Αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ κατευθύνεται στην Ανατολική Μεσόγειο: Ηχηρό μήνυμα στήριξης του Μπάιντεν στο Ισραήλ

Αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ κατευθύνεται στην Ανατολική Μεσόγειο: Ηχηρό μήνυμα στήριξης του Μπάιντεν στο Ισραήλ

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ μεταφέρει ομάδα κρούσης με αεροπλανοφόρο στην ανατολική Μεσόγειο μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, σηματοδοτώντας με ηχηρό τρόπο την αποφασιστικότητα της Ουάσινγκτον στο πλευρό των Ισραηλινών.

To αεροπλανοφόρο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, USS Gerald R. Ford, κατευθύνεται στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία κατά της Χαμάς στη Γάζα, μετέδωσε το CNN.

Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, έπλεε με το ιταλικό ναυτικό νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που το φέρνει κοντά στο Ισραήλ για έγκαιρη προσέγγιση στην εμπόλεμη περιοχή.

Το αεροπλανοφόρο θα συνοδεύεται από αντιτορπιλικά και καταδρομικά τα οποία αποτελούν άλλες κατηγορίες πολεμικών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού για επιθετικές ενέργειες και όχι μόνο.

Οι ΗΠΑ λαμβάνουν επίσης μέτρα για την ενίσχυση της παρουσίας μαχητικών αεροσκαφών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των μοίρων F-35, F-15, F-16 και A-10.

Έστειλαν αρκετά από αυτά τα αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή τους τελευταίους μήνες ως απάντηση στην επιθετικότητα των ιρανικών δυνάμεων σε όλη την περιοχή, μεταξύ άλλων στη Συρία και στον Κόλπο του Ομάν. Οι ΗΠΑ ξεκινούν να στέλνουν επιπλέον πυρομαχικά στο Ισραήλ, ανακοίνωσε επίσης σήμερα ο Αμερικανός υπουργός, Άμυνας, Λόιντ Όστιν

Τι σημαίνει η αποστολή του αεροπλανοφόρου στην εμπόλεμη περιοχή;

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η παρουσία της ομάδας κρούσης αποσκοπεί στην αποτροπή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο καθώς και άλλων ένοπλων ομάδων που τάσσονται κατά του Ισραήλ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε το Σάββατο ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για οποιοδήποτε εχθρικό προς το Ισραήλ μέρος να εκμεταλλευτεί αυτές τις επιθέσεις για να διεκδικήσει το πλεονέκτημα».

Υπενθυμίζεται ότι η Χαμάς, όπως και η Χεζμπολάχ, έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκρατικές οργανώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ. Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν ότι υποστηρίζει τη Χαμάς.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν δήλωσε το Σάββατο ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν το Ιράν έπαιξε άμεσο ρόλο στις επιθέσεις του Σαββατοκύριακου στο Ισραήλ, αλλά ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Χαμάς χρηματοδοτείται, εξοπλίζεται και οπλίζεται από το Ιράν.

Πάντως, ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραΐμ Ραϊσί δήλωσε σήμερα ότι «το Ιράν υποστηρίζει την νόμιμη υπεράσπιση του παλαιστινιακού έθνους», καλώντας τις «μουσουλμανικές κυβερνήσεις» να επιβεβαιώσουν και εκείνες την υποστήριξή τους, την επόμενη μέρα της επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, ο Ιρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι «το σιωνιστικό καθεστώς και οι υποστηρικτές του ευθύνονται για την αστάθεια στην περιοχή».

Ο πρόεδρος Ραϊσί έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού προηγουμένως είχε τηλεφωνική επικοινωνία ξεχωριστά με τους ηγέτες των παλαιστινιακών ένοπλων κινημάτων Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια και Ισλαμικής Τζιχάντ, Ζιάντ αλ-Ναχάλα, αντίστοιχα τους οποίους είχε φιλοξενήσει ξεχωριστά τον Ιούνιο στην Τεχεράνη. Το Ιράν διατηρεί στενές σχέσεις με τα δύο παλαιστινιακά κινήματα και ήταν μία από τις πρώτες χώρες που χαιρέτισαν την επίθεση της Χαμάς που ξεκίνησε χθες Σάββατο.

«Το Ιράν υποστηρίζει την νόμιμη άμυνα του παλαιστινιακού έθνους. Το σιωνιστικό καθεστώς και οι υποστηρικτές του (...) πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι σε αυτή την υπόθεση», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος στο μήνυμά του που απευθύνεται «στο παλαιστινιακό έθνος».

Οι ΗΠΑ στο πλευρό του Ισραήλ

Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αποφασισμένος να εκδηλώσει την αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ έδωσε εντολή για χορήγηση «πρόσθετης στήριξης» από τις ΗΠΑ, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος έδωσε εντολή για χορήγηση πρόσθετης υποστήριξης προς το Ισραήλ μετά την άνευ προηγουμένου τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς», ανέφερε η αμερικανική προεδρία. Σύμφωνα με το CNN, ο Μπάιντεν είχε και σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ