Η τρύπα στον Nord Stream 2 παραπέμπει σε δολιοφθορά - Οι σεισμολόγοι κατέγραψαν εκρήξεις κοντά στον αγωγό

Η τρύπα στον Nord Stream 2 παραπέμπει σε δολιοφθορά - Οι σεισμολόγοι κατέγραψαν εκρήξεις κοντά στον αγωγό

Σεισμολόγοι στη Δανία και τη Σουηδία κατέγραψαν την Δευτέρα ισχυρές εκρήξεις στις περιοχές όπου παρατηρήθηκαν διαρροές στον αγωγό Nord Stream

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επρόκειτο για εκρήξεις», είπε ο σεισμολόγος Μπγιορν Λουντ στη δημόσια τηλεόραση SVT.

Σύμφωνα με το γερμανικό κέντρο γεωλογικών ερευνών GFZ, ένας σεισμογράφος στο νησί Μπόρνχολμ της Δανίας κατέγραψε δύο φορές δονήσεις σήμερα.

Ο σεισμογράφος δεν είχε καταγράψει απολύτως τίποτα μέχρι τις 02.03 τα ξημερώματα, τοπική ώρα, όταν εμφανίστηκε μια αιχμή που αντιπροσώπευε μια δόνηση και ακολούθησε μια συνεχόμενη κυματομορφή. Το ίδιο μοτίβο επαναλήφθηκε στις 17.00 το απόγευμα.

Ο αγωγός Nord Stream 2 παρουσίασε πτώση της πίεσης την Δευτέρα και λίγες ώρες αργότερα το ίδιο συνέβη και στον αγωγό Nord Stream 1, που ακολουθεί μια σχεδόν παράλληλη πορεία κάτω από τη Βαλτική.

Το GFZ απέφυγε να εικάσει αν οι ενδείξεις αυτές συνδέονται με τις διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς κοντά στο νησί Μπόρνχολμ.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Δανίας έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει μεγάλες φυσαλίδες να ανεβαίνουν στην επιφάνεια της Βαλτικής Θάλασσας πάνω από τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2. Οι φυσαλίδες φτάνουν σε διάμετρο από 200 έως και 1.000 μέτρα.

«Η μεγαλύτερη φτάνει το ένα χιλιόμετρο. Η μικρότερη σχηματίζει έναν κύκλο (διαμέτρου) 200 μέτρων», εξήγησε ο στρατός.

Ο Μπγιόρν Λουντ, λέκτορας Σεισμολογίας στο Σουηδικό Εθνικό Σεισμικό Δίκτυο, SNSN αναφέρει πως «Το SVT εξέδωσε μια αναφορά, μέσω της οποίας αποκαλύπτει ότι οι σταθμοί μέτρησης τόσο στη Σουηδία όσο και στη Δανία κατέγραψαν ισχυρές υποβρύχιες εκρήξεις στην ίδια περιοχή με τις διαρροές αερίου τη Δευτέρα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για εκρήξεις»

Συνεχίζει λέγοντας πως, «Η πρώτη έκρηξη καταγράφηκε στις 02.03 το βράδυ της Δευτέρας και η δεύτερη στις 19.04 της Δευτέρας. Η Ναυτιλιακή Διοίκηση εξέδωσε τις  προειδοποιήσεις για τις διαρροές αερίου στη 1.52 και τις 20.41 τη Δευτέρα, αντίστοιχα, αφού τα πλοία εντόπισαν φυσαλίδες στην επιφάνεια. Η SVT έχει λάβει τις συντεταγμένες των μετρούμενων εκρήξεων και βρίσκονται στην ίδια περιοχή όπου καταγράφηκαν οι διαρροές αερίου». 

Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, αναφέρεται πως η περιοχή αυτή συνήθως δεν χρησιμοποιείται για στρατιωτικές ασκήσεις. 

Eκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου αναφέρθηκε με δήλωση του στις διαρροές στους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: «Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας διεξάγουν την έρευνα. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις προσπάθειές τους», 

Αρνούμενος να κάνει «εικασίες» για τα αίτια των διαρροών αυτών σε μια κρίσιμη υποδομή για την παράδοση του ρωσικού φυσικού αερίου, ο εκπρόσωπος αυτός πρόσθεσε: «Αυτό δείχνει τη σημασία των κοινών μας προσπαθειών για την εξεύρεση εναλλακτικών προμηθειών φυσικού αερίου για την Ευρώπη».

Οι ανεξήγητες διαρροές που ανακαλύφθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα είναι το αποτέλεσμα «τρομοκρατικής επίθεσης σχεδιασμένης» από τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα το Κίεβο, χωρίς να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία.

«Η μεγάλης κλίμακας διαρροή φυσικού αερίου στον Nord Stream 1 δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια τρομοκρατική επίθεση σχεδιασμένη από τη Ρωσία και μια πράξη επίθεσης εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS