Lockdown: Τα self test «ξεκλειδώνουν» οικονομία και Πάσχα στο χωριό - Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι αποφάσεις

Lockdown: Τα self test «ξεκλειδώνουν» οικονομία και Πάσχα στο χωριό - Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι αποφάσεις

 Με προσοχή μελετά η κυβέρνηση το άνοιγμα των υπόλοιπων κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων μετά το λιανεμπόριο και τα σχολεία, με τον τουρισμό και την εστίαση να τίθενται στο επίκεντρο του σχεδιασμού, ενώ αναμένονται και οι αποφάσεις για τις υπερτοπικές μετακινήσεις το Πάσχα, οι οποίες ωστόσο θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορωνοϊού και την κατάσταση στο ΕΣΥ.

Η κυβέρνηση έχει στη φαρέτρα της δύο σημαντικά «όπλα» για τα επόμενα βήματα. Από τη μία τα self test τα οποία χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία για το άνοιγμα των λυκείων και αναμένεται να επεκταθεί η χρήση τους σε εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ, ντελίβερι και μεταφορές. Από την άλλη, την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος που θα οδηγήσει στη θωράκιση του πληθυσμού. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι την Τετάρτη αναμένονται στη χώρα μας οι πρώτες δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson, ενώ ανοίγει η πλατφόρμα του εμβολιασμού και για άλλες ηλικιακές ομάδες, αλλά και για τις ευπαθείς ομάδες.

Αποφάσεις αναμένονται επίσης και για τα φροντιστήρια, τα εμπορικά αλλά και τα κέντρα αισθητικής καθώς, όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, θα εισηγηθεί το άνοιγμά τους για την ερχόμενη εβδομάδα. Ανέφερε ακόμη ότι ως υπουργός Ανάπτυξης υποστηρίζει το αίτημα του εμπορικού κόσμου για άνοιγμα των καταστημάτων χωρίς ραντεβού.

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως η εισήγηση αυτή θα γίνει εφόσον επιβεβαιωθεί η πτωτική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ως την Παρασκευή το μέτρο του self testing θα επεκταθεί και θα διατεθούν, μέσω των φαρμακείων, περίπου 900.000 δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές (οδηγούς), στην εστίαση (delivery), σε τράπεζες και δικαστήρια.

Ήδη τρέχει νέος διαγωνισμός για την προμήθεια επιπλέον 10 εκατομμυρίων self test και συνολικά το επόμενο διάστημα αναμένονται 30 εκατ. τεστ, τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες ως τον Μάιο.

Στόχος της κυβέρνησης το Πάσχα στο χωριό
Αν και η συζήτηση για το Πάσχα είναι πρόωρη και τα επιδημιολογικά δεδομένα από το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου θα είναι διαθέσιμα προς εξέταση από τους επιστήμονες στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ανοίξει παράθυρο για Πάσχα στο χωριό, με προϋπόθεση το self testing.

Η πρόταση που συζητείται είναι να ακολουθείται η ίδια διαδικασία με αυτή στα σχολεία.

Ο πολίτες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προμηθεύονται με το ΑΜΚΑ τους το δωρεάν τεστ από το φαρμακείο, θα το κάνουν στο σπίτι, θα καταχωρούν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, και από εκεί θα εκδίδουν τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος, την οποία θα δείχνουν σε τυχόν έλεγχο της αστυνομίας ή της τροχαίας.

Σε περίπτωση που κάποιος βγει θετικός, θα διενεργεί επαναληπτικό τεστ και εφόσον επιβεβαιωθεί ότι πράγματι νοσεί από κορονοϊό, θα εφαρμόζεται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Ετοιμασίες για να ανοίξει η εστίαση, μαζί με τον τουρισμό, μετά το Πάσχα -Σε εξωτερικούς χώρους
Εν συνεχεία, αναμένονται οι αποφάσεις για το άνοιγμα της εστίασης και ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η επανεκκίνηση του τουρισμού στις 14 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι τις αρχές Απριλίου από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τριτολογία του στη συζήτηση για την πανδημία και την οικονομία και αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης της οικονομίας, είπε πως η εκτίμησή του είναι ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «στον τομέα της εστίασης, 6 στις 7 επιχειρήσεις πήραν κάποιου είδους μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής. Παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και λαμβάνοντας υπ' όψιν το μέγεθος της ύφεσης, η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα και ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Αυτό δεν σημαίνει πως η ανάκαμψη την επόμενη ημέρα θα είναι αυτόματη. Θα χρειαστεί ενίσχυση και την επόμενη ημέρα. Εκτίμησή μου είναι πως η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα βάσει των τωρινών επιδημιολογικών δεδομένων».

Πέτσας: Ενέργειες προκειμένου να αυξηθεί ο εξωτερικός χώρος πολλών μαγαζιών
Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο OPEN για τα self test και το άνοιγμα της εστίασης, είπε πως οι επόμενες 15 μέρες είναι κρίσιμες όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού.

Για το άνοιγμα της εστίασης, ο κ. Πέτσας τόνισε: «Ο καιρός είναι σύμμαχός μας. Έχουμε κάνει και ενέργειες προκειμένου να αυξηθεί ο εξωτερικός χώρος πολλών μαγαζιών. Θα το δούμε τις επόμενες εβδομάδες. Όταν ανοίξουμε τον τουρισμό, θα πρέπει να προσφέρουμε και ένα εύρος υπηρεσιών».

Πελώνη για άνοιγμα εστίασης: Πιο πιθανό να γίνει μετά το Πάσχα
Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενη με τη σειρά της στα self test, αναφέρθηκε και στην εστίαση. Η κυρία Πελώνη τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί η δωρεάν παράδοση self test σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. «Όσο παραλαμβάνουμε περισσότερα τεστ, αυτή την εβδομάδα θα διαθέσουμε μέσω των φαρμακείων δωρεάν τεστ σε περίπου 900.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως, για παράδειγμα, στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη Δικαιοσύνη», υπογράμμισε.
Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση, είπε πως είναι «πρόωρο να μιλάμε τώρα για άνοιγμα της εστίασης. Πιο πιθανό να γίνει μετά το Πάσχα».

Από την πλευρά του πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και ερωτηθείς σχετικά με το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού στα μέσα Μαΐου, είπε πως «μπορεί να ανοίξει ο τουρισμός χωρίς να ανοίξει η εστίαση», παρά το γεγονός ότι ο συνδυασμός θα ήταν πολύ καλύτερος.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS