Σύψας για τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό: Υπάρχει σχέδιο για υποχρεωτικό τεστ στους ανεμβολίαστους

Σύψας για τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό: Υπάρχει σχέδιο για υποχρεωτικό τεστ στους ανεμβολίαστους

Την εκτίμηση ότι με τη μετάλλαξη Δέλτα θα έχουμε «σύντομα δυο “Ελλάδες”, τις περιοχές με υψηλό εμβολιασμό και χαμηλά την επιδημία και εκείνες με χαμηλό εμβολιασμό και έξαρση της επιδημίας» εξέφρασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Την ώρα που συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την πορεία των εμβολιασμών, ο κ. Σύψας -που είχε καιρό να μιλήσει δημοσίως- απηύθυνε δραματική έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν, επισημαίνοντας ότι είναι το μοναδικό «όπλο» για να μην έχει σαρωτικές επιπτώσεις το τέταρτο κύμα.

Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν νέοι περιορισμοί και στις χερσαίες μετακινήσεις, όμοιοι με το πλαίσιο που ισχύει για τα πλοία. «Ηδη υπάρχει ένα σχέδιο για τις μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς (σ.σ.: ΚΤΕΛ, τραίνα κ.ό.κ) με τη χρήση rapid test ή PCR, όχι self test» εξήγησε. Υπενθυμίζεται ότι οι ειδικοί είχαν εισηγηθεί ήδη από την περασμένη εβδομάδα το συγκεκριμένο μέτρο, όμως η κυβέρνηση δεν το ενέκρινε.

Ο Νίκος Σύψας υποστήριξε ότι από το συγκεκριμένο μέτρο -αν και όποτε προχωρήσει- πιθανότατα θα εξαιρούνται οι πολίτες που μετακινούνται με το ιδιωτικό τους ΙΧ, με συνέπεια να μη χρειάζεται να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ.

Σύψας: Πραγματικά θα φοβόμουν αν ήμουν ανεμβολίαστος

«Το 4ο κύμα το βλέπουμε στο βάθος του ορίζοντα. Είναι θέμα χρόνου να φτάσει στην Ελλάδα. Γίνεται ευρεία διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, κάτω από τα “ραντάρ”» σημείωσε ο κ. Σύψας, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN.

«Γύρω στα μέσα Αυγούστου θα έχουμε μεγάλη έξαρση στην Ελλάδα. Η διασπορά γίνεται κυρίως από νέους ανθρώπους, με διάμεση ηλικία τα 27 έτη, και σε χώρους διακοπών, όπως είναι εύλογο. Αργά ή γρήγορα αυτή η διασπορά θα φτάσει τους ανεμβολίαστους. Και έχουμε αρκετούς στην Ελλάδα, δυστυχώς. Αυτό είναι αρκετό για να έχουμε το λεγόμενο τέταρτο κύμα» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους, ο καθηγητής είπε ότι «υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες. Η μια είναι οι αρνητές, που παρασύρονται από ψευδοεπιστημονικές θεωρίες του διαδικτύου. Αλλά και μια πολύ μεγάλη κατηγορία είναι και αυτοί που το αναβάλουν και λένε “δεν βαριέσαι, θα το κάνω το φθινόπωρο”. Δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι είναι αυτοί που θα διασπείρουν τον ιό και θα αποτελέσουν το τέταρτο κύμα. Δεν μπορώ να καταλάβω έναν άνθρωπο άνω των 60 ή που έχει υποκείμενα νοσήματα και δεν φοβάται. Εγώ πραγματικά θα φοβόμουν. Είδαμε τι έγινε την άνοιξη και το φθινόπωρο. Μου κάνει εντύπωση να παίρνουν αυτό το τεράστιο ρίσκο, παραμένοντας ανεμβολίαστοι» υπογράμμισε.

«Απολύτως λογικό μέτρο το τεστ για τους ανεμβολίαστους»

Ο Νίκος Σύψας υποστήριξε στη συνέχεια ότι «καμία ηλικία δεν είναι άτρωτη, έχουμε και νέους ανθρώπους που κατέληξαν άσχημα. Είναι ατελέσφορη η επιλογή του μη εμβολιασμού».

Ερωτηθείς για τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για εστίαση, διασκέδαση και μετακινήσεις, ο κ. Σύψας είπε:

«Η πολιτεία οφείλει για να προασπίσει το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας υγείας. Η μετάδοση του ιού μέσα σε ένα κλειστό χώρο είναι 20 φορές πιο εύκολη. Αν βάλουμε μέσα έναν άνθρωπο που δεν έχει εμβολιαστεί, τότε αυτός αποτελεί ένα δημόσιο κίνδυνο.[…] Είναι από τα απολύτως λογικά μέτρα το τεστ για ανεμβολίαστους. Ήταν ό,τι πρέπει να κάνει η πολιτεία σε συνθήκες πανδημίας. Δεν έχει κάτι προσωπικό με τους ανεμβολίαστους»

Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής τόνισε ότι «η επιτροπή ουδέποτε είπε πετάξτε τις μάσκες», εξηγώντας ότι μεταδόθηκε με τελείως λάθος τρόπο το μήνυμα, «φωτογραφίζοντας» τα Μέσα Ενημέρωσης. «Είδαμε τίτλους “πετάμε τις μάσκες”. Αυτό δεν το κατανοώ. Η επιδημία είναι εδώ, η μετάλλαξη είναι εδώ, το τέταρτο κύμα έρχεται» προσέθεσε.

Θα μολυνθούν σχεδόν όλοι οι ανεμβολίαστοι

Στη συνέχεια, ο Νίκος Σύψας είπε ότι με τη νέα μετάλλαξη «σχεδόν όλοι οι ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν. Αυτό δημιουργεί τεράστιο κίνδυνο για μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας. Τόσο θα αυξάνεται και ο κίνδυνος να ληφθούν οριζόντια μέτρα. Θα έχουμε ένα τέταρτο κύμα που θα συντηρηθεί κυρίως από τους ανεμβολίαστους».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι η χώρα δεν πρόκειται να κλείσει ξανά, ο καθηγητής επισήμανε:

«Κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις. Αν έχουμε 4 εκατ. ανεμβολίαστους και τους χτυπήσει το τέταρτο κύμα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τί θα γίνει με τα οριζόντια μέτρα. Καλό είναι να μη λέμε ότι “δεν θα ξανακλείσουμε ποτέ”».

Καταλήγοντας, ο κ. Σύψας είπε ότι «σύντομα θα έχουμε δυο Ελλάδες. Τους νομούς με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και χαμηλή επιδημία και εκείνους με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και υψηλή επιδημία. Το πιθανότερο είναι να λαμβάνονται τοπικά μέτρα στη δεύτερη κατηγορία».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS