Ryanair: Τι προβλέπει το πρωτόκολλο Renegade που ενεργοποιήθηκε στην πτήση της με κατεύθυνση προς Αθήνα

Ryanair: Τι προβλέπει το πρωτόκολλο Renegade που ενεργοποιήθηκε στην πτήση της με κατεύθυνση προς Αθήνα

Για δεύτερη φορά τους τελευταίους τρεις μήνες ενεργοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής (22/1) για πτήση της Ryanair από την Πολωνία με προορισμό την Αθήνα το πρωτόκολλο Renegade που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες σε αεροσκάφος υπάρχει απειλή ή έχει καταληφθεί από αεροπειράτες.

Η αμέσως προηγούμενη ήταν στις 10 Νοεμβρίου και αφορούσε τότε πτήση της Emirates από Αθήνα για Νέα Υόρκη, η οποία τελικά υποχρεώθηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ενώ είχε ήδη φτάσει πάνω από την Ιταλία.

Το πρωτόκολλο Renegade θεσπίστηκε ως διαδικασία μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2000 και την τρομοκρατική επίθεση με αεροπλάνα που έπεσαν στους Δίδυμους Πύργους στις ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων προβλέπει τη συνοδεία του αεροσκάφους για το οποίο έχει σημάνει συναγερμός από μαχητικά αεροσκάφη - εν προκειμένω της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας - που απογειώνονται από τις βάσεις Λήμνου, Σκύρου, Αγχιάλου, Τανάγρας ή της Σούδας.

Στην περίπτωση της Ryanair το απόγευμα της Κυριακής απογειώθηκε ζεύγος F-16 από την 330 Μοίρα στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο τα οποία βρίσκονταν σε Readiness. Τα δύο ελληνικά μαχητικά προσέγγισαν το πολωνικό αεροσκάφος πάνω από το έδαφος των Σκοπίων - καθώς η Ελλάδα επιτηρεί τον εναέριο χώρο της γείτονας χώρας - και το συνόδευσαν μέχρι το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Στην περίπτωση της Emirates, του περασμένου Νοεμβρίου, είχαν απογειωθεί δύο μαχητικά F-16 της 340 Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας από τη Σούδα τα οποία συνόδευσαν το αεροπλάνο για το οποίο είχε σημάνει συναγερμός ενώ αυτό βρισκόταν 120 μίλια νοτιοδυτικά της Καλαμάτας.

Το δεύτερο στοιχείο που προβλέπει το πρωτόκολλο Renegade είναι η πτήση του συνοδευόμενου αεροσκάφους πάνω από θάλασσα ή μη κατοικημένη περιοχή, όπως συνέβη και στις δύο τελευταίες περιπτώσεις στο FIR Αθηνών καθώς προβλέπεται ακόμα και η κατάρριψη.

Δείτε πώς κινήθηκαν και οι δύο πτήσεις

ryanair
Η πορεία της πτήσης της Ryanair το απόγευμα της Κυριακής (22/1)
emirates
Η πορεία της πτήσης της Emirates στις 10 Νοεμβρίου

Το ζεύγος των μαχητικών αεροσκαφών που πλησιάζουν το πολιτικό αεροσκάφος είναι οπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος με το ένα να μένει πίσω προκειμένου να έχει συνολική εικόνα της κατάστασης και το δεύτερο να πλησιάζει προκειμένου κάνει από κοντά οπτικό έλεγχο για το εσωτερικό του αεροσκάφους, όπως έχει εξηγήσει ο αντιπτέραρχος εν αποστρατεία, Ευάγγελος Γεωργούσης.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα η πρώτη φορά που ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο Renegade ήταν για την πτήση του Boeing 737-3S της αεροπορικής εταιρείας «Helios Airways» το οποίο τελικά συνετρίβη στο Γραμματικό παρασέρνοντας στον θάνατο τους 115 επιβάτες του καθώς και τα έξι μέλη του πληρώματος.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ