτό που λέει το έθνος μας», έγραψε στο Twitter o Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Σίγουροι για τη νίκη εμφανίζονται και ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου, με πλεονέκτημα στον β' γύρο ο νυν πρόεδρος

Και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία της Τουρκίας όταν ήδη από τη νύχτα έγινε σαφές ότι η γείτονα θα οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο, στις δηλώσεις τους εμφανίστηκαν σίγουροι για τη νίκη.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ήταν «ήδη μπροστά» από τον «στενότερο αντίπαλό» του.

«Είμαστε ήδη μπροστά από τον πιο κοντινό μας αντίπαλο κατά 2,6 εκατομμύρια ψήφους. Αναμένουμε το ποσοστό αυτό να αυξηθεί με τα επίσημα αποτελέσματα», σχολίασε.

Ο Ερντογάν δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις τους μήνες που προηγήθηκαν των εκλογών, δεχόμενος κατηγορίες για αργή αντίδραση μετά τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, αλλά φυσικά και για την οικονομική πολιτική του που βύθισε το τουρκικό έθνος σε βαθιά κρίση.

Η απόφασή του να διατηρήσει στενές σχέσεις με τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία προκάλεσε επίσης τριβές με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, αφού μπλόκαρε τα αιτήματα για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη διατλαντική στρατιωτική συμμαχία. Διεξήγαγε προεκλογική εκστρατεία με ένα μανιφέστο υπέρ της σταθερότητας της μακράς διακυβέρνησής του, της ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής και της μείωσης των ορίων συνταξιοδότησης.

Ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος εκπροσωπεί έναν προεκλογικό συνασπισμό έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, υποσχέθηκε την αναθεώρηση των πολιτικών του Ερντογάν που έχουν ισλαμιστικό πρόσημο και τη διόρθωση των οικονομικών προβλημάτων της Τουρκίας.

Χθες, χαιρέτισε την προοπτική ενός β' γύρου και δήλωσε ότι το κόμμα του θα θριαμβεύσει, αφού κατηγόρησε το Κόμμα του Ερντογάν ότι απαίτησε επανακαταμετρήσεις και καθυστέρησε τα αποτελέσματα σε προπύργια της αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

«Αν το έθνος μας πει δεύτερος γύρος, το δεχόμαστε ευχαρίστως. Θα κερδίσουμε οπωσδήποτε αυτές τις εκλογές στον δεύτερο γύρο. Όλοι θα το δουν αυτό», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου τη νύχτα όταν ακόμη δεν είχε επιβεβαιωθεί επισήμως η διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών.

Ρυθμιστικός παράγοντας ο Ογάν

Ο δεύτερος γύρος στις εκλογές της Τουρκίας θα μπορούσε να καθοριστεί από τον Ογάν, τον υποψήφιο που τερμάτισε τρίτος στις χθεσινές τουρκικές εκλογές και κέρδισε λίγο πάνω από το 5% των ψήφων.

Η αποχώρηση από την κούρσα του β' γύρου του εθνικιστή υποψηφίου Σινάν Ογάν πιθανώς θα εξασφαλίσει στον Ερντογάν το πλεονέκτημα για να επανεκλεγεί, καθώς οι ψηφοφόροι του Ογάν είναι πιθανότερο να στραφούν στον Τούρκο πρόεδρο.

Άλλωστε, η επίδοση του Κιλιτσντάρογλου ήταν τόσο απογοητευτική στις κάλπες, που θα έπρεπε, όπως σημειώνει ο Ecnomist, να δελεάσει όλους όσοι ψήφισαν τον Ογάν για να έχει μια ευκαιρία να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο, κάτι που φαντάζει απίθανο.

Ο ίδιος ο Ογάν, που σύμφωνα με εκτιμήσεις προσείλκυσε δυσαρεστημένους με τον Ερντογάν εθνικιστές ψηφοφόρους, έβαλε όρους για να στηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο όρος δεν είναι άλλος από το να συμφωνήσει να μην κάνει παραχωρήσεις στο φιλοκουρδικό κόμμα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS