Μετά τα σχολεία, επεκτείνονται τα self test -Απο Δευτέρα σε εργαζόμενους λιανεμπορίου, delivery και μεταφορές

Μετά τα σχολεία, επεκτείνονται τα self test -Απο Δευτέρα σε εργαζόμενους λιανεμπορίου, delivery και μεταφορές

Πετυχημένο ήταν το άνοιγμα των σχολείων με τους μαθητές των λυκείων να επιστρέφουν στις τάξεις έχοντας κάνει τα απαραίτητα πλέον self test.

Η επιστροφή στα θρανία έγινε με όλα τα απαραίτητα μέτρα, με τους μαθητές να τηρούν τα μέτρα και όσους βρέθηκαν θετικοί να μην προσέρχονται στις τάξεις. Συνολικά εντοπίστηκαν 613 θετικά κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από τα self test , με το ποσοστό θετικότητας να ανέρχεται σε 0.25%. Οι μαθητές που βρέθηκαν θετικοί θα πρέπει να κάνουν μοριακό τεστ για να επιστρέψουν τις αίθουσες. Συνολικά 359 μαθητές είναι θετικοί καθώς και 254 εκπαιδευτικοί.

Ποιοι παίρνουν σειρά για τα self test

Πλέον, μετά τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, σειρά παίρνουν οι εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους για να κάνουν self test. Την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσουν τα τεστ και οι εργαζόμενοι σε κλάδους όπως τα σούπερ μάρκετ, οι ντελιβεράδες, αλλά και εργαζόμενοι στις μεταφορές.

Η διαδικασία δεν αναμένεται να αλλάξει και θα είναι η ίδια με αυτή που ακολουθείται στα λύκεια. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν προμηθεύονται το self test από τα φαρμακεία με τον αριθμό ΑΜΚΑ τους, ενώ αναμένεται να έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε δύο self test την εβδομάδα.

Μητσοτάκης: Πετυχημένο το ξεκίνημα των self test

Για την επέκταση του προγράμματος τοποθετήθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα, τονίζοντας ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα αρχίσουν τα self test και οι εργαζόμενοι του λιανεμπορίου, των μεταφορών και των διανομέων φαγητών.

«Θεωρώ ότι το ξεκίνημα των self-test απεδείχθη ιδιαίτερα επιτυχημένο και πιστεύω ότι αξίζουν συγχαρητήρια στους μαθητές, πρώτα και πάνω απ’ όλα, στους εκπαιδευτικούς, στις οικογένειες των μαθητών που στήριξαν αυτή την τολμηρή πρωτοβουλία της πολιτείας», τόνισε ο πρωθυπουργός στην χθεσινή σύσκεψη για τον κορωνοϊό και πρόσθεσε: «Tο μέτρο αυτό θα επεκταθεί πολύ σύντομα, στο τέλος αυτής της εβδομάδος, στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές, σε εργαζόμενους οι οποίοι μεταφέρουν φαγητό. Και, επίσης, να επισημάνω και το γεγονός ότι στο δεύτερο διαγωνισμό για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων επιπλέον self-test συμμετέχουν πολλές περισσότερες εταιρείες απ’ όσες συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό. Άρα, εκτιμώ ότι και το κόστος της σχετικής προμήθειας θα είναι χαμηλότερο».

Στο ζήτημα της αύξηση της διάθεσης των self tests αναφέρθηκε και η Αριστοτελία Πελώνη λέγοντας ότι «αυτή την εβδομάδα θα διαθέσουμε μέσω των φαρμακείων δωρεάν τεστ σε περίπου 900.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως, για παράδειγμα στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη Δικαιοσύνη».

Η κ. Πελώνη τόνισε ότι η Ελλάδα «πρωτοπορεί, καθιερώνοντας  δωρεάν διανομή αυτοδιαγνωστικού τεστ  σε όλο τον πληθυσμό» και πρόσθεσε ότι «για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη επάρκεια, έχει ήδη προχωρήσει νέος διαγωνισμός για την προμήθεια επιπλέον 10 εκατομμυρίων self test».

Τι λένε οι ειδικοί για τα self test

Θετικά βλέπουν και οι ειδικοί την χρήση του self test όσον αφορά το άνοιγμα δραστηριοτήτων.

H καθηγήτρια Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού μίλησε επίσης χθες για τα self test λέγοντας πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως οδηγός για το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς, ενώ ο καθηγητής Γ. Παυλάκης τάχθηκε υπέρ της επέκτασης της χρήσης τους.

«Γυρνάμε σελίδα. Η γνώση είμαι δύναμη. Με τον αριθμό θετικών μαθητών και καθηγητών στην covid, έχουμε ανιχνευτές που μας λένε που είναι ο ιός. Έλεγα ότι αν θέλουμε να ανοίξουμε χρειαζόμαστε τεστ, τεστ που γίνονται και να υπάρχει η πλατφόρμα που θα λέει ακριβώς τι υπάρχει επί του εδάφους. Είναι η γνώση που θα φέρει δύναμη. Περίπου 3 στους 1000 που πηγαίνουν στα σχολεία είναι θετικοί. Δεν είναι μόνο ότι το ξέρετε ως αριθμό, μπορείτε να τους απομονώσετε να κάτσουν καραντίνα και μπορούμε να χτυπήσουμε τον ιό εκεί που τον πονάει. Στους ανθρώπους που μολύνθηκαν πρόσφατα και μεταδίδουν τον ιό. Ο ιός πηγαίνει και στα σχολεία και από εκεί πηγαίνει σε άλλα σπίτια. Αυτό είναι το πρόβλημα όταν ανοίγουν τα σχολεία σε εποχή που η επιδημία βράζει. Τώρα ξέρουμε τα νούμερα» σχολίασε μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, χαρακτηρίζοντας τα self test ως «υπερόπλο».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS