Εκλογές στην Ιταλία: Η πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα - Τα «καυτά» διλήμματα για την ισορροπία της Ευρώπης

Εκλογές στην Ιταλία: Η πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα - Τα «καυτά» διλήμματα για την ισορροπία της Ευρώπης

Τα μηνύματα Μελόνι και Ρέντσι, οι επιδιώξεις των κομμάτων και η ανησυχία στη Γηραιά Ήπειρο - Στο 19.09% η συμμετοχή στις 12 το μεσημέρι

 

Τα διλήμματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν σήμερα οι Ιταλοί που προσέρχονται στις κάλπες επιχειρεί να σκιαγραφήσει ο διευθυντής της εφημερίδας La Reppublica στη σκιά της διαφαινόμενης επικράτησης του ακροδεξιού συνασπισμού που θα οδηγήσει στον πρωθυπουργικό θώκο την Τζόρτζια Μελόνι.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «οι σημερινές εκλογές στην Ιταλία αποτελούν μια καθοριστική στιγμή που θα καθορίσει την πολιτική ταυτότητα της χώρας μας και συνεπακόλουθα της θέσης μας στην Ευρώπη και τη Δύση».

Σύμφωνα με τον Μαουρίτσι Μολινάρι οι σημερινές εκλογές στην Ιταλία κρίνονται από το αίσθημα διαμαρτυρίας το οποίο όπως και το 2018 αποδείχθηκε αποφασιστικό για το τελικό αποτέλεσμα κρίνοντας το υπέρ κινημάτων που «υποδέχθηκαν» τη λαϊκή δυσφορία η οποία έχει βαθιές ρίζες στη κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες στη χώρα.

Περιγράφοντας το πώς κινούνται κόμματα όπως τα Αδέλφια της Ιταλίας ή η Λέγκα του Βορρά, ο διευθυντής της La Reppublica, γράφει ότι χρησιμοποιούν διαφορετικές ρητορικές για να μεταφράσουν τη φράση «ο λαός κατά της εξουσίας» κατηγορώντας τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, ως την πηγή των λαθών και των εσφαλμένων αποφάσεων που αποδυνάμωσαν τη χώρα και επιδείνωσαν τις συνθήκες ζωής των Ιταλών.

Για τα κόμματα αυτά, προσθέτει, ο Ντράγκι είναι το σύμβολο των «μεγάλων δυνάμεων», «της παγκόσμιας οικονομίας» και «της παγκοσμιοποιήσης» που έχουν αυξήσει τα ποσοστά φτώχιας στη μεσαία τάξη επιβάλοντας θυσίες και εμβόλια.

«Αν τελικά τα συναισθήματα αυτά επικρατήσουν, τότε η Ιταλία θα έχει γίνει το πιο εξελιγμένο πειραματικό έδαφος για τον λαϊκισμό στην Ευρώπη καθώς πέντε χρόνια μετά τη νίκη του Πέπε Γκρίλο και της Λέγκας του Βορρά τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία, θα επανέλθει θριαμβευτικά» συμπληρώνει ο Μολινάρι.

Ο ίδιος εξηγεί ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία που γεννήθηκε από το αντιφασιστικό κίνημα θα αντικατασταθεί από μια μορφή άμεσης δημοκρατίας με στόχο να ενδυναμώσει την προνομιακή σχέση ανάμεσα στον λαό και τον πρόεδρο της Ιταλίας με εμφανή επικράτηση της εκτελεστικής εξουσίας κάτι που θα αποστρέφονταν φιλόσοφοι όπως ο Ρουσσό και ο Μοντεσκιέ».

Ανάμεσα σε αυτούς που υπερασπίζονται και όσους αμφισβητούν την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, η La Reppublica θα είναι πάντα στο πλευρό των πρώτων υπερασπιζόμενη πάντα το δίκαιο αν οι δυνάμεις των λαϊκιστών επικρατήσουν, τονίζει ο διευθυντής της εφημερίδας.

Ο ιταλός δημοσιογράφος τονίζει, επίσης, τον κίνδυνο ενίσχυσης των πολιτικών δυνάμεων που «συντονίζονται» με το Κρεμλίνο, είτε αυτός είναι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είτε ο Ματτέο Σαλβίνι, σε σημείο που να υπαγορεύσουν τις κινήσεις της επόμενης κυβέρνησης, βάζοντας τέλος στην στρατιωτική στήριξη του Κιέβου και την υποστήριξη των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Αυτή η αλληλοεπικάλυψη ανάμεσα στην πρόκληση των εθνικιστών-λαϊκιστών για τους δημοκρατικούς θεσμούς και η προφανής εμπλοκή της Ρωσίας κάνουν τις σημερινές εκλογές μοναδικές και εξηγούν γιατί η σημερινή ψήφος είναι κρίσιμη όχι μόνο για την επόμενη κυβέρνηση της Ιταλίας αλλά και για την ισορροπία στην Ευρώπη» καταλήγει ο διευθυντής της La Reppublica.

Η συμμετοχή και τα μηνύματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ιταλίας) από το ιταλικό υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία καλύπτουν το 95% των δήμων της χώρας, η προσέλευση στις κάλπες διαμορφώθηκε στο 19,09% όταν την ίδια ώρα το 2018 η συμμετοχή είχε καταμετρηθεί στο 19,4%.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στη Ρώμη έχουν σχηματισθεί μεγάλες ουρές ψηφοφόρων έξω από πολλά εκλογικά τμήματα, οι οποίες οφείλονται, κυρίως, στους αριθμούς προτεραιότητας που δίδονται στους πολίτες, με στόχο να αποφευχθεί το φαινόμενο της διπλοψηφίας και, γενικότερα, ο κίνδυνος νοθείας.

Η Τζόρτζια Μελόνι ανέβαλε την ψήφο της που ήταν προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Κυριακής και ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει μετά τις 10 το βράδυ επικαλούμενη το γεγονός ότι στο εκλογικό της τμήμα ήταν τόσο πολλοί οι φωτογράφοι που θα δημιουργούσε προβλήματα στους υπόλοιπους ψηφοφόρους.

Η ίδια σε ανάρτησή της στο Twitter έγραψε «σήμερα μπορείτε να βοηθήσετε να γραφτεί ιστορία» ποζάροντας με φόντο την ιταλική σημαία και το σύνθημα «ας γράψουμε μαζί ιστορία».

«Ψηφίσαμε. Το ίδιο να κάνετε κι εσείς ανεξαρτήτως πολιτικών τοποθετήσεων. Η Δημοκρατία τρέφεται απο τη συμμετοχή όλων. Ζήτω η Δημοκρατία, ζήτω η Ιταλία» έγραψε από την πλευρά του ο Ματτέο Ρέντσι.

Από την πλευρά του ο Ματτέο Σαλβίνι αφού ψήφισε δήλωσε ότι «όσοι περισσότεροι ψηφίσουν τόσο πιο δυνατή θα είναι η επόμενη κυβέρνηση κατά της ακρίβειας». «Οι επόμενοι μήνες θα είναι περίπλοκοι, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την ακρίβεια, το κόστος ζωής και το κόστος θέρμανσης. Είμαστε έτοιμοι. Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη μάχη για να κερδίσουμε» συμπλήρωσε ο Σαλβίνι σπάζοντας την σιωπή που ισχύει για τους πολιτικούς όσο είναι ανοιχτές οι κάλπες στην Ιταλία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS