Ελεγχόμενο άνοιγμα -Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα, ποια μέτρα θα αλλάξουν, τι εξετάζεται

Ελεγχόμενο άνοιγμα -Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα, ποια μέτρα θα αλλάξουν, τι εξετάζεται

Αλλαγές στο μείγμα των μέτρων θα εξετάσουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι στη συνεδρίασή τους.

Παρά το μούδιασμα λόγω του ρεκόρ κρουσμάτων που κατεγράφη χθες (4.340), οι λοιμωξιολόγοι θα εξετάσουν σήμερα την κυβερνητική πρόταση για αλλαγές στο μείγμα μέτρων, καθώς υπάρχει η άποψη ότι είναι αναγκαίες κάποιες «ανάσες ελευθερίας», μια μικρή έστω αποσυμπίεση από το lockdown, επειδή ο κόσμος έχει κουραστεί και τα μέτρα, όσο αυστηρά και αν είναι, δεν εφαρμόζονται.

Το κλίμα για όλα όσα ίσως αλλάξουν από τις επόμενες ημέρες έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, αλλά και οι λοιμωξιολόγοι με τις δηλώσεις τους, οι οποίοι είναι και αυτοί που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Πελώνη: Θα χαλαρώσουν μέτρα από αυτό το ΣΚ
Η Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για επικείμενη χαλάρωση κάποιων μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού και μάλιστα από αυτό το Σαββατοκύριακο. Ουσιαστικά προανήγγειλε απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων από αυτό το Σαββατοκύριακο, δραστηριότητες σε ανοιχτούς χώρους και άνοιγμα του λιανεμπορίου. Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, τόνισε ότι είναι προτεραιότητα, αλλά όπως φάνηκε από τα λεγόμενά της, δεν θα ανοίξουν από την ερχόμενη Δευτέρα. Τέλος, για τις μετακινήσεις το Πάσχα ανέφερε ότι είναι νωρίς για τη συζήτηση αυτή.

«Προφανώς είμαστε σε μια έξαρση, πρέπει να βρούμε τον τρόπο να γίνει διαχειρίσιμη η κούραση», είπε η κυρία Πελώνη.

Και πρόσθεσε: «Θέλουμε δραστηριότητες σε ανοιχτούς χώρους, παρά ανεξέλεγκτες σε σπίτια. Αν επιτραπούν, δεν θα επιτραπούν φαινόμενα συγχρωτισμού σε πλατείες».

«Το άνοιγμα των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο είναι ένα λογικό μέτρο», είπε επίσης η κυβερνητική εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει το μέτρο να ισχύσει «το συντομότερο δυνατόν», ενώ παρέπεμψε στην εισήγηση της επιτροπής.

«Παραμένει προτεραιότητα το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των λυκείων ελεγχόμενα», υπογράμμισε η κυρία Πελώνη, αν και είπε ότι «θα δούμε αν μπορούμε να το αντέξουμε επιδημιολογικά, το λιανεμπόριο από την αρχή λειτούργησε συντεταγμένα, είναι μια ασφαλής βαλβίδα εκτόνωσης».

«Για τις μετακινήσεις το Πάσχα δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Θα βοηθήσουν και οι εμβολιασμοί, αλλά αυτή η συζήτηση θα γίνει όταν έρθει η κατάλληλη ώρα. Είναι νωρίς», ξεκαθάρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Δερμιτζάκης: Να ανοίξουν δραστηριότητες έξω
Στην ίδια λογική και ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος ανέφερε ότι πρέπει να ανοίξουν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους ώστε να βελτιωθεί η ψυχολογία των πολιτών και να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης.

«Παίρνουμε ένα ρίσκο μήπως δουλέψει άλλο μοντέλο. Αυτή τη στιγμή οι πολίτες δεν έχουν κίνητρο να ακολουθούν κανένα μέτρο. Αν συνεχίσουμε έτσι, μπορεί να φτάσουμε στα 5.000 κρούσματα την ημέρα», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και πρότεινε άνοιγμα με ένα υπολογισμένο ρίσκο για συγκεκριμένες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης πρότεινε άνοιγμα του λιανεμπορίου με ραντεβού, εστίασης και άνοιγμα σχολείων. «Να ανοίξουμε γιατί έτσι όπως πάμε δεν πάμε καλά. Για να μειώσουμε τη μετάδοση, γιατί αυτό το lockdown δεν δουλεύει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σταμπουλίδης: Πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα
Στον σχεδιασμό για το άνοιγμα του λιανεμπορίου αναφέρθηκε σήμερα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» τόνισε πως ό,τι γίνει θα πρέπει να γίνει με τον μέγιστο βαθμό αυτοπροστασίας, ενώ χαρακτήρισε μεταβατικό μήνα προς την κανονικότητα τον Απρίλιο.

Κληθείς να σχολιάσει πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα αν δοθεί το «πράσινο φως», εξήγησε σχετικά με το click away ή click inside ότι «αυτά τα εργαλεία λειτούργησαν σε μία φάση στη λογική του μοντέλου της φυσαρμόνικας. Εδώ δεν πάμε ξανά σε μια τέτοια κατάσταση, αλλά σε μια κατάσταση όπου οι κλάδοι οι οποίοι ανοίγουν να έχουν εκείνο το πλαίσιο μέτρων για να μπορούν να παραμείνουν ανοιχτοί καθ' όλη τη διάρκεια από εδώ και στο εξής και να βρεθεί εκείνη η σχέση μεταξύ της κοινωνίας, των επιχειρήσεων και του ιού ώστε να μάθουν να συμβιώνουν και να αυτοπροστατευόμαστε με ανοιχτή την οικονομία».

Διευκρίνισε ότι «πάμε για άνοιγμα με περιορισμούς, προφανώς το click away και το click inside σε αυτή τη φάση δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας».

Το SMS στο 13032 θα είναι ένα από τα εργαλεία εποπτείας της αγοράς
Σημείωσε ότι το SMS στο 13032 και ο χρονικός περιορισμός για την πραγματοποίηση των αγορών είναι «πολύ πιο αυστηροί περιορισμοί από το να έχουμε το click away και το click inside». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι «προφανώς και θα ισχύσει το 13032» και θα είναι ένα από τα εργαλεία εποπτείας της αγοράς.

«Οι κανόνες ήταν οριζόντιοι στην προηγούμενη φάση, δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός επιχειρήσεων», απάντησε στο αν θα ανοίξουν όλα τα καταστήματα, δηλαδή εμπορικά κέντρα και mall. Για τα γυμναστήρια πάντως είπε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα ανοίγματος στην παρούσα φάση.

Γεωργιάδης: Ανοιγμα καταστημάτων από τη Δεύτερα με 13032 και χρονικό όριο
Και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε σήμερα ότι πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι το λιανεμπόριο να ανοίξει από τη Δεύτερα, με το σύστημα που έχει σχεδιαστεί με αποστολή SMS στο 13032 και χρονικό περιορισμό στα ψώνια των πολιτών, κάτι που θα εξεταστεί σήμερα από τους λοιμωξιολόγους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε στον ΣΚΑΪ 100,3 ότι δεν επιλέγεται η μέθοδος της παράδοσης εκτός, «γιατί κάποια καταστήματα δεν μπορούν να δουλέψουν με αυτό τον τρόπο και κατά συνέπεια δεν θέλουμε να δημιουργηθούν συνθήκες αθεμίτου ανταγωνισμού».

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι το ΥΠΑΝΕ έχει εισηγηθεί μαζί με τα κομμωτήρια να ανοίξουν και τα ινστιτούτα αισθητικής για να μην μεταφέρεται η πελατεία στους γιατρούς αλλά στην επιτροπή υπάρχουν επιφυλάξεις.

Γεωργιάδης: Αύριο ή μεθαύριο οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης στην εστίαση
Σε ό,τι άφορα την εστίαση, ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα συζητηθεί το ζήτημα στην επιτροπή για να εξεταστούν όλα τα σενάρια χαλάρωσης. Ούτως η άλλως, ανέφερε χαρακτηριστικά, η καραντίνα δεν υπάρχει στην πράξη, αφού το περασμένο Σαββατοκύριακο στις πλατείες δεν μπορούσες να διακρίνεις το γκαζόν. Πάντως ξεκαθάρισε ότι οι κλειστοί χώροι εστίασης είναι δύσκολο να ανοίξουν.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι θα δοθεί γενναία στήριξη στα καταστήματα εστίασης για την τοποθέτηση μηχανημάτων καθαρισμού του αέρα, ενώ όλα τα μέτρα στήριξης για την εστίαση θα ανακοινωθούν αύριο η μεθαύριο Παρασκευή.

Επίσης ανέφερε ότι είναι δύσκολη η απόφαση να επιτραπεί σε όσους έχουν εμβολιαστεί να μετακινηθούν προς τα χωριά τους, τη στιγμή που δεν μπορεί ο υπόλοιπος κόσμος.

Η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι στο τραπέζι της επιτροπής η οποία θα κληθεί να την εγκρίνει. Σε περίπτωση που οι λοιμωξιολόγοι κρίνουν ότι η 3ωρη παραμονή στα καταστήματα είναι επικίνδυνη, ενδεχομένως προκριθούν τα δίωρα ψώνια.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS