Μαύρη επέτειος: Η συντριβή του Boeing της Helios στο Γραμματικό -Η τραγική ιστορία του «αεροπλάνου φάντασμα» [βίντεο]

Μαύρη επέτειος: Η συντριβή του Boeing της Helios στο Γραμματικό -Η τραγική ιστορία του «αεροπλάνου φάντασμα» [βίντεο]

Η τραγωδία της συντριβής του αεροσκάφους των κυπριακών αερογραμμών Helios, του «αεροπλάνου φάντασμα», όπως αποκαλείτο στα διεθνή μέσα, πριν από 16 χρόνια, αποτυπώθηκε σε επεισόδιο στη δημοφιλή σειρά Mayday.

Η πτήση 522 (HCY 522) των κυπριακών αερογραμμών Helios Airways, με το Boeing 737-31S, αναχώρησε το πρωί της 14ης Αυγούστου 2005 στις 9:07 ώρα Ελλάδας από τη Λάρνακα της Κύπρου με προορισμό την Πράγα της Τσεχίας, με ενδιάμεση στάση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στην Αθήνα.

Συνετρίβη περίπου 3 ώρες αργότερα, στις 12:03 ώρα Ελλάδας, σε λοφώδη περιοχή κοντά στην περιοχή του Γραμματικού. Οι 115 επιβάτες και τα 6 μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους.

Το αφιέρωμα του ντοκιμαντέρ στο δυστύχημα στο Γραμματικό
Στο επεισόδιο της σειράς, που έκανε πρεμιέρα τον Ιούνιο του 2007, περιγράφεται η πορεία του αεροπλάνου, η απώλεια επικοινωνίας με το πλήρωμα και η προσπάθεια του πιλότου του F16 να εξακριβώσει το πρόβλημα, όσο το μοιραίο Boeing βρισκόταν στον αέρα.

Δεκατέσσερις μήνες μετά τη συντριβή του αεροπλάνου, δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων υπό τον Ακριβό Τσολάκη για τα αίτια της πτώσης.

Σε αυτό, αποδιδόταν συνυπευθυνότητα στους μηχανικούς που έλεγξαν το αεροσκάφος για την τελευταία πτήση και τους χειριστές του αεροπλάνου της πτήσης HCY522, για διόρθωση των ρυθμίσεων -κυρίως της ρύθμισης manual στον ρυθμιστή συμπίεσης- που τροχοδρόμησαν τα επόμενα γεγονότα.

Σημειώνεται ότι για το ίδιο θέμα, η Boeing έχει ήδη αποδεχθεί ότι στα καθοδηγητικά δεσμευτικά εγχειρίδια των μηχανικών και του συγκεκριμένου τύπου αεροπλάνου δεν υπήρχε σαφής υπόδειξη για τοποθέτηση του διακόπτη στο «manual». Επίσης, στο πόρισμα εξετάζεται το τι υπήρχε στις υποδείξεις του ανάλογου εγχειριδίου των χειριστών στο συγκεκριμένο αεροπλάνο.

Η δημοφιλής τηλεοπτική σειρά Mayday
Η τηλεοπτική σειρά Mayday είναι ένα καναδικό ντοκιμαντέρ που ερευνά τις συνθήκες αεροπορικών δυστυχημάτων που απασχόλησαν την κοινή γνώμη ανά τον κόσμο.

Η επιτυχία του τηλεοπτικού προγράμματος, που έχει εκατομμύρια φανατικούς τηλεθεατές, αποδεικνύεται από το γεγονός πως μεταδίδεται σε 144 χώρες, ενώ έχει μεταφραστεί ή μεταγλωττιστεί σε 26 γλώσσες.

Η παραγωγή της πρωτότυπης σειράς ξεκίνησε γυρίσματα τον Αύγουστο του 2002 και έκανε πρεμιέρα στη χώρα στις 2 Σεπτεμβρίου του επόμενου χρόνου.
Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τα γεγονότα που οδηγούν στο δυστύχημα, με συνεντεύξεις ειδικών και μαρτυρίες ανθρώπων που παρακολούθησαν από κοντά το εκάστοτε περιστατικό.

Επιμνημόσυνη δέηση στο Γραμματικό για το Helios
Το Σάββατο, 14 Αυγούστου 2021 και ώρα 7.30 το πρωί θα τελεστεί στο παρεκκλήσι Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο Γραμματικό Αττικής, το μνημόσυνο των 121 θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος της εταιρείας Helios, που σημειώθηκε στις 14 Αυγούστου 2005.

Το μνημόσυνο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί παρουσία των συγγενών των θυμάτων, θα τελέσει ο μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος, Κύριλλος.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ