Εκλογές στην Τουρκία: Ο Ερντογάν πιέζεται, ο Τσαβούσογλου προκαλεί - Μπροστά στις δημοσκοπήσεις ο Κιλιτσντάρογλου

Εκλογές στην Τουρκία: Ο Ερντογάν πιέζεται, ο Τσαβούσογλου προκαλεί - Μπροστά στις δημοσκοπήσεις ο Κιλιτσντάρογλου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις εκλογές στην Τουρκία με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «παλεύουν» για την προεδρία.

Μπορεί ο Κιλιτσντάρογλου να φαίνεται πως προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο αναλυτές υποστηρίζουν πως τίποτα δεν έχει κριθεί, καθώς ο Τ0ύρκος πρόεδρος μπορεί να ανακάμψει το επόμενο διάστημα.

Στην τελευταία δημοσκόπηση εταιρείας που είχε προβλέψει με ακρίβεια τα ποσοστά των κομμάτων στις προηγούμενες εκλογές, δείχνουν το Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να προηγείται με 49,3% και τον Ερντογάν να ακολουθεί με 42,4%.

Μπορεί μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να βελτιώθηκαν σημαντικά, ωστόσο φαίνεται πως σιγά σιγά τούρκοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει και πάλι τις προκλήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τον ίδιο τον Ερντογάν δεν έλειψαν πρόσφατα οι αναφορές στην «Γαλάζια Πατρίδα».

«Χαιρετήσαμε το TCG Anadolu, τον φύλακα της Γαλάζιας Πατρίδας από το λιμάνι Sarayburnu με προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα. Ξέρετε που θα στείλουμε σε μία εβδομάδα, 10 ημέρες το αεροπλανοφόρο μας Anadolu; Στη Σμύρνη. Θα είναι χρήσιμο να μείνει στη Σμύρνη για μία εβδομάδα, 10 ημέρες. Μάλλον καταλάβατε τι σημαίνει αυτό, έτσι; Δεν χρειάζεται να πω λεπτομέρειες. Πρώτα ο Θεός, θα στείλουμε από εκεί διαφορετικά μηνύματα με το Anadolu», ανέφερε πρόσφατα ο Ερντογάν εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση προς την Αντιπολίτευση.

Nέες προκλήσεις Τσαβούσογλου

Από την πλευρά του ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανήλθε μετά από καιρό στις προκλήσεις κατά τις Ελλάδας μιλώντας για μία ακόμη φορά περί «ασάφειας κυριότητας νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο».

Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι TV100 ο Μελβούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις διαφορές των δύο χωρών ξεκινώντας από την κρίση των Ιμίων. «Υπήρξε κρίση Ιμίων; Υπήρξε» είπε. «Τότε, οι κυβερνήσεις είπαν «ας ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες». Κι εμείς τις συνεχίσαμε. Επειδή ήταν ένα θετικό βήμα. Συζητάμε το πώς να λύσουμε αυτά τα προβλήματα».

Ο τούρκος ΥΠΕΞ ο οποίος μετά τους φονικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα και την αλληλεγγύη που επέδειξε η χώρα μας, είχε μιλήσει για μία νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επανήλθε στις προκλήσεις ελέω εκλογών.

«Όταν η Ελλάδα απαιτεί εναέριο χώρο 10 μιλίων πάνω από χωρικά ύδατα 6 μιλίων και το αεροσκάφος μας εισέρχεται σε αυτόν τον εναέριο χώρο, σε αυτά τα 4 μίλια, που διεκδικούν, αλλά δεν είναι δικά τους, αυτό αντίκειται στο διεθνές δίκαιο. Και τότε αρχίζουν και λένε «τον παραβιάσατε»» τόνισε χαρακτηριστικά .

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έθιξε και το ζήτημα των ελληνικών νησίδων που διεκδικεί η χώρα του. «Ομοίως, υπάρχουν νησάκια και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν είναι σαφής, μιλάω για τις συνθήκες της Λωζάνης το ’23 και των Παρισίων το ‘47, των οποίων η κυριαρχία δεν καθορίζεται με σαφήνεια από τις συμφωνίες. Εμείς λέμε δικαίως ότι «είναι δικές μας». Η Ελλάδα λέει επίσης ότι είναι «δικές μας» και τότε ξεσπάει ένταση».

Τα επόμενα βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Τώρα, με το σεισμό» επεσήμανε «έχουμε εισέλθει και πάλι σε μια περίοδο εξομάλυνσης. Την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε, τους είπαμε ότι μια εβδομάδα μετά από εμάς έχετε εκλογές. Αφού τελειώσουν οι εκλογές, ας συζητήσουμε πώς θα λύσουμε αυτά τα θέματα σε ένα πιο ειλικρινές περιβάλλον. Με άλλα λόγια, καταλήξαμε σε μια συμφωνία. Αλλά αύριο όλο και κάτι άλλο συμβαίνει, ξεσπά ένταση… Να σήμερα πάλι, λες και είναι δική τους δουλειά να ασχολούνται, και η πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Άμυνας έκαναν δηλώσεις για τη λεγόμενη «γενοκτονία». Ο υπουργός Άμυνάς τους επισκέφθηκε πρόσφατα την Τουρκία. Δηλαδή, μπορεί να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατέληξε πως «όσο δεν λύνονται αυτά τα προβλήματα με την Ελλάδα, άλλοτε θα τρωγόμαστε, όπως το θέτετε, σαν τους παπάδες και άλλοτε θα υπάρχει μια πιο θετική ατμόσφαιρα».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ