Τραμπ: Δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες κατά τη σύλληψή του -Μπορεί να κατέβει ξανά για Πρόεδρος;

Τραμπ: Δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες κατά τη σύλληψή του -Μπορεί να κατέβει ξανά για Πρόεδρος;

Η απόφαση του σώματος ενόρκων στο Μανχάταν να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ για την υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς θέτει σε κίνηση μια ποινική διαδικασία που σε κάποιες πτυχές της θα είναι παρόμοια με εκείνη για όλους τους άλλους κατηγορούμενους και σε άλλες πολύ διαφορετική.

Όταν ασκείται ποινική δίωξη σε κάποιον οι κατηγορίες ενίοτε παραμένουν κρυφές μέχρι την πρώτη εμφάνιση του κατηγορούμενου στο δικαστήριο και στην περίπτωση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τραμπ, οι κατηγορίες δεν έχουν μέχρι στιγμής δημοσιοποιηθεί.

«Απόψε επικοινωνήσαμε με τον συνήγορο του κ. Τραμπ για να συντονίσουμε την παράδοσή του στο γραφείο του Εισαγγελέα του Μανχάταν βάσει ποινικής δίωξης, που παραμένει σφραγισμένη», ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης εκπρόσωπος του εισαγγελέα Άλβιν Μπραγκ.

Δεδομένου του ιστορικού χαρακτήρα και των θεμάτων ασφαλείας που αφορούν τη σύλληψη του Τραμπ, ο οποίος καταγγέλλει «πολιτικό διωγμό», οι λεπτομέρειες της εμφάνισής του στη Νέα Υόρκη είναι κάπως ασαφείς. Οι συνήγοροί του έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα συνεργαστεί με τις Αρχές, άρα δεν θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος του.

Ο Τραμπ διαθέτει ιδιωτικό αεροσκάφος, άρα μπορεί να μεταβεί αεροπορικώς σε κάποιο από τα αρκετά αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης και στη συνέχει με αυτοκίνητο στο δικαστήριο του Μανχάταν.

Θα πάρουν τα δακτυλικά αποτυπώματα του Τραμπ, όταν συλληφθεί;

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους εισαγγελείς το δικαστήριο ίσως συμφωνήσει να εισέλθει ο Τραμπ από ιδιωτική είσοδο, αντί να παρελάσει «σιδηροδέσμιος» μπροστά από τα συγκεντρωμένα στην κύρια είσοδο του κτιρίου τηλεοπτικά συνεργεία.

 Αφ’ ης στιγμής θα μπει μέσα ο Τραμπ, θα του πάρουν τα δακτυλικά αποτυπώματα και θα τον φωτογραφίσουν, όπως ισχύει για όλους τους κατηγορούμενους σε ποινικές υποθέσεις, ενώ θα τον ενημερώσουν για τα δικαιώματά του που προβλέπει η νομοθεσία, όπως ότι δικαιούται συνήγορο καθώς και να μην μιλήσει στην αστυνομία, αφού ό,τι πει μπορεί να χρησιμοποιηθεί εις βάρος του.

Στους κατηγορούμενους για κακούργημα συνήθως φορούν προσωρινά χειροπέδες, αν και ήδη οι δικηγόροι του Τραμπ θα έχουν πει ότι αυτό δεν θα συμβεί για τον πελάτη τους. Σε όλη τη διαδικασία σύλληψης ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θα συνοδεύεται από πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας, ενώ στη συνέχεια θα περιμένει σε χώρο κράτησης ή σε κάποιο κελί μέχρι να εμφανιστεί ενώπιον δικαστή.

Η διαδικασία του κλητηρίου θεσπίσματος – δηλαδή όταν ο κατηγορούμενος εμφανίζεται ενώπιον δικαστή, ενημερώνεται για το κατηγορητήριο και δηλώνει αθώος ή ένοχος, είναι ανοικτή στο κοινό. Μόλις ολοκληρωθεί και επιλεγεί δικαστής, θα τεθούν σε εφαρμογή άλλες λεπτομέρειες, όπως ο ορισμός του χρόνου διεξαγωγής της δίκης, πιθανών ταξιδιωτικών περιορισμών και εγγύησης για τον κατηγορούμενο. Η καταδίκη για πλημμέλημα θα οδηγούσε σε πρόστιμο. Εάν ο Τραμπ καταδικαστεί για κακούργημα, η μέγιστη προβλεπόμενη ποινή είναι τετραετής φυλάκιση, αν και ορισμένοι νομικοί εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι είναι πιο πιθανή η επιβολή προστίμου και λίαν απίθανος ο εγκλεισμός του.

Μπορεί ο Τραμπ να παραμείνει στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές μετά την άσκηση ποινικής δίωξης;

Η άσκηση ποινικής δίωξης ή ακόμη και τυχόν καταδίκη του δεν θα εμποδίσει τον Τραμπ να συνεχίσει την καμπάνια για την επανεκλογή του στις προεδρικές του 2024, όπως ο ίδιος πολλάκις έχει ξεκαθαρίσει ότι θα κάνει, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις.

Στην νομοθεσία των ΗΠΑ δεν υπάρχει τίποτε που να εμποδίζει έναν υποψήφιο που κρίνεται ένοχος για έγκλημα να κάνει εκστρατεία και να ασκήσει καθήκοντα προέδρου της χώρας ακόμη και από τη φυλακή.

Ωστόσο, η σύλληψη του Τραμπ σίγουρα θα περιέπλεκε την προεδρική εκστρατεία του. Αν και μπορεί να αναγκάσει ορισμένους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους να συσπειρωθούν γύρω από το ίνδαλμά τους, θα μπορούσε να αποσπάσει σημαντικά την προσοχή του από την καμπάνια, ενώ προσπαθεί να κερδίσει ψήφους και να εξασφαλίσει το χρίσμα σε πρώτη φάση των Ρεπουμπλικανών και την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο στη συνέχεια.

Θα εμβάθυνε επίσης και θα πυροδοτούσε το ήδη έντονο ρήγμα μέσα στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα. Οι συντηρητικοί πιστεύουν ότι ο πρώην πρόεδρος υπόκειται σε διαφορετικά πρότυπα δικαιοσύνης, ενώ οι φιλελεύθεροι θεωρούν ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά στην απόδοση ευθυνών στους παραβάτες του νόμου, ακόμη και σε εκείνους που βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις εξουσίας.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ