Στην Ελλάδα ήδη τα πρώτα επτά ψυγεία για το εμβόλιο

Στην Ελλάδα ήδη τα πρώτα επτά ψυγεία για το εμβόλιο

Το πρώτο τεστ προκειμένου η εμπορευματική κοινότητα να προετοιμαστεί καλύτερα για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πρόκληση της μεταφοράς, αποθήκευσης και διανομής του εμβολίου κατά του SARS-CoV-2 αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη δεύτερη ή την τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, καθώς όλο και πιο κοντά φαίνεται πως είναι η μέρα που θα σημάνει την αρχή του τέλους για την πανδημία του κορωνοϊού, με τη συνδρομή των πολυπόθητων εμβολίων.

Σε εκκρεμότητα είναι η σύσκεψη των στελεχών της εμπορευματικής κοινότητας (ΔΑΑ, αεροπορικές εταιρείες, cargo και ground handlers, διαμεταφορείς και διεθνείς couriers, και, βεβαίως, Τελωνείο), με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, θα προεδρεύει ο υφυπουργός Υγείας Βασ. Κοντοζαμάνης, όπου τα στελέχη θα έχουν την ευκαιρία να αναλύσουν τις επιμέρους επιχειρησιακές δυσκολίες.

Εν τω μεταξύ, επτά ψυγεία από αυτά που δύνανται να καταψύχουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό στους -80 βαθμούς Κελσίου βρίσκονται ήδη στη χώρα μας. Πρόκειται για θαλάμους βαθείας ψύξεως και χωρούν έως και 100.000 εμβόλια. Την εβδομάδα που μας έρχεται αναμένονται άλλα επτά, με την Ελλάδα να είναι από τις πρώτες χώρες που τα προμηθεύεται, όπως και η Γερμανία.

Τέσσερα από τα πρώτα επτά ήρθαν τις προηγούμενες ημέρες με φορτηγό. Κατά τις ίδιες πηγές, κάποια από αυτά θα μείνουν στις κεντρικές αποθήκες, ενώ τα υπόλοιπα ψυγεία θα μεταφερθούν σε 5-6 κεντρικά σημεία με βάση τον σχεδιασμό.

Το εμβόλιο της Pfizer

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται και το εμβόλιο το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα είναι αυτό της Pfizer. Την ίδια μέρα που θα έρθει το εμβόλιο θα γίνουν και οι πρώτοι εμβολιασμοί σε υγειονομικούς και κλειστές δομές.

Η με μεγάλη διαφορά σημαντικότερη πρόκληση στο χώρο της εφοδιαστικής αλυσίδας διεθνώς, αλλά σαφώς και στην Ελλάδα, αναφέρουν στελέχη, θα είναι η διανομή του εμβολίου. Όχι μόνο τους επόμενους λίγους μήνες, αλλά σε βάθος χρόνου, εκτιμώντας ότι ο εμβολιασμός κατά του SARS-CoV-2 θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μία ή και περισσότερες φορές τον χρόνο για συγκεκριμένα χρόνια, μέχρι ο πληθυσμός σταδιακά να αποκτήσει «ανοσία της αγέλης».

Αυτά που αναμένει η εφοδιαστική αλυσίδα να ξεκαθαριστούν στη σύσκεψη είναι η ύπαρξη σαφούς εικόνα για το εάν η διανομή στην Ελλάδα θα γίνει απευθείας από τη χώρα παραγωγής ή ενδεχομένως μέσω κάποιων distribution centers σε κεντρικά σημεία στην Ευρώπη.

Ομοίως δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί εάν η εισαγωγή στην Ελλάδα θα γίνει με αμιγώς αεροπορική ή, εναλλακτικά, με οδική μεταφορά ή και συνδυαστικά.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS