Θρήνος στη χώρα από τον θάνατο των δύο πιλότων – Τι θα ρίξει φως στα αίτια της τραγωδίας
Ο συγκυβερνήτης, Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας, και ο κυβερνήτης του Phantom, Ευστάθιος Τσιτλακίδης

Θρήνος στη χώρα από τον θάνατο των δύο πιλότων – Τι θα ρίξει φως στα αίτια της τραγωδίας

«Πάγωσε» η χώρα – Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τον θάνατο και του δεύτερου πιλότου

Τραγικό τέλος είχαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του 31χρονου σμηναγού που επέβαινε στο μοιραίο F-4 Phantom, το οποίο κατέπεσε νότια της Ανδραβίδας το πρωί της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, σήμερα το μεσημέρι επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του 31χρονου Ευστάθιου Τσιτλακίδη,ο οποίος ήταν ο κυβερνήτης του F-4 Phantom.

Η είδηση του θανάτου του «πάγωσε» τη χώρα και για την οικογένειά του ήταν το τελειωτικό χτύπημα, καθώς όσο περνούσαν οι ώρες από τη στιγμή του δυστυχήματος, οι πιθανότητες να βρεθεί ζωντανός ήταν ελάχιστες.

Οι δύο πιλότοι που έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον, που τίμησαν την πατρίδα τους, έκαναν μαζί την τελευταία τους πτήση και κίνησαν μαζί το ταξίδι τους στους ουρανούς που λάτρεψαν.

Το χρονικό της τραγωδίας

Την ημέρα της πτώσης είχε εντοπιστεί νεκρός ο 29χρονος κυβερνήτης του Phantom Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας.

Υπενθυμίζεται ότι δύο F-4 Phantom είχαν απογειωθεί στις 10:15 το πρωί της Δευτέρας για την εκπαίδευση των ιπταμένων στη ναυτιλία σε χαμηλό ύψος μέχρι τα 300 πόδια, δηλαδή περίπου 100 μέτρα πάνω από ξηρά και θάλασσα.

Με το «γιατί» να παραμένει προς το παρόν άγνωστο, το ένα βομβαρδιστικό κατέπεσε στις 10:30 από χαμηλό ύψος στα νερά του Κατάκολου, μόλις 8 ναυτικά μίλια από την ακτή του κόλπου και 25 από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας.

Απαντήσεις θα προσπαθήσει να δώσει η ειδική επιτροπή που συστάθηκε, όμως φως στα αίτια της τραγωδίας και διευκρινίσεις συνολικά για το τι πραγματικά συνέβη θα δοθούν εάν βρεθούν κομμάτια από το F-4, όπως για παράδειγμα ο κινητήρας.

Εάν βρεθεί ο κινητήρας θα μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για το εάν λειτουργούσε την ώρα της πρόσκρουσης. Επίσης σημαντικά στοιχεία θα δώσουν και οι ενδείξεις στα όργανα του πιλοτηρίου.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

«Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει ότι σήμερα Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023 ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης για τον εντοπισμό και του κυβερνήτη του αεροσκάφους F-4E Phantom II, σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη, 31 ετών, που ακολούθησαν το αεροπορικό δυστύχημα της 30ής Ιανουαρίου 2023, 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας.

Η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων επιβεβαίωσαν τον θάνατό του.

Σμήναρχος (Ι) Σωτήριος Μαγκώτσιος».

Γιατί δεν άνοιξε το εκτινασσόμενο κάθισμα

Δεδομένου ότι οι πιλότοι πραγματοποιούσαν ελιγμούς σε χαμηλή πτήση, με επίσης δεδομένο τις υψηλές ταχύτητες που αναπτύσσει το Φάντομ, προκύπτει το ερώτημα αν υπήρξε ο απαραίτητος χρόνος για να πατήσουν το κουμπί της εκτίναξης.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ο χρόνος αντίδρασης είναι ουσιαστικά τα 2 δευτερόλεπτα. Το πρώτο δευτερόλεπτο ο χειριστής πρέπει να καταλάβει τι συμβαίνει και στο δεύτερο θα πρέπει να αντιδράσει τραβώντας τον μοχλό του εκτινασσόμενου καθίσματος. Στο τρίτο δευτερόλεπτο ο χειριστής θα είναι νεκρός.

Ακόμα και στο σενάριο να λειτούργησε το εκτινασσόμενο κάθισμα θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες ειδικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα το αεροσκάφος να μην είναι σε καθεστώς ακραίου ελιγμού ή να μην έχει γυρίσει στο πλάι, γιατί τότε με την εκτίναξη η πρόσκρουση θα γινόταν στη θάλασσα και με τις ταχύτητες που πηγαίνει το μαχητικό αεροσκάφος θα ήταν σαν να προσκρούει σε τσιμέντο ο χειριστής.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS