Τρίτη δόση: Ποιοι θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι από 1η Φεβρουαρίου -Ποια προνόμια εμβολιασμένων «χάνουν»

Τρίτη δόση: Ποιοι θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι από 1η Φεβρουαρίου -Ποια προνόμια εμβολιασμένων «χάνουν»

Εκπνέει η προθεσμία για τους πολίτες που δεν έχουν λάβει ακόμα την τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα όσα είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από 1η Φεβρουαρίου αλλάζει το πλαίσιο και εμβολιασμένοι θα λογίζονται οι πολίτες που έχουν κάνει την τρίτη δόση -το μέγιστο- 7 μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Συνεπώς, όσοι δεν φροντίσουν να εμβολιαστούν με την αναμνηστική δόση μέχρι το πέρας στην προθεσμίας θα θεωρούνται πλέον ανεμβολίαστοι, χάνοντας έτσι τα προνόμια που υπάρχουν για τους εμβολιασμένους πολίτες.

«Από 1η Φεβρουαρίου, όποιος δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση και έχει κλείσει το επτάμηνο, θα λογίζεται ως ανεμβολίαστος, δηλαδή το πιστοποιητικό θα ισχύει μεν, γιατί είναι ευρωπαϊκό πιστοποιητικό που ισχύει εννέα μήνες, αλλά δεν θα μπορεί να έχει τα προνόμια και τα πλεονεκτήματα ως προς την πρόσβαση στους κλειστούς χώρους και στις άλλες δραστηριότητες που είναι για τους αμιγώς για εμβολιασμένους», έλεγε προ ημερών ο Θάνος Πλεύρης σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

«Άρα, για να το πούμε απλά, όσοι συμπολίτες μας αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με δύο δόσεις, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση στους επτά μήνες από τότε που είχαν κάνει τη δεύτερη δόση. Ως καταληκτική ημερομηνία είναι η 1η Φεβρουαρίου», σημείωσε ο υπουργός, για να προσθέσει: «Έχουμε δει με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τον κύριο Θεμιστοκλέους, ότι υπάρχουν επαρκέστατα ραντεβού, προκειμένου το σύνολο των δικαιούχων που κλείνει το επτάμηνο να μπορεί από αύριο να βρει ραντεβού για να κάνει την αναμνηστική δόση».

Οικονόμου: 870.000 πολίτες δεν έχουν κλείσει ακόμη ραντεβού

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, 870.000 πολίτες, δεν έχουν κλείσει ακόμα ραντεβού, παρότι είναι δικαιούχοι της τρίτης δόσης, αριθμός πολύ μεγάλος.

Αυτό σημαίνει ότι αυτοί 870.000 πολίτες, εφόσον δεν σπεύσουν να κλείσουν να ραντεβού και να εμβολιαστούν, από την 1η Φεβρουαρίου χάνουν τα «προνόμια» των εμβολιασμένων και θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Ποιοι θα θεωρούνται εμβολιασμένοι μετά την 1η Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:

α) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και

β) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 με μία (1) δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους από κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν βεβαίωση πλήρους κάλυψης – ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Ειδικώς ως προς όσους έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.

Από την 1η.2.2022, και χωρίς τον ηλικιακό περιορισμό του προηγούμενου εδαφίου, όσοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω της κινητής συσκευής του ατόμου είτε μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν. 4876/2021 (Α΄ 251), κατόπιν αποθήκευσής τους στην κινητή συσκευή του ατόμου, τα οποία ο αρμόδιος υπάλληλος, ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της εκάστοτε επιχείρησης, ο εργοδότης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α΄ 118) Covid Free GR, δια της σάρωσης του κωδικού QR που αυτά φέρουν, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας δύναται να πραγματοποιείται και με απλή επίδειξη των στοιχείων ταυτοποίησης που το άτομο έχει αποθηκεύσει ψηφιακά, υπό τη μορφή εγγράφου, στην κινητή του συσκευή μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν. 4876/2021. Η επαλήθευση των ως άνω στοιχείων μπορεί να γίνει από τα πρόσωπα του τέταρτου εδαφίου μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής COVID Free GR του άρθρου 33 του ν. 4816/2021, δια της σάρωσης του κωδικού QR του εγγράφου. Εναλλακτικά, εφόσον τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται από αλλοδαπό που προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου ελέγχουν τα πιστοποιητικά αυτά σε έγχαρτη μορφή με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Πού δεν θα έχουν πρόσβαση από 01/02 όσοι δεν έχουν λάβει την τρίτη δόση

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη νέα ΚΥΑ, όσοι δεν έχουν κάνει τρίτη δόση εμβολίου μέχρι τις 1 Φεβρουαρίου, δεν θα έχουν πρόσβαση σε:

  • κέντρα διασκέδασης
  • κλειστούς χώρους εστίασης
  • θέατρα
  • κινηματογράφους
  • μουσεία
  • εκθέσεις
  • συνέδρια
  • γυμναστήρια

Πού θα μπορούν να έχουν πρόσβαση με PCR ή rapid test

Παράλληλα, τα μέρη που θα τους επιτρέπεται η πρόσβαση, με την επίδειξη αρνητικού PCR ή rapid testείναι τα εξής:

  • καταστήματα λιανικού εμπορίου
  • ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης
  • κομμωτήρια
  • ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασίας
  • εκπαίδευση
  • χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους με συναφείς δραστηριότητες
  • χώρους λατρείας
googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS