«Καλπάζει» το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» - Πότε αναμένεται να χτιστεί το «τείχος ανοσίας»

«Καλπάζει» το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» - Πότε αναμένεται να χτιστεί το «τείχος ανοσίας»

Σε μια νέα τροχιά έχει μπει η εμβολιαστική διαδικασία στη χώρα, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφει ρεκόρ ημερήσιων εμβολιασμών.

Σύμφωνα με το emvolio.gov.gr, την Παρασκευή χορηγήθηκαν 98.199 δόσεις, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 5.986.480. Στην Ελλάδα 3.854.982 πολίτες έχουν κάνει έστω τη μία δόση του εμβολίου, ενώ από αυτούς 2.253.347 είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Έσπασε το φράγμα των έξι εκατ. εμβολιασμών

«Σήμερα το πρωί ξεπεράσαμε τους 6.000.000 εμβολιασμούς» τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την διάρκεια εκδήλωσης, στο πλαίσιο του περιφερειακού συνεδρίου ανάπτυξης. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «αυτός είναι ένας επιχειρησιακός στόχος ο οποίος τέθηκε», προσθέτοντας ότι οι «στόχοι τίθενται ανάλογα με το πώς έρχονται τα εμβόλια».

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, «θα μπορούσαμε ανά πάσα στιγμή να αυξήσουμε την δυναμικότητα του συστήματος εμβολιασμού, αν είχαμε περισσότερα εμβόλια».

Οι εμβολιασμοί στα νησιά
Μιλώντας για τους εμβολιασμούς στα νησιά, είπε ότι «τα νησιά ήταν στρατηγικό πλεονέκτημα για τη χώρα και από την πρώτη στιγμή θέσαμε τον στόχο ότι θα κινηθούμε πιο γρήγορα και για επιχειρησιακούς και για στρατηγικούς λόγους».

Ειδικότερα, ανέφερε ότι «στα 69 νησιά με λιγότερους από 10.000 κατοίκους ο εμβολιασμός ολοκληρώνεται στις επόμενες μέρες με πολύ καλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, δηλαδή έχουμε ολοκληρωμένους εμβολιασμούς άνω του 80%, όπως για παράδειγμα στην Κύθνο και την Σίφνος».

«Στα 19 μεγαλύτερα νησιά, εκτός από την Κρήτη» τόνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, «έχουμε μία πολύ σημαντική βελτίωση στην εμβολιαστική κάλυψη». Και συμπλήρωσε: «Ειδικά με το που άρχισε η επιχείρηση "Γαλάζια Ελευθερία", όπου έχουμε κάποιες μικρές καθυστερήσεις, αλλά και εκεί όμως είμαστε υψηλότερα από το μέσο όρο της χώρας, τις αντιμετωπίζουμε με στοχευμένες δράσεις και θα πετύχουμε και εκεί».

Σε δύο φάσεις το άνοιγμα όλων των εμβολίων για τους 18-29
Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα ανοίξουν όλα τα εμβόλια για όλες τις ηλικίες, ο Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε: «Όπως έχουμε πει, η ηλικιακή ομάδα για την οποία δεν έχει ανοίξει ακόμα η διαδικασία για όλα τα εμβόλια, είναι η ομάδα 18-29. Γι' αυτήν, θα ανοίξει σε δύο φάσεις, δηλαδή για τις ηλικιακές ομάδες, 25 - 29 και 18 - 24. Για την ηλικιακή ομάδα 25 - 29, αν έχουμε κάποιες επιβεβαιώσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δεν θα αργήσει να ξεκινήσει ο εμβολιασμός, αφού περιμένουμε τις παραδόσεις της Johnson & Johnson και μία επιβεβαίωση από Pfizer. Αν τις έχουμε, θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε σε πολύ λίγες μέρες το πότε θα ανοίξει η εμβολιαστική διαδικασία για την πρώτη ηλικιακή ομάδα».

Πότε αναμένεται να χτιστεί το «τείχος ανοσίας»
Το κρίσιμο ζήτημα του τείχους ανοσίας αλλά και τον αποχωρισμό της μάσκας ερευνούν οι ειδικοί. Το γεγονός, πάντως, ότι στην χώρα μας γίνονται 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα αυτή τη στιγμή με στόχο να παραμείνει ο ίδιος ή και να αυξηθεί, αποτελεί σημαντικό στοιχείο προς αυτή την κατεύθυνση.

Τι είπαν Τζανάκης - Λουκίδης

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ανέφερε ότι στόχος είναι να χτιστεί έως το φθινόπωρο, προκειμένου οι μόνοι που θα κινδυνεύουν να νοσηλευτούν να είναι οι ανεμβολίαστοι.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης, τόνισε την σημαντικότητα των εμβολίων για την επίτευξη του τείχους ανοσίας και σημείωσε πως ο οικογενειακός γιατρός είναι ο κατάλληλος για να λάβουμε πληροφορίες για τα εμβόλια. Επίσης, υπογράμμισε πως είναι σημαντικό αυτό που έβγαλε το CDC που λέει ότι άτομα με ανοσοκαταστολή, δηλαδή με χαμηλή άμυνα στον οργανισμό, είναι άνθρωποι που ενδείκνυνται να κάνουν τον εμβολιασμό.

Ανοίγει ο δρόμος για τον εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 ετών
Στο μεταξύ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αποφασίζει για τον εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 ετών, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει διαμηνύσει ότι θα εναρμονιστεί τάχιστα στις σχετικές οδηγίες, ενώ έχει έτοιμο τον στρατηγικό σχεδιασμό που αφορά το εν λόγω εγχείρημα. Κάποιοι γονείς, πάντως, εκφράζουν επιφυλάξεις για τη συγκεκριμένη απόφαση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εμβολιασμός των παιδιών είναι απαραίτητος για να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας. «Όσοι δεν κάνουν εμβόλια ή εμποδίζουν τα παιδιά τους να κάνουν συγκεκριμένα εμβόλια παίρνουν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Τα οφέλη των εμβολίων είναι σημαντικά ενώ οι παρενέργειες πολύ μικρές σε σύγκριση με τις επιπτώσεις της νόσου που αντιμετωπίζουν» τόνισε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS