Ρεβεγιόν: Πώς θα λειτουργήσουν μπαρ, εστιατόρια και ξενοδοχεία - Αναλυτικά τα μέτρα

Ρεβεγιόν: Πώς θα λειτουργήσουν μπαρ, εστιατόρια και ξενοδοχεία - Αναλυτικά τα μέτρα

Αναλυτικά η ΚΥΑ
Τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούμε να διασκεδάσουμε αυτές τις ημέρες και μέχρι την νέα αναθεώρηση των μέτρων αναφέρεται στην ΚΥΑ η οποία εκδόθηκε

 

Ειδικότερα, τα μέτρα θα είναι λίγο πιο «χαλαρά» την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τη στιγμή που η σκιά της μετάλλαξης Όμικρον που έχει προκαλέσει συναγερμό στις υγειονομικές Αρχές.

Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς σε εστιατόρια και μπαρ

Τα καταστήματα που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης σε εσωτερικό χώρο, περιλαμβανόμενων των καταστημάτων εντός στοών, κλειστών εμπορικών κέντρων και υπεραστικών σταθμών, θα λειτουργούν μόνο ως αμιγών χώρων, αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες και μόνο για καθήμενους, τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων.

Τι ισχύει:

  • α) Δυνατότητα λειτουργίας από τις 05:00 τις 00:00.
    Ειδικώς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31.12.2021) η δυνατότητα λειτουργίας επεκτείνεται έως τις 02:00.
  • β) Απαγόρευση μουσικής.
  • γ) Μέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.
  • δ) Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
  • ε) Υποχρεωτική χρήση μάσκας από προσωπικό και πελάτες. Ειδικώς, το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).
  • στ) Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:
  • πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή
  • πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς σε εξωτερικό χώρο εστίασης

To δεύτερο κομμάτι των μέτρων αφορά την εστίαση και τη διασκέδαση. Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις που λειτουργούν σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης, μόνο για καθήμενους, με τήρηση των μέτρων του πίνακα Α, τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής θα λειτουργούν ως εξής:

α) Μπορούν να λειτουργούν από τις 05:00 έως τις 00:00. Ειδικώς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31.12.2021) η δυνατότητα λειτουργίας επεκτείνεται έως τις 02:00.
β) Απαγόρευση μουσικής.
γ) Μέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.
δ) Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
ε) Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών του σημείου 1 του πίνακα Α, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος. Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).
στ) Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή
  •  πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή
  • βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9. Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.


Σημειώνεται ότι ως ανοικτός υπαίθριος χώρος για τις δραστηριότητες του παρόντος σημείου ορίζεται ο χώρος που βρίσκεται εκτός οριογραμμής του κτιρίου που στεγάζεται το κατάστημα και είναι ανοιχτός από τουλάχιστον δύο (2) πλευρές. Δεν θεωρούνται κλειστές οι πλευρές του χώρου που φέρουν προστατευτικά από τον άνεμο ύψους μέχρι και ενός μέτρου και τριάντα εκατοστών (1,3) από το δάπεδο του χώρου.

Ρεβεγιόν σε ξενοδοχείο

Το τελευταίο κομμάτι της ΚΥΑ εστιάζει στον τρόπο λειτουργίας των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων και αεροδρομίων, τα οποία εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες/ταξιδιώτες ή εξωτερικούς πελάτες πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο. Και σε αυτή την περίπτωση επιτρέπονται μόνο καθήμενοι και με τήρηση των αποστάσεων των τραπεζιών.

Συγκεκριμένα, για τα ξενοδοχεία και το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς επισημαίνονται τα εξής στην ΚΥΑ:

α) Ειδικώς για τα εστιατόρια, αναψυκτήρια και καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων, δυνατότητα λειτουργίας από τις 05:00 έως τις 00:00. Ειδικώς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31.12.2021) η δυνατότητα λειτουργίας επεκτείνεται έως τις 02:00.
β) απαγόρευση μουσικής
γ) Μέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζια
δ) Πληρότητα εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) της δυναμικότητας, όπως ορίζεται στην περ. 2Δ’ της παρ. Α του άρθρου 14 της υπό στοιχεία Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/23/3/2017 απόφασης του υπουργού Υγείας (Β’ 2161) επί της συνολικής εσωτερικής ωφέλιμης επιφάνειας (ΩΕ/1,3 τ.μ.)
ε) Απαγόρευση πραγματοποίησης εκδηλώσεων/συναθροίσεων/δεξιώσεων
στ) Απολύμανσης καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
ζ) Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών του σημείου 1 του πίνακα Α, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος.

Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

Οι ίδιες προποθέσεις λειτουργίας, οι ίδιοι υγειονομικοί κανόνες και απαιτήσεις ισχύουν και για τη λειτουργία υπηρεσιών catering και δεξιώσεων στους εσωτερικούς χώρους των ξενοδοχείων εφαρμοζόμενης και της πρόβλεψης για τη φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών, με την επιφύλαξη τυχόν αναγκαίων κινήσεων για την πραγματοποίηση της δεξίωσης.

Επιπλέον, στα ξενοδοχεία τα οποία διαθέτουν περισσότερους του ενός (1) εσωτερικούς χώρους εστίασης παρέχεται δυνατότητα λειτουργίας συγκεκριμένων χώρων εξ αυτών, κατ’ επιλογή της επιχείρησης, με την κατάλληλη σήμανση, με κοινό (συμπεριλαμβανομένων και των εξωτερικών πελατών) αμιγώς προσώπων που έχουν εμβολιασθεί πλήρως ή νοσήσει κατά το τελευταίο τρίμηνο, μόνο για καθήμενους, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 9, με τήρηση των μέτρων των σημείων 1, 3, 4 και 5 του πίνακα Α, τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής των Παραρτημάτων 2 έως 4, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

Ιδιαίτερη προσοχή στις συγκεντρώσεις στα σπίτια

Παράλληλα, ιδιαίτερη προσοχή συστήνουν οι επιστήμονες στις ενδοοικογενειακές και κοινωνικές μας επαφές, για λόγους αποφυγής της περαιτέρω διασποράς του ιού. Προτείνουν οι συγκεντρώσεις να είναι μικρού μεγέθους, να αποφεύγουμε άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα πιθανής λοίμωξης, μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος (καταρροή, πονοκέφαλο, κόπωση, φτέρνισμα, πονόλαιμο) και ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό, διενέργεια αντιγονικού τεστ. Μάλιστα, τα νεαρά άτομα θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικά και να αποφεύγουν να συναναστρέφονται με ευάλωτους συγγενείς τους.

Επιπλέον προτείνεται:

  • Αποφυγή συμμετοχής σε συναντήσεις με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα πιθανής λοίμωξης COVID-19 ανεξαρτήτως εργαστηριακής επιβεβαίωσης (rapid test, PCR test) ή έχουν έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.
  • Συναντήσεις όσο το δυνατόν περιορισμένων ομάδων ατόμων (social bubbles) κατά τη διάρκεια των εορτών.
  • Εάν είναι απαραίτητη η συνεύρεση με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, συστήνεται οι «επισκέπτες» να έχουν εκ των προτέρων προβεί προληπτικά σε αυτοέλεγχο νόσησης (self test), ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στα ευπαθή άτομα.
  • Σε όλες τις συναθροίσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα μέτρα φυσικής απόστασης, χρήσης μάσκας, υγιεινής χεριών, αναπνευστικής υγιεινής, μειωμένης παραμονής σε κλειστούς χώρους και επαρκούς και συστηματικού αερισμού του χώρου.
  • Οι κλειστοί χώροι θα πρέπει να αερίζονται με φρέσκο αέρα για όση περισσότερη ώρα γίνεται.
  • Οι χώροι με συνωστισμό θα πρέπει να αποφεύγονται, ακόμη κι εάν αυτοί είναι εξωτερικοί, ενώ θα πρέπει να εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις περί χρήσης μάσκας.
  • Άτομα που έχουν τεθεί σε περιορισμό λόγω επαφής υψηλού κινδύνου με επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς και άτομα με θετικό διαγνωστικό τεστ ή με συμπτώματα πιθανής λοίμωξης COVID-19 δεν θα πρέπει να συμμετέχουν σε ομαδικές συναντήσεις
  • Ακόμα και ασυμπτωματικά άτομα με πρόσφατο αρνητικό διαγνωστικό τεστ θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα καθορισμένα μέτρα προστασίας.
googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS