Στην Τανάγρα σήμερα τα πρώτα έξι ελληνικά Rafale – Παρουσία Μητσοτάκη η παραλαβή - Θα πετάξουν πάνω από την Ακρόπολη

Η παραλαβή των πρώτων έξι Rafale F3R από τη Γαλλία θα γίνει παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη


Στην Τανάγρα προσγειώνονται σήμερα, Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα γαλλικά μαχητικά αναχωρούν από την Ιστρ της Γαλλίας με προορισμό την 114 Πτέρυγα Μάχης. Πριν την προσγείωσή τους στην Τανάγρα, όπου θα ενταχθούν στην 332 Μοίρα, θα πετάξουν πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης μεταξύ 12:00 και 12:30.

Μετά την είσοδό τους στο FIR Αθηνών, τα Rafale θα συνοδεύσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η παραλαβή των πρώτων έξι από τα 18 ως τώρα και 24 συνολικώς, μαχητικά αεροσκάφη Rafale F3R από τη Γαλλία θα γίνει παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων, με επικεφαλής τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο αντιστοίχως.

Συμφώνα με όσα έγραψαν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει πολύ σημαντικές εξαγγελίες, οι οποίες ωστόσο τη φορά αυτή δεν πρόκειται να αφορούν εξοπλιστικά, αλλά το προσωπικό, και πιο συγκεκριμένα τις ειδικές κατηγορίες αυτού που λαμβάνουν τα διάφορα επιδόματα «επικινδυνότητος», όπως οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών, το προσωπικό των υποβρυχίων, το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων (πτώσεως με αλεξίπτωτα και βατραχανθρώπων), ναρκαλλιευτών κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale (εκ των οποίων έξι καινούργια και 12 μεταχειρισμένα) υπογράφτηκε πριν από περίπου ένα χρόνο - συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου 2021 - από τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλου και τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί. Η πρόκτησή τους θα στοιχίσει 2,32 δισ. ευρώ μαζί με τα όπλα που φέρουν.

Συνολικά, η Ελλάδα θα προμηθευτεί 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί η πρόσθετη σύμβαση για την αγορά επιπλέον έξι καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Τα δύο από τα έξι Rafale που έρχονται σήμερα στην Ελλάδα θα είναι διθέσια ώστε να χρησιμοποιούνται και για την εκπαίδευση των νέων πιλότων ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα είναι μονοθέσια.

Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση οκτώ Ελλήνων πιλότων και 50 τεχνικών των αεροσκαφών, η οποία πραγματοποιήθηκε στη βάση Μερινιάκ επί γαλλικού εδάφους από προσωπικό της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault.

Τα μαχητικά Rafale έχουν ακτίνα δράσης 2.800 μίλια και μεγάλη χωρητικότητα σε καύσιμα, δύο κινητήρες, είναι εξοπλισμένα με σύγχρονο και ισχυρό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης ενώ έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δύο πυραύλους Exocet.

 

 Copyright © 2014 - 2022 YSTEROGRAFO NEWS